Υπό κράτηση συνεχίζουν να βρίσκονται 20 δημοσιογράφοι στην Τουρκία

Ορισμένοι δημοσιογράφοι αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους παραμένοντας προφυλακισμένοι εδώ και μήνες, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί αφού κατηγορήθηκαν για σχέσεις με στελέχη του PKK

Είκοσι δημοσιογράφοι παραμένουν σήμερα υπό κράτηση στην Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, που καταγγέλλουν επιπλέον τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Έπειτα από μια «έκτακτη αποστολή» διάρκειας τριών ημερών, ένας συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουν επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις επανέλαβε την «ανησυχία του για την επιδείνωση (της κατάστασης) στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου και τον αντίκτυπο που ενδεχομένως θα έχει στις (βουλευτικές) εκλογές» που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να «αποθαρρύνει (τους δημοσιογράφους) να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με ζητήματα δημοσίου συμφέροντος» καταγγέλθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους παραμένοντας προφυλακισμένοι εδώ και μήνες, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί αφού κατηγορήθηκαν για σχέσεις με στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή διότι απλά έκαναν τη δουλειά τους, ενημέρωναν τους πολίτες» δήλωσε η Μπάρμπαρα Τριόφι, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), μια από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην αποστολή.

Τις τελευταίες εβδομάδες το ξέσπασμα των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας και του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας αλλά και οι προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές επιδείνωσαν περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των αρχών.

Την περασμένη Πέμπτη η Επιτροπή προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία με αίτημα την αποφυλάκιση του Μοχάμεντ Ισμαέλ Ρασούλ, του Ιρακινού δημοσιογράφου που κρατείται εδώ και σχεδόν δύο μήνες κατηγορούμενος για «τρομοκρατία».

Οι δύο Βρετανοί συνάδελφοί του με τους οποίους εργάζονταν μαζί για λογαριασμό του ενημερωτικού ιστότοπου Vice News απελάθηκαν.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, την οποία δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, πίσω από τη Μιανμάρ (144η θέση) και μπροστά από τη Ρωσία (152η θέση).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr