Σουλτς: Ο Σαουδάραβας Μπαντάουι σύμβολο για την ελεύθερη σκέψη στον κόσμο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τον βασιλιά Σαλμάν να δώσει χάρη στον μπλόγκερ που καταδικάστηκε σε 1.000 ραβδισμούς και να τον απελευθερώσει χωρίς όρους

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, από τον πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στον Σαουδάραβα μπλόγκερ Ραίφ Μπαντάουι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 1.000 ραβδισμούς και σε δεκαετή φυλάκιση επειδή τόλμησε να εκφράσει τις απόψεις του δημοσίως.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ, η οποία ζει μόνιμα στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά, καθώς κι η ίδια δέχεται απειλές για τη ζωή της από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπαντάουι που συνελήφθη το 2012 με την κατηγορία της προσβολής του Ισλάμ και της αποστασίας επειδή έγραψε στο μπλογκ του «Free Saudi Liberals» τις ιδέες και το όραμά του για μία ελεύθερη Σαουδική Αραβία, παραμένει φυλακισμένος σε σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει απεργία πείνας.

Ο Μάρτιν Σουλτς παρέδωσε το βραβείο στη σύζυγο του Μπαντάουι


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του στο πλαίσιο της απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ, τόνισε πως η φωνή του Μπαντάουι κι ο ίδιος είναι απαραίτητοι, ενώ τον χαρακτήρισε σύμβολο για την ελεύθερη σκέψη στον κόσμο.

Κάλεσε δε, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας να αφήσει ελεύθερο τον 31χρονο μπλόγκερ, λέγοντας: «Απαιτώ από αυτό το βήμα από τον βασιλιά Σαλμάν να δώσει χάρη τον Μπαντάουι για να επιστρέψει στην οικογένειά του χωρίς καμία απολύτως προϋπόθεση».

Ο κύριος Σουλτς επισήμανε, μάλιστα, πως παρά τους πολλούς κινδύνους ο Μπαντάουι «προσπαθεί θαρραλέα μέσω των μπλογκ να προάγει την ελεύθερη σκέψη. Κάλυψε το κενό σε αυτή τη χώρα που αποτελεί χαίνουσα πληγή γιατί δεν υπάρχει ελευθερία σκέψης. Ο Μπαντάουι απαιτεί να υπάρχει μία ανοιχτή κοινωνία για τις δικές του απόψεις και των υπολοίπων. Λέει ότι τα τείχη της άγνοιας πρέπει να κατεδαφιστούν. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και εγγυήσεις για την ελευθερία της σκέψης, σεβασμός για τα γυναικεία δικαιώματα. Με αυτές τις ιδέες έφτιαξε το μπλογκ του δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικές και θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις».

Την ίδια στιγμή, κι ενώ δίπλα του βρισκόταν η σύζυγος του μπλόγκερ, αλλά και μία κενή θέση για τον Μπαντάουι, ο κ. Σουλτς κάλεσε εκ νέου τις σαουδαραβικές αρχές να σταματήσουν να επιβάλλουν αυστηρές καταδίκες, τονίζοντας ότι η χώρα έχει υπογράψει συνθήκη καταδίκης βασανιστηρίων και πρέπει να την εφαρμόσει και υπενθυμίζοντας ότι η Σαουδική Αραβία είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στα ειδεχθή εγκλήματα των τοπικών αρχών με τις δημόσιες εκτελέσεις ανθρώπων, τα θύματα των οποίων έχουν φτάσει τα 150 μέσα σε ένα έτος, ενώ εξήγησε πως οι έντονες λογοκριτικές τάσεις έχουν οδηγήσει στην λογοκρισία τουλάχιστον 400 μπλογκ.

«Εμείς αγωνιζόμαστε για τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Ζητούμε να καταργηθεί η ανδρική χειραγώγηση των γυναικών γιατί αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον 21ο αιώνα. Καμία ποινή δε θα μας εμποδίσει να αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κανένα εμπόριο όπλων» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν ζήτησε και την απελευθέρωση του Μοχάμεντ αλ-Νιμρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο.

Κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, επανέλαβε τα λόγια του Μπαντάουι, ο οποίος είχε πει ότι «η έκφραση της ελεύθερης σκέψης είναι το οξυγόνο» και συνέχισε υποστηρίζοντας πως είναι μεγάλη τιμή να απονέμει το βραβείο στον Ραίφ Μπαντάουι εκφράζοντας την ελπίδα στο εγγύς μέλλον να τον καλωσορίσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr