Οι Τούρκοι έστησαν «καρτέρι» στο ρωσικό μαχητικό, λέει Ρώσος αναλυτής

Περίπου τέσσερα με έξι τουρκικά F-16 πετούσαν συχνά στην περιοχή - Παρακολουθούσαν τα ρωσικά αεροσκάφη, ισχυρίζεται ο Βλάντισλαβ Σουρίγκιν

Τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία κλιμακώνεται με την Μόσχα να θέτει σε εφαρμογή σκληρά μέτρα με στόχο να «τιμωρήσει» την τουρκική κυβέρνηση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου Su-24, νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Έπειτα από τις αναλύσεις ειδικών που κάνουν λόγο για «ενέδρα» από την Τουρκία, ο Ρώσος αναλυτής Βλάντισλαβ Σουρίγκιν υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι είχαν στήσει καρτέρι στο ρωσικό μαχητικό.

Με κείμενό του, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι η τουρκική αεροπορία προσπαθούσε να επιτεθεί και να καταστρέψει ρωσικό μαχητικό «
εδώ και αρκετές ημέρες».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του «
όταν το αεροσκάφος μας απογειώθηκε, οι Τούρκοι αμέσως απογείωσαν τα δικά τους και όταν το μαχητικό μας προσέγγισε την περιοχή των συγκρούσεων, περίπου τέσσερα με έξι τουρκικά F-16 βρίσκονταν στον αέρα».

Ο ειδικός υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι Τούρκοι πλησίασαν αρκετές φορές στο παρελθόν στα σύνορα ώστε να είναι σε θέση βολής, χωρίς ωστόσο να επικαλείται τις πηγές από όπου άντλησε τις πληροφορίες αυτές.

Ωστόσο, ο Σουρίγκιν επιμένει πως μία ημέρα πριν το περιστατικό, τουρκικά μαχητικά είχαν ξεκινήσει να «λοκάρουν» τα Su-24 πριν καν προσεγγίσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.
«Η εκτόξευση όλμου πραγματοποιήθηκε αποτελεσματικά πάνω στα συρο-τουρκικά σύνορα, αφού το τουρκικό F-16 πέταξε στον συριακό εναέριο χώρο για τουλάχιστον τέσσερα χιλιόμετρα», αναφέρει.

Όσο για τον διασωθέντα πιλότο, Κωνσταντίν Μουρακτίν, ο Σουρίγκιν εξήγησε πως κρύφτηκε από τους αντάρτες μέσα στο δάσος, ενώ φρόντιζε να μετακινείται διαρκώς ώστε να μην γίνει αντιληπτός.

«Ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν αμέσως η ομάδα των ανταρτών πήγαν από το κοντινό χωριό στην περιοχή όπου ο πιλότος κρυβόταν και ξεκίνησαν να επικοινωνούν μέσω ασυρμάτου, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι πέρασαν αμέσως την πληροφορία στους αντάρτες σχετικά με το πού βρίσκεται ο χειριστής», κατέληξε ο ειδικός.


Κρεμλίνο: Απρόθυμος ο Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αρνείται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από αίτημα του τελευταίου για κατ’ιδίαν επαφή.

«Παρατηρούμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει μια απλή συγγνώμη για το περιστατικό (σ.σ. κατάρριψης του αεροσκάφους)», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο Ουσάκοφ σημείωσε πως το Κρεμλίνο έλαβε αίτημα από την Άγκυρα για συνάντηση των δύο ηγετών στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου.

«Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε. Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας», δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο, η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν «νιετ», καθώς ο Ερντογάν «δεν είναι έτοιμος να απολογηθεί».


Λαβρόφ: Επαναφέρουμε τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες

Στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που εφαρμόζει το Κρεμλίνο ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, είναι κι η επαναφορά της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σύρο ομόλογό του, Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει το ελεύθερο καθεστώς θεωρήσεων με την Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

«Η ρωσική ηγεσία έλαβε την απόφαση για την αναστολή του ελεύθερου καθεστώτος θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016», είπε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αρχίζει να συμπεριφέρεται «με νευρικότητα», έπειτα από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας εναντίον αυτοκινητοπομπών «τρομοκρατών» που μεταφέρουν κλεμμένο πετρέλαιο στη Συρία.


Ερντογάν: Συμβουλεύω τη Μόσχα να μην παίζει με τη φωτιά

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος διατηρώντας επιθετική στάση απέναντι στη Μόσχα, καλούσε τη Ρωσία να μην… παίζει με τη φωτιά.

Ο «σουλτάνος», λοιπόν, δήλωσε: «Συμβουλεύω τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά», καλώντας το Κρεμλίνο να σταματήσει τους ισχυρισμούς για επαφές με τους τρομοκράτες.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Πούτιν δήλωσε: «Ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι όποιος έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά κατά της τρομοκρατίας παίζει με τη φωτιά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του».

Εξήγησε, μάλιστα, πως με το να υποστηρίζει κανείς το καθεστώς Άσαντ «που σκότωσε 380.000 ανθρώπων στη Συρία, παίζει με τη φωτιά. Με το να πλήττει αντικαθεστωτικές ομάδες που έχουν διεθνή νομιμότητα με τη δικαιολογία ότι πολεμά του Ισλαμικό Κράτος, τότε παίζει με τη φωτιά.
Με το να χρησιμοποιεί το περιστατικό, στο οποίο το δικαίωμα της Τουρκίας είναι αποδεκτό από ολόκληρο τον κόσμο, σαν δικαιολογία για να ταλαιπωρεί τους πολίτες μας που βρίσκονται στη Ρωσία για να συμμετάσχουν σε έκθεση, τότε παίζει με τη φωτιά. Με το να χτυπά με ανευθυνότητα, φορτηγά στην περιοχή που θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί για ανθρωπιστικούς λόγους, παίζει με τη φωτιά. Ειλικρινά συμβουλεύουμε τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά
».

Ο Ερντογάν, μάλιστα, έθεσε το παρακάτω ερώτημα στη Ρωσία: «Είναι νόμιμο να στηρίζεται ένας άνθρωπος (εννοεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ), ο οποίος προεδρεύει ενός κράτους τρομοκρατίας;».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στις δηλώσεις του στο ζήτημα της αγοραπωλησίας πετρελαίου, επισημαίνοντας πως η χώρα του «δεν είναι τόσο ανήθικη για να αγοράζει πετρέλαιο από μία τρομοκρατική οργάνωση».

Σχετικά με το μαχητικό τύπου Su-24 δε, είπε ότι η Τουρκία δεν το κατέρριψε σκόπιμα, προσθέτοντας ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία αυτόματη ενέργεια στην παραβίαση των συνόρων ως εφαρμογή των όρων.

Απευθυνόμενος εκ νέου στο Κρεμλίνο, τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να καταθέσει αποδείξεις στους ισχυρισμούς της κατά της Τουρκίας, από τις καταγραφές του ραντάρ και το ηχητικό. «Διαφορετικά θα είναι ένοχοι για άδικες και κραυγαλέες κατηγορίες», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr