Νέα Ζηλανδία: 39χρονος από το Κιριμπάτι ζήτησε άσυλο λόγω... κλιματικής αλλαγής!

Ο 39χρονος Ιοάν Τεϊτιότα, υποστήριζε ότι δεν πρέπει να σταλεί πίσω στο Κιριμπάτι, καθώς η αύξηση της στάθμης του ωκεανού απειλεί να κατακλύσει το νησιωτικό κράτος

Στην προσπάθεια των ανθρώπων να εξασφαλίσουν άσυλο και τελικά βίζα παραμονής σε μία από τις προηγμένες χώρες της λεγόμενης Δύσης, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες επιχειρήματα και αιτιολογήσεις. Ένας 39χρονος, ωστόσο, από το Κιριμπάτι που προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να εξασφαλίσει άσυλο στη Νέα Ζηλανδία, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αίτημα, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που επικαλέστηκε την αλλαγή του κλίματος και την απειλή από την πιθανολογούμενη άνοδο των θαλάσσιων υδάτων, προκειμένου να πάρει θετική απάντηση από το γραφείο μετανάστευσης στο Όκλαντ!



Το αίτημά του βέβαια απορρίφθηκε και ο ίδιος απελάθηκε από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, αλλά η περίπτωσή του καταγράφηκε στα... χρονικά των αιτημάτων για βίζα στη χώρα της Ωκεανίας. Ο 39χρονος Ιοάν Τεϊτιότα, όπως είναι το όνομά του, προσπαθούσε για τέσσερα χρόνια, με όλους τους τρόπους, να εξασφαλίσει βίζα για τη Νέα Ζηλανδία. Υποστήριζε ότι δεν πρέπει να σταλεί πίσω στο Κιριμπάτι, καθώς η αύξηση της στάθμης του ωκεανού απειλεί να κατακλύσει το νησιωτικό κράτος, το οποίο αριθμεί περίπου 100.000 κατοίκους και αυτό θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους για τον ίδιος και την οικογένειά του!

Ο Τεϊτιότα βρήκε συμμάχους στη μάχη που έδωσε, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε. «Αυτό που προσπαθούμε είναι να σώσουμε αυτή την οικογένεια που ζητά άσυλο εδώ στη Νέα Ζηλανδία, λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Ιοσέφα Σουαμάλι, πάστορας του ζεύγους Τεϊτιότα και των τριών παιδιών τους, τα οποία σημειώνουμε ότι έχουν γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία. «Η επιστροφή της οικογένειας στο Κιριμπάτι, σημαίνει ότι στέλνουμε τα παιδιά σε ένα μέρος που δεν είναι ασφαλές για αυτά», πρόσθεσε.



Ποια είναι όμως η κατάσταση στο Κιριμπάτι, από την οποία ο Ιοάν Τεϊτιότα και η οικογένειά του τρέχουν να ξεφύγουν; Το Κιριμπάτι όντως μαστίζεται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη όπως ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες και μόλυνση των υδάτων. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε η κυβέρνηση έχει αγοράσει 5.000 στρέμματα γης στα Φίτζι, που λειτουργούν ως αγροτικές μονάδες για το Κιριμπάτι, σε περίπτωση που η μόλυνση από αλμυρό νερό καταστήσει την πρώην βρετανική αποικία ανίκανη να διατηρεί καλλιέργειες.



Ο Τεϊτιότα μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία το 2007 και παρέμεινε εκεί μετά τη λήξη της βίζας του. Έγινε αντιληπτός από την αστυνομία το 2011 μετά από μία μικρή τροχαία παράβαση. Στις αρχές του 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας αναγνώρισε ότι το Κιριμπάτι αντιμετωπίζει προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο έκρινε ότι ο Τεϊτιότα δεν πληροί τον νομικό ορισμό του πρόσφυγα, διότι δε θα αντιμετώπιζε κάποια δίωξη, αν επέστρεφε στη χώρα του. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Κέι, με τη σειρά του, δήλωσε πως τα επιχειρήματα του Τεϊτιότα στερούνταν αξιοπιστίας και πως οι νόμοι της Νέας Ζηλανδίας πρέπει να τηρηθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr