ΕΕ-Ρωσία: Συμφωνία για την αποτροπή ενεργειακών κρίσεων

   Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις συνάπτοντας μια συμφωνία για την δημιουργία ενός νέου και βελτιωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για συναφή προβλήματα στη σύνοδό τους στη Στοκχόλμη την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές έχουν στόχο μην επιτρέψουν να επαναληφθούν οι διενέξεις που προκάλεσαν ελλείψεις φυσικού αερίου στην ΕΕ δύο φορές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ως σήμ

   Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις συνάπτοντας μια συμφωνία για την δημιουργία ενός νέου και βελτιωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για συναφή προβλήματα στη σύνοδό τους στη Στοκχόλμη την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές έχουν στόχο μην επιτρέψουν να επαναληφθούν οι διενέξεις που προκάλεσαν ελλείψεις φυσικού αερίου στην ΕΕ δύο φορές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ως σήμερα οι προσπάθειές τους να βελτιώσουν την κατάσταση δυσχεραίνονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης και πληροφόρησης.

    Η ιδέα [να δημιουργηθεί] ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης καταρχήν έχει στόχο να αποτραπούν οιεσδήποτε διακοπές, και η έγκαιρη πληροφόρηση συμβάλλει στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Βλαντίμιρ Κίζοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ.

    Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν θα οριστικοποιηθούν πριν από την Δευτέρα, πάντως αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές λένε πως ελπίζουν ότι η συμφωνία θα είναι έτοιμη ως τη σύνοδο της Στοκχόλμης και θα την υπογράψουν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ.

    Η Σουηδία έχει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

    Η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα ήταν το 2007, ένα χρόνο μετά την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία που προκάλεσε ελλείψεις, επί τρεις ημέρες, φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το σύστημα βασίστηκε στον διορισμό ενός αξιωματούχου σε κάθε πλευρά που θα αποτελούσε ενδιάμεσο για την επίλυση της κρίσης. Όμως, μετά την παρόμοια -αλλά μεγαλύτερη σε διάρκεια- κρίση που προέκυψε νωρίτερα εφέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε να επεκταθεί και να ενισχυθεί το υπάρχον σύστημα.

    Δε θα έχουμε απλώς μια σύνδεση με κόκκινο τηλέφωνο ανάμεσα στην Μόσχα και στις Βρυξέλλες: θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνουν την άμεση πληροφόρηση όσον αφορά οποιοδήποτε πρόβλημα στην παροχή ενέργειας [. . .και] την πληροφόρηση για πιθανά μέτρα και ρυθμίσεις.

    Οι Μεντβιέντεφ και Ράινφελτ θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της προσπάθειας της Ρωσίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η ΕΕ ανησυχεί για τον προστατευτισμό της Ρωσίας εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κατηγορεί την Μόσχα ότι επιβάλει άδικα δασμούς σε ξένα οχήματα και άλλα αγαθά.

    Ακόμη οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, εν όψει των συνομιλιών του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, και διεθνή θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr