Πούτιν: Ο Ερντογάν θα μετανιώσει για την κατάρριψη - Δεν θα μείνουμε στις ντομάτες

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν γι' αυτό το ειδεχθές έγκλημα με μερικούς περιορισμούς τότε είναι βαθύτατα γελασμένοι» προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος

Νέα επίθεση κατά της Τουρκίας και προσωπικά κατά του Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια ομιλία του στη ρωσική Δούμα.

Ο Ερντογάν «θα μετανιώσει για ό,τι έγινε» είπε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην πτώση του ρωσικού Σουκχόι SU24 από την Τουρκία αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Μόσχα δεν εμπλακεί σε πολεμική ρητορική με την Άγκυρα.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν γι' αυτό το ειδεχθές έγκλημα - τη δολοφονία των ανθρώπων μας - με ντομάτες και μερικούς περιορισμούς τότε είναι βαθύτατα γελασμένοι» είπε ο Ρώσος πρόεδρος όπως μεταδίδει το Sputnik.

«Δεν θα δουν μια νευρική, υστερική αντίδραση που είναι επικίνδυνη για εμάς αλλά και για όλο τον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Η βάση των ενεργειών μας είναι πρώτα απ' όλα η υπευθυνότητα απέναντι στη χώρα και το λαό
» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία δεν μπορεί ακόμα να κατανοήσει γιατί συνέβη η κατάρριψη προσθέτοντας ότι οι συνέπειες για τη δολοφονία των Ρώσων αξιωματικών θα είναι μακροπρόθεσμες.

«Δεν θα ξεχάσουμε αυτή τη βοήθεια προς τους τρομοκράτες. Πάντα θεωρούσαμε την προδοσία ως τη χειρότερη και την πιο ντροπιαστική πράξη. Ας το γνωρίζουν αυτοί στην Τουρκία που πυροβόλησαν πισώπλατα τους πιλότους μας και υποκριτικά προσπάθησαν να δικαιολογηθούν για τους εαυτούς τους και τις πράξεις τους καλύπτοντας τα εγκλήματα των τρομοκρατών» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κάρφωσε, μάλιστα, την τουρκική ηγεσία λέγοντας ότι «ήμασταν προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πιο ευαίσθητα θέματα. Ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έκαναν. Προφανώς ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την ηγετική κλίκα της Τουρκίας με το να τους αφαιρέσει τη λογική τους».


Αναστέλλονται οι εργασίες για τον TurkStream

Πέραν αυτών, η Μόσχα και η Άγκυρα, «ανέστειλαν» τις διαπραγματεύσεις τους για το έργο του αγωγού αερίου TurkStream, που θα προμήθευε την Τουρκία και στη συνέχεια τη Νότια Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες της οικονομικής επιτροπής που είχε επιφορτισθεί με το έργο αυτό είχαν παύσει στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε ως αντίποινα η Μόσχα σε βάρος της Άγκυρας.

Ο αγωγός TurkStream παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014 μετά από την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη του έργου South Stream, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.
Το έργο προέβλεπε αρχικά την έναρξη των εργασιών από τα μέσα του 2015, με τις πρώτες ποσότητες να παραδίδονται στα τέλη του 2016 και τον αγωγό να έχει κάποια στιγμή δυναμικότητα 63 δισεκ. κυβικών μέτρων κατ’ έτος.

Ερωτηθείς νωρίτερα σήμερα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της Άγκυρας: «Εάν η Τουρκία εκτιμά ότι χρειάζεται αυτό το έργο, οφείλει να απευθυνθεί σε εμάς», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε υποβάλει «καμία πρόταση».

Με τον αγωγό TurkStream, η Gazprom υπολόγιζε να καταστήσει την Τουρκία το νέο διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στη θέση της Ουκρανίας. Καθώς το έργο αυτό φαινόταν ήδη να καθυστερεί, η Gazprom ανακοίνωσε ένα άλλον αγωγό, το Nord Stream 2, με στόχο να ενισχύσει τη δυναμικότητα του Nord Stream που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία μεταξύ της Ρωσία και της Γερμανίας δια μέσου της Βαλτικής.

Η κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο επέκτασης του αγωγού Nord Stream είναι πολιτικοποιημένη, φέρεται να δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA που επικαλείται το Reuters. Ο Νόβακ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το έργο του Nord Stream 2 θα πρέπει να ληφθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ανέφερε το πρακτορείο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr