Σύζυγος Ραΐφ Μπαντάουι: «Ο άντρας μου δεν είναι εγκληματίας, είναι ελεύθερος στοχαστής»

Ο 31χρονος Σαουδάραβας που καταδικάστηκε σε 1.000 ραβδισμούς «δεν ακολούθησε το κοπάδι που υπακούει στους κληρικούς», δήλωσε η Ενσάφ Χαϊντάρ 

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, αλλά και τα θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ζήτησε να τηρηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ενσάφ Χαϊντάρ, σύζυγος του Σαουδάραβα μπλόγκερ, Ραίφ Μπαντάουι, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

«Θα ήθελα να ήταν εδώ ο σύζυγός μου για να το παραλάβει. Θα ήθελα να τιμήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Παρίσι και αλλού. Αυτό ήθελε ο σύζυγός μου», δήλωσε και η κατάμεστη αίθουσα του κοινοβουλίου σιώπησε με όλους τους παρευρισκόμενους να σηκώνονται όρθιοι στη μνήμη των νεκρών.

Η μικροκαμωμένη Ενσάφ Χαϊντάρ που μάχεται για την αποφυλάκιση του συζύγου της από τις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας έπειτα από τον εγκλεισμό του το 2012 με την κατηγορία της προσβολής κατά του Ισλάμ, πριν παραλάβει εκ μέρους του το σημαντικό βραβείο που απονέμεται ετησίως από το Ευρωκοινοβούλιο όρθωσε το ανάστημά της για μία ακόμα φορά, ζητώντας μέσα από την αίθουσα της ολομέλειας να αφεθεί ελεύθερος ο αγαπημένος της.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ραίφ Μπαντάουι, επέδειξε ανάλογη κι ίσως μεγαλύτερη γενναιότητα όταν ύψωσε τη φωνή του λέγοντας «όχι» στη βαρβαρότητα και «ναι» στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας και σας μιλάω με αυτό τον σθεναρό τρόπο σε εσάς που είστε εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών λαών. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ο καθαρός αέρας που αναπνέει ο κάθε στοχαστής. Τα έθνη προχώρησαν μπροστά χάρη στους στοχαστές. Το πνεύμα μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη στην ευημερία. Είναι ουσιαστικό δικαίωμα να σκέφτεσαι ελεύθερα και να εκφράζεις τη σκέψη σου, να έχεις το δικαίωμα να είσαι φιλελεύθερος ή ισλαμιστής
», είπε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλοί Άραβες στοχαστές που περιβάλλουν τις ιδέες τους με ασάφεια ώστε να γίνουν αποδεκτές από την θεοκρατική κυβέρνηση, ειδικά όταν κατηγορούνται για προσβολή του Ισλάμ. 

«Δρουν αφύσικα και οι Άραβες στοχαστές και η κοινωνία. Η κοινωνία οφείλει να αγκαλιάσει όλες τις μορφές σκέψης και τα κινήματα. Οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του άλλου. Στόχος είναι να αξιολογούνται και να αναπτύσσονται περαιτέρω οι ιδέες», πρόσθεσε η σύζυγος του 31χρονου μπλόγκερ.

Αντιθέτως, οι στοχαστές «βρίσκονται κάτω από τον ζυγό του θεοκρατικού καθεστώτος γιατί υποχρεώνονται να υποτάσσονται στους κληρικούς. Η φετβά θεωρείται απόλυτη αλήθεια. Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι απειλούνται γιατί τολμούν να εκφράζονται ελεύθερα».

Εξάλλου, οι ελεύθερες και λαμπρές ιδέες θεωρούνται βλάσφημες για την ιδεολογία των αραβικών κοινωνιών και όπως είπε κάθε ελεύθερη σκέψη θεωρείται ένδειξη παρακμής και εκτροπή από την οδό της αλήθειας.

«Ο σύζυγός μου πριν μπει στη φυλακή, είχε πει ότι η θρησκεία προσπαθεί να εκφοβίσει τους ανθρώπους. Ο Ραίφ κατηγορήθηκε για θρησκευτική αποστασία και καταδικάστηκε σε 300.000 δολάρια πρόστιμο και 1.000 ραβδισμούς. Απαγορεύεται να φύγει στο εξωτερικό ακόμα και έπειτα από δέκα χρόνια από την αποφυλάκισή του», πρόσθεσε η κ. Χαϊντάρ.

Σε έντονο ύφος, μάλιστα, είπε ότι «ο Ραίφ δεν είναι εγκληματίας, ούτε βιαστής. Δεν είναι διακινητής ναρκωτικών. Αλλά μίλησε ελεύθερα. Δε θα έπρεπε να δέχεται μία τέτοια απάνθρωπη ποινή. Ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο σε μία χώρα θεοκρατική».

Παρά την καταδίκη του, παρά τις τιμωρίες και τις επευφημίες κάποιων στη Σαουδική Αραβία για τους πρώτους 50 ραβδισμούς, ο Μπαντάουι παραμένει ένας ειρηνικός, ελεύθερος στοχαστής. Ένας άνθρωπος, όπως είπε η σύζυγός του, που απλώς «δεν ήθελε να ακολουθήσει το κοπάδι που υπακούει στους κληρικούς, οι οποίοι ζουν σε άλλο αιώνα και κυβερνούν με τυραννικούς νόμους».

Ο μπλόγκερ αντιτάχθηκε στη βαρβαρότητα και την τυραννία και το έγκλημά του ήταν ότι «είναι μια ελεύθερη φωνή σε μία χώρα που δεν δέχεται καμία διαφορετική άποψη και σκέψη».

Η Χαϊντάρ ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Βραβείο, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» και τόνισε στον κ. Σουλτς πως η βράβευση του συζύγου της  είναι «πράξη γενναιότητας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Χαϊντάρ τόνισε πως δεκάδες κόσμου στηρίζουν τον σύζυγό της φωνάζοντας «Είμαι κι εγώ Μπαντάουι», ενώ δήλωσε πως ο αγαπημένος της έχει λάβει 15 βραβεία μέσα σε ένα χρόνο, επισημαίνοντας πως είναι ο μοναδικός Άραβας που δέχεται τόσες πολλές τιμές. Κρατώντας στα χέρια της τη φωτογραφία του Μπαντάουι, η κ. Χαϊντάρ τόνισε: «Ο Ραίφ είχε πει ότι σε όσους θέλουν το θάνατο, εμείς τους φωνάζουμε ότι προασπίζουμε τη ζωή».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Σουλτς και η κ. Χαϊντάρ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως καμία τιμωρία αυτού του είδους δεν δικαιολογείται και καμία χώρα δεν επιτρέπεται να επιβάλλει τέτοιες ποινές σε έναν άνθρωπο που απλώς εξέφρασε την άποψή του.

Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός για διάλογο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τόνισε πως κανένα απάνθρωπο δε θα εμποδίσει τον αγώνα για αυτά. «Κανένα επιχείρημα περί ασφάλειας, όπλα ή χρήματα από το πετρέλαιο δεν θα μας σταματήσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ, αφήνοντας ανοιχτή ωστόσο την πόρτα διαλόγου με τη Σαουδική Αραβία, καθώς όπως εξήγησε οι σχέσεις της Ευρώπης με τη χώρα πρέπει να συνεχίσουν. Άλλωστε, όπως είπε «πρέπει να έχουμε διάλογο, γιατί χωρίς αυτόν δε θα υπάρχει καμία εξέλιξη. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό το διάλογο». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Σουλτς τόνισε: «Θέλουμε να δούμε ελεύθερο τον Μπαντάουι, κάνουμε τα πάντα για να απελευθερωθεί». 

Από την δική της πλευρά, η Χαϊντάρ δήλωσε υπερήφανη για το σύζυγό της «που μίλησε ελεύθερα για αυτά που ήθελε». Μάλιστα, δίχως δισταγμό και παρά τη φυλάκιση και την αυστηρή τιμωρία του αγαπημένου της, τόνισε πως αν γυρνούσε το χρόνο πίσω θα του έλεγε να γράψει και πάλι τις ιδέες του ελεύθερα.

Νωρίτερα, σε σεμινάριο για δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ, η Χαϊντάρ δήλωσε πως η ίδια και ο σύζυγός της είναι πεπεισμένοι πως ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει δικαίωμα στην ελευθερία. Όσο για τα τρία της παιδιά, με τα οποία ζει στον Καναδά έπειτα από αίτημα ασύλου που έγινε δεκτό από την καναδική κυβέρνηση, είπε ότι της είναι δύσκολο να τους εξηγήσει όσα συμβαίνουν με λεπτομέρειες. Ωστόσο, τόνισε πως επιθυμεί να τα δει να μεγαλώνουν, να έχουν μία ευχάριστη ζωή, παρά τις δυσκολίες από την απουσία του πατέρα τους, τον οποίο χρειάζονται και αγαπούν. 

Όταν δε, καταφέρνει να επικοινωνήσει με τον αγαπημένο της, η Ενσάφ Χαϊντάρ προσπαθεί να τον καθησυχάσει καθώς έχει αγωνία ότι τα τρία παιδιά του ηλικίας 8, 11 και 12 ετών θα τον ξεχάσουν. Ωστόσο, του τονίζει ότι κανείς δεν πρόκειται να τον ξεχάσει και με την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ τα παιδιά του, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα τον θυμούνται για πάντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr