Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς καλούν τον Πάπα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Η άφιξη του ποντίφικα στις ΗΠΑ ήρθε εν μέσω προτάσεων να συναντήσει θύματα κακοποίησης κατά την παραμονή του στην χώρα

Ανάμεσα σε ένα πυκνό πλήθος που συγκεντρώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της πόλης της Φιλαδέλφειας αναμένοντας την άφιξη του πάπα Φραγκίσκου, η Μπέκι Ιάνι στεκόταν μελαγχολική με μια μεγάλη φωτογραφία του εαυτού της σε ηλικία 9 ετών, όταν όπως λέει ένας ιερέας ξεκίνησε να την κακοποιεί σεξουαλικά.

Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών που συνετάραξε την κοινή γνώμη, όταν ήρθε στη δημοσιότητα το 2002, εξακολουθεί να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τα θύματα, που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία δεν έχει προβεί στις αναγκαίες αλλαγές για να προστατέψει τα παιδιά και να τιμωρήσει τους δράστες.

«Τα θύματα αυτή την εβδομάδα πραγματικά πονάνε και χρειάζονται να ξέρουν ότι είμαστε εδώ και ότι δεν είναι μόνα τους», δήλωσε η 58χρονη Ιάνι, διευθύντρια στο τοπικό τμήμα της Ουάσιγκτον και της Βιρτζίνια του Δικτύου Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης από Ιερείς (SNAP).

Η άφιξη του ποντίφικα στην Φιλαδέλφεια ήρθε εν μέσω προτάσεων από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Καθολικής Εκκλησίας ότι ο Φραγκίσκος θα έπρεπε να συναντήσει θύματα κακοποίησης κατά την παραμονή του στην πόλη.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι εάν ο Φραγκίσκος πραγματοποιήσει συνάντηση με τα θύματα, αυτή θα είναι μια ιδιωτική συνάντηση για την προστασία της ιδιωτικότητας των θυμάτων.

Ο ποντίφικας έχει συναντήσει θύματα κακοποίησης στο Βατικανό, αλλά όχι σε ταξίδι του στο εξωτερικό.

Η Φιλαδέλφεια έχει δημοσίως σημαδευτεί από το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Εκκλησίας στις ΗΠΑ περισσότερο από όλες τις άλλες πόλεις που επισκέφτηκε ο Φραγκίσκος στην εξαήμερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Η Αρχιεπισκοπή της Φιλαδέλφειας έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλαπλών αρνητικών εκθέσεων της επιτροπής που σχετίζεται με το σκάνδαλο κακοποίησης, που κατά τις εκτιμήσεις της ίδιας Εκκλησίας έχει 6.400 στοιχειοθετημένες υποθέσεις κατηγορούμενων κληρικών στο χρονικό διάστημα από το 1950 έως το 2013 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο μονσινιόρ Γουίλιαμ Λιν, που ήταν ο γραμματέας του ιερατείου στην Αρχιεπισκοπή κατά τις περισσότερες δεκαετίες που εξέταζε η έκθεση της επιτροπής του 2011, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της αμερικανικής εκκλησίας που καταδικάστηκε για συγκάλυψη των κακοποιήσεων.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει πως θα εργαστεί για να απαλλάξει την Εκκλησία από τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων και τον Ιούνιο ανακοίνωσε την θέσπιση ενός ειδικού δικαστηρίου στο Βατικανό για να δικάζει επισκόπους που κατηγορούνται για την συγκάλυψη ή την αποτυχία αποτροπής κακοποιήσεων.

Στην πρώτη μέρα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Φραγκίσκος έκανε αναφορά στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, κάνοντας λόγο για «δύσκολες στιγμές», κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε αμερικανούς επισκόπους στο καθεδρικό ναό του Σέιντ Μάθιου στην Ουάσιγκτον.

Το μήνυμα του, που περιελάμβανε μια κατεύθυνση «διασφάλισης ότι παρόμοια εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν ποτέ», έγινε αντικείμενο κριτικής από ακτιβιστές που υποστήριξαν πως ήθελαν να δουν περισσότερες ενέργειες από το Βατικανό με τις οποίες θα καταστήσουν υπόλογους τους κατηγορούμενους επισκόπους.

«Αυτό που βλέπουμε από τον Φραγκίσκο είναι πολλά λόγια», δήλωσε η ακτιβίστρια της SNAP Μπάρμπαρα Ντόρις, που κρατούσε μια φωτογραφία της σε ηλικία 6ετών, όταν όπως ισχυρίζεται ένας ιερέας στην τοπική καθολική ενορία ξεκίνησε να την κακοποιεί.

Το σκάνδαλο, που οδήγησε στην μετακίνηση ιερέων από ενορία σε ενορία, αντί τον αποσχηματισμό τους ή τη φυλάκιση τους, έχει οδηγήσει σε οικονομικούς διακανονισμούς και άλλα έξοδα που ανέρχονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Άνι Μπάρετ Ντόιλ από ένα κέντρο καταγραφής για την σεξουαλική κακοποίηση με έδρα τις ΗΠΑ (BishopAccountability.org) δήλωσε πως ο Φραγκίσκος θα χρειαστεί να δράσει άμεσα για να δώσει ένα σημάδι υποστήριξης στα θύματα κακοποίησης της χώρας.

«Ο Φραγκίσκος μιλά με τόση συμπόνια για τους περιθωριοποιημένους», σημείωσε η Ντόιλ. «Ακριβώς τώρα, οι πιο περιθωριοποιημένοι άνθρωποι σε όλη του την Εκκλησία αισθάνονται αρκετά αποκλεισμένοι και προσβεβλημένοι», τόνισε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr