Ιρίνα Μπόκοβα: Το Ισλαμικό Κράτος ένοχο για την «πολιτιστική εκκαθάριση» σε Συρία και Ιράκ

Ιρίνα Μπόκοβα: Το Ισλαμικό Κράτος ένοχο για την «πολιτιστική εκκαθάριση» σε Συρία και Ιράκ

Η γενική διευθύντρια της UNESCO κατηγόρησε τους τζιχαντιστές και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, για την «συστηματική καταστροφή» των πολιτιστικών μνημείων σε Συρία και Ιράκ

Ιρίνα Μπόκοβα: Το Ισλαμικό Κράτος ένοχο για την «πολιτιστική εκκαθάριση» σε Συρία και Ιράκ
Η Ιρίνα Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, τόνισε ότι «Το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την συστηματική καταστροφή σημαντικών ιστορικών μνημείων στη Συρία και στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να διαγράψει τις πολιτιστικές ταυτότητες στην περιοχή».

Η γενική διευθύντρια της UNESCO ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Μέση Ανατολή, ευθύνονται για «πολιτιστική εκκαθάριση» και υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα είναι «έκπληκτη» από την κλίμακα της καταστροφής σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων από ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια.

Κλείσιμο


Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις από τους τζιχαντιστές σε ιστορικά μνημεία της Συρίας θυμίζει την πυρπόληση βιβλιοθήκης, με σπάνια ιστορικά χειρόγραφα, στο Μάλι, το 2013 και την καταστροφή αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν, τον Μάρτιο του 2001.

«Αυτή η πολιτιστική εκκαθάριση με έμφαση στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια για διαγραφή της πολιτιστικής ταυτότητας. Σε συνδυασμό με την λεηλασία των αρχαιολογικών χώρων και την παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων, το Ισλαμικό Κράτος έχει ξεκινήσει μια εντατική εκστρατεία για την καταστροφή των πολιτιστικών αγαθών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Ιρίνα Μπόκοβα.



Η επικεφαλής της UNESCO δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η καταστροφή αρχαιοτήτων στην Παλμύρα δεν προκαλεί μόνο παγκόσμια κατακραυγή, αλλά, η διακίνηση αυτών των αρχαιοτήτων χρηματοδοτεί τις παράνομες ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους. Η ίδια, υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σχετικό ψήφισμά του, εισήγαγε μέτρα για τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων από τη Συρία και το Ιράκ, σε μια κίνηση που αποδεικνύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε για πρώτη φορά σοβαρά τις επί χρόνια ανησυχίες της UNESCO, για τους κινδύνους που διατρέχουν τα αρχαία μνημεία στην περιοχή, από τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης