Μέρκελ: Μήνυμα ελπίδας η συμφωνία για το Κλίμα

«Aνεξαρτήτως του ότι έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας, το ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε τις συνθήκες διαβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στο μέλλον, είναι ένα μήνυμα ελπίδας»

Για πρώτη φορά σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη συμφώνησαν σε ένα δεσμευτικό πλαίσιο για την προστασία του κλίματος. «Όλοι μαζί γράψαμε σήμερα ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς. 

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την προστασία του κλίματος. (…) Το ζητούμενο είναι να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία πάνω από δυο βαθμούς Κελσίου, αλλά να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς. Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορική στιγμή».

Κεντρικός στόχος των 195 χωρών είναι να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη -η οποία προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- στους δυο και, αν καταστεί δυνατόν, ακόμη και στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου. 

Εντούτοις οι εθνικοί στόχοι για το κλίμα θα συνεχίσουν να διατυπώνονται από τις μεμονωμένες χώρες. Τα σχέδια που υπήρχαν μέχρι σήμερα δεν ήταν επαρκή για να περιορίσουν και να θέσουν υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή. Η συμφωνία του Παρισιού είναι το αποτέλεσμα πολυετών διαπραγματεύσεων και πολυάριθμων συνόδων και διασκέψεων για το κλίμα.

Ολάντ: Η ωραιότερη όλων των επαναστάσεων

«Στο Παρίσι έχουν γίνει τους τελευταίους αιώνες πολλές επαναστάσεις. Αλλά σήμερα έγινε η ωραιότερη και πιο ειρηνική όλων των επαναστάσεων, η επανάσταση για την προστασία του κλίματος», δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε από την πλευρά της ότι «ανεξαρτήτως του ότι έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας, το ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε τις συνθήκες διαβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στο μέλλον, είναι ένα μήνυμα ελπίδας».

«Το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη συμφωνία αυτή. Η συμφωνία αυτή όμως δημιουργεί το διαρκές πλαίσιο που χρειάζεται ο πλανήτης για να επιλύσει την κλιματική κρίση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Στην πολιτική το επίθετο ιστορικός χρησιμοποιείται συχνά καταχρηστικά, η συμφωνία αυτή όμως το αξίζει», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, μελλοντικά το έργο μείωσης των εκπομπών αερίων δεν το επωμίζονται μόνον οι βιομηχανικές χώρες, όπως παλαιότερα, αλλά όλες οι χώρες του πλανήτη. «Το κείμενο που έχουμε δεν είναι τέλειο», σχολίασε η Έντνα Μολέουα, υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής, η οποία εκπροσωπούσε μια ομάδα 130 αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κίνα. Πρόκειται όμως για μια «υγιή βάση», όπως είπε η ίδια.

Προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μη επαρκή χαρακτηρίζουν τη συμφωνία πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης (BUND) Χούμπερτ Βάιγκερ εκτίμησε ότι η συμφωνία «δεν δίνει τις δέουσες απαντήσεις στην κλιματική κρίση», καθώς «υπάρχει τεράστια ανακολουθία μεταξύ των συμπεφωνημένων στο Παρίσι στόχων για την παγκόσμια θερμοκρασία και της πραγματικής πολιτικής για το κλίμα που ακολουθούν οι μεμονωμένες χώρες».

Για «οικτρή απογοήτευση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Oxfam Γιαν Κοβάλτσικ σχολιάζοντας το ακανθώδες ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των φτωχότερων χωρών, που οδήγησε ουσιαστικά και στην παράταση της διάσκεψης κατά μια ημέρα.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr