Κίνα: Στους 85 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από την κατολίσθηση που καταπλάκωσε 33 κτίρια

Περίπου 3.000 άνδρες των ομάδων διάσωσης επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή με τη βοήθεια ειδικών σκύλων και μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών -  Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν διασωθεί και περισσότεροι από 900 απομακρύνθηκαν από την περιοχή έως χθες το βράδυ.   

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται σήμερα στην Κίνα μία ημέρα αφότου μια τεράστια κατολίσθηση από λάσπη και απόβλητα κατασκευών, που προκλήθηκε λόγω της υπερφόρτωσης μιας χωματερής σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη, καταπλάκωσε 33 κτίρια στην τελευταία βιομηχανική τραγωδία που συγκλονίζει την χώρα.

Η χωματερή θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι εργαζόμενοι στην περιοχή αποκάλυψαν ότι όγκοι λάσπης και αποβλήτων συνεχίζονταν να μεταφέρονται εκεί, μετέδωσε ένας ενημερωτικός ιστότοπος στην πόλη Σενζέν στη νότια Κίνα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ διέταξε τη διενέργεια μιας έρευνας προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες που σημειώθηκε η κατολίσθηση στην πόλη, πολύ κοντά στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

Όγκοι λάσπης καταπλάκωσαν πολυώροφα κτίρια στο βιομηχανικό πάρκο Χενγκταϊγιού στη συνοικία Γκουανγκμίνγκ, ισοπεδώνοντάς τα σε διάστημα δευτερολέπτων.

Η κατολίσθηση κάλυψε μια περιοχή άνω των 380.000 τετραγωνικών μέτρων- περίπου 60 γήπεδα ποδοσφαίρου- και το ύψος της λάσπης έφθασε σε ορισμένα σημεία τα 10 μέτρα, δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Σενζέν, Λιου Τσινγκσένγκ σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Η λάσπη συσσωρεύτηκε σταδιακά εδώ και λίγα χρόνια» είπε ο Χαν Μπιν, που ζει στην περιοχή και είδε τον όγκο της λάσπης να διαλύει τα κτίρια.

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό μπορούσε να συμβεί» προσέθεσε ο ίδιος.

Η συχνότητα βιομηχανικών δυστυχημάτων εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας που εφαρμόζονται στην Κίνα έπειτα από τρεις δεκαετίες φρενήρους ανάπτυξης. Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, περισσότεροι από 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκρήξεις χημικών υλικών στο λιμάνι Τιαντζίν.

Στις εικόνες που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός από τη Σενζέν διακρίνονται κατεστραμμένα κτίρια να ξεπροβάλλουν από όγκους λάσπης.

Ένα αθλητικό κέντρο μετατράπηκε σε καταφύγιο όπου μέλη των υπηρεσιών διάσωσης μοιράζουν τρόφιμα, νερό και μπαταρίες κινητών τηλεφώνων.

«Το τείχος της λάσπης μας καταπλάκωσε σε διάστημα λεπτών, όλα έγιναν τόσο γρήγορα» επισήμανε η Γιανγκ Σουεμίν, 44 ετών, που διαμένει και εργάζεται στο βιομηχανικό πάρκο.

«Υπήρχε τόση πολλή λάσπη, έτρεξα» για να σωθώ τόνισε στο πρακτορείο Reuters.

Πριν από ένα χρόνο, μια κυβερνητική εφημερίδα προειδοποίησε ότι το Σενζέν δεν θα έχει πλέον χώρο για απόβλητα λόγω της κατασκευαστικής φρενίτιδας. Εκτός των νέων κτιρίων που χτίστηκαν, κατασκευάζεται επίσης ένα δίκτυο υπογείου σιδηροδρόμου με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι χώματος να καταλήγουν στις χωματερές.

«Η Σενζέν διαθέτει 12 χωματερές και μπορούν να αντέξουν έως τον επόμενο χρόνο» είχε γράψει τον περασμένο Οκτώβριο η εφημερίδα Shenzhen Evening Post.

Περίπου 3.000 άνδρες των ομάδων διάσωσης επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, με τη βοήθεια ειδικών σκύλων και μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών. Τα μέλη των ομάδων διάσωσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε διάφορες περιοχές όπου οι ανιχνευτές έχουν εντοπίσει ενδείξεις ζωής, προστίθεται.

Δεκατέσσερα εργοστάσια, δεκατρία χαμηλότερα κτίσματα και τρεις κοιτώνες βρίσκονται μεταξύ των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε τον αριθμό των αγνοουμένων σε 85 από 91 που ήταν νωρίτερα. Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν διασωθεί και περισσότεροι από 900 απομακρύνθηκαν από την περιοχή έως χθες το βράδυ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr