Μολενμπέκ: Το «προπύργιο των τζιχαντιστών» στην Ευρώπη

Μολενμπέκ: Το «προπύργιο των τζιχαντιστών» στην Ευρώπη

Γιατί αυτή η λαϊκή συνοικία, «το γκέτο της μιζέριας», στις Βρυξέλλες αποτελεί σημείο συνάντησης της ισλαμικής τρομοκρατίας 

Μολενμπέκ: Το «προπύργιο των τζιχαντιστών» στην Ευρώπη
Για τέταρτη φορά μέσα σε 18 μήνες, το Μολενμπέκ, αυτή η γειτονιά, το «γκέτο της μιζέριας», όπως λέγεται, που απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. 

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", μετά τα τυφλά χτυπήματα στην καρδιά του Παρισιού και την πληροφορία ότι ορισμένοι από τους τρομοκράτες είναι κάτοικοι του Μολενμπέκ, κανείς στο Βέλγιο δεν εξεπλάγη. Ούτε οι Βέλγοι, αλλά ούτε και οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας. Πρόκειται για το προπύργιο της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, όπου οι επίδοξοι τρομοκράτες στρατολογούνται  και ριζοσπαστικοποιούνται. Πρόκειται για μία βιομηχανική συνοικία με υψηλό δείκτης ανεργίας και εγκληματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο στην καρδιά των Βρυξελλών, τον Μάιο του 2014, ο Γάλλος Μαχντί Νεμούς ήταν από το Μολενμπέκ, όπως και ο νεαρός Μαροκινός Αγιούμπ ελ Καζανί, τον οποίο κατάφεραν να αφοπλίσουν επιβάτες της αμαξοστοιχίας TGV (από το Άμστερνταμ στο Παρίσι), τον περασμένο Αύγουστο. 

Στο Μολενμπέκ ζουν κυρίως πολίτες μαροκινής και τουρκικής καταγωγής, δεύτερης και τρίτης γενιάς . Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, περίπου 440 τζιχαντιστές έχουν την έδρα τους στην βιομηχανική αυτή συνοικία. Το Μολενμπέκ διαθέτει τουλάχιστον 22 τζαμιά. Οι περισσότεροι από αυτούς που στρατολογούνται στους κόλπους τρομοκρατικών οργανώσεων είναι εγκληματίες που «γοητεύονται» από την ιδέες των τζιχαντιστών. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι στο Μολενμπέκ δρουν δίκτυα σαλαφιστών με έναν και μοναδικό στόχο: Να κάνουν τους εγκληματίες τρομοκράτες.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Εσωτερικών Jan Jampon στην ιστοσελίδα "Politico", o οποίος  εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα του έχει μετατραπεί σε hot spot της ισλαμικής τρομοκρατίας. Όπως επισημαίνει, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι:  
 1. To Bέλγιο είναι μία μικρή αλλά περίπλοκη χώρα. Ο Φλαμανδός υπουργός που εκτελεί και χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού ρίχνει την ευθύνη στην πολύπλοκη δομή της κυβέρνησης η οποία καθιστά δύσκολη, όπως λέει, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αστυνομίας και υπηρεσιών ασφαλείας. «Οι Βρυξέλλες διαθέτουν έξι αστυνομικά τμήματα και 19 συνοικίες με συνολικά 19 δημάρχους. Κατά συνέπεια, υπάρχουν διαφορετικές τοπικές αρχές εδώ στις Βρυξέλλες γεγονός που δυσχεραίνει την μεταξύ τους επικοινωνία», όπως λέει.
2. Όσοι στρατολογούνται στους κόλπους τρομοκρατικών οργανώσεων είναι γεννημένοι στο Βέλγιο. Η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ταυτότητες και διαβατήρια υπόπτων για τρομοκρατία ή ατόμων που προτίθενται να  ταξιδέψουν στην Συρία μόνο εάν έχουν γεννηθεί αλλού και εν συνεχεία να έχουν εγκατασταθεί στο Βέλγιο. Πολλοί εκ των υπόπτων είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς μετανάστες.
Κλείσιμο
3. Στρατολόγηση τζιχαντιστών μέσω Playstation 4. Για τις αρχές, είναι δύσκολη η αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας των τζιχαντιστών μέσω αυτής της μορφής επικοινωνίας. 
4. Ο κατακερματισμός της μουσουλμανικής κοινότητας. Η μουσουλμανική κοινότητα του Βελγίου αποτελείται από διαφορετικές ομάδες και δεν υπάρχει πάντα συναίνεση. Αυτό καθιστά δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τους ηγέτες των μουσουλμανικών κοινοτήτων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης