Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι

195 έθνη συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, που σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων - Κύριος στόχος του σχεδίου ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου και της επακόλουθης αύξησης της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι
Το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων σηματοδοτεί η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπογράφηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παρίσι από τους εκπροσώπους 195 χωρών. 

Η συμφωνία επικυρώθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φάμπιους, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος. 

Μετά από μία εικοσαετία αδιέξοδων συναντήσεων, εκπρόσωποι από σχεδόν διακόσιες χώρες συμφώνησαν τελικά σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, που έχει ως κύριο στόχο τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και της επακόλουθης αύξησης της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Η συμφωνία αποτελεί το επιστέγασμα διαπραγματεύσεων που κράτησαν δύο ολόκληρες εβδομάδες, στο πλαίσιο της 21ης Διάσκεψης για το Κλίμα που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι. Κατά την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της ολομέλειας σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λορέν Φαμπιούς κάλεσε τους εκπροσώπους των 195 κρατών να υπογράψουν τη συμφωνία. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο και ισορροπημένο σχέδιο. Σήμερα είναι η στιγμή της αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιγκέλ Άριας Κανιέτε, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, χαιρέτισε την ιστορική συμφωνία. «Είναι στέρεη. Μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας πάνω της. Η συμφωνία είναι φιλόδοξη και ισχυρή», τόνισε κατά την τελική συνεδρίαση.
Κλείσιμο

Έξι χρόνια μετά την χαοτική κατάληξη της συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, η σημερινή συμφωνία (γνωστή πλέον ως Σχέδιο του Παρισιού) «ενώνει» για πρώτη φορά πλούσιες χώρες, αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και φτωχά κράτη σε έναν κοινό αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Με βάση το κείμενο που υπογράφηκε σήμερα, όλες οι χώρες δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές τους. Επιπλέον, τα πλούσια κράτη συμφωνούν να συγκεντρώσουν 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, προκειμένου να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να μεταμορφώσουν τις οικονομίες τους. 

Διεθνείς αντιδράσεις για την επίτευξη συμφωνίας


Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισαν ηγέτες πολλών κρατών, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο των επιχειρήσεων ότι η εποχή των ορυκτών καυσίμων φτάνει στο τέλος της.

Μέσω δηλώσεων της εκπροσώπου της, η Ε.Ε κάνει λόγο για μια ιστορική στιγμή που αποτελεί «μία πολύ σημαντική νίκη για την Ευρώπη». «Σήμερα ο πλανήτης είναι ενωμένος εναντίον της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει στο Twitter, o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 



«Τεράστια» χαρακτήρισε τη σημασία της συμφωνίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα υπέγραψε το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, χάρη στην αμερικανική ηγεσία. 



Θετικά αποτιμούν τη συμφωνία και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την Greenpeace, η συμφωνία της Συνόδου στέλνει στην «άσχημη πλευρά της ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία για την παγκόσμια υπερθέρμανση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης