«Στρατός» 2.000 ανδρών στο πλευρό της Frontex για δράση και χωρίς αίτημα των κρατών-μελών

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Γιούνκερ - Την Τρίτη η τελική πρόταση της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Έως και 2.000 αστυνομικούς από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η FRONTEX, προβλέπει, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει την έγκριση της τελικής πρότασης που θα καταθέσει την Τρίτη (15/12) για τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ώστε η νέα υπηρεσία να αποκτήσει τη δυνατότητα παρέμβασης, ως έσχατης λύσης, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όταν θα προηγείται αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους.

Όπως αποκαλύπτει το «Der Spiegel», η FRONTEX θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους.

Επικαλούμενο πηγές της Κομισιόν το Spiegel αναφέρει ότι το σχέδιο Γιούνκερ προβλέπει πως τα κράτη-μέλη μελλοντικά, θα έχουν σε συνεχή ετοιμότητα έως και 2.000 αστυνομικούς για ενδεχόμενες ανάγκες της FRONTEX. 

Σύμφωνα με το περιοδικό -που θα κυκλοφορήσει αύριο- οι αστυνομικοί αυτοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενους κράτους-μέλους.

«Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την FRONTEX μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων», αναφέρει το Spiegel, μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν.

Μεταξύ άλλων, στο  δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι της FRONTEX θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.

«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», αναφέρει σχετικά ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.


Κομισιόν: Τολμηρή αλλά σημαντική η πρόταση
Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και κατόπι στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. 

«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς, παραπέμποντας επίσης και στην προαναγγελία της δημιουργίας του εν λόγω σώματος από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, θα αντικαταστήσει τη Frontex και θα είναι σε θέση να έχει αυξημένους πόρους (θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της σε σχέση με αυτόν της Frontex), το δικό της προσωπικό (τουλάχιστον 1500 άτομα) και εξοπλισμό, χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τις συνδρομές των κρατών-μελών.

Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr