Τουρκία: Νέοι νόμοι του Ερντογάν «απειλούν» τους παραγωγούς κρασιού

Οι οινοπαραγωγοί στην γειτονική χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την νέα αυστηρή νομοθεσία της κυβέρνησης του Ερντογάν - Το 80% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και δεν πίνουν αλκοόλ

Από αρχαιοτάτων χρόνων η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, ήταν γνωστή για τους αμπελώνες της και την παραγωγή κρασιού. Ο Ρωμαίος ιστοριογράφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στα έργα του επαινεί τα γλυκά κρασιά με μπαχαρικά της κεντρικής Ανατολίας ενώ ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει το καλό κρασί που παράγεται στις ακτές του Αιγαίου.

Όμως, η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι τα έβαλε με το κρασί, αφού πριν από δύο χρόνια άρχισε να επιβάλλει μια σειρά νόμων που «γονατίζουν» και κάνουν την ζωή δύσκολη στους οινοπαραγωγούς της γειτονικής χώρας.

Ο Selim Ellialti, οινοπαραγωγός από την Καλλίπολη, ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού το 2003 με τα κρασιά Suvla Wines και τώρα, δηλώνει σοκαρισμένος στην βρετανική εφημερίδα Independent από τους νέους νόμους της κυβέρνησης Ερντογάν. Απαγορεύεται πλέον στους οινοπαραγωγούς να προωθούν το κρασί τους με κάθε είδους διαφήμιση, ο ίδιος αναγκάστηκε να κλείσει την ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, απαγορεύονται οι δωρεάν δοκιμές κρασιού στα οινοποιεία (wine tastings) καθώς και η συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς με στόχο την προώθηση του προϊόντος.

Η σχέση των κατοίκων με το κρασί στην γειτονική χώρα ήταν πάντα «ιδιόρρυθμη», αφού το 80% εξ αυτών είναι μουσουλμάνοι και δεν πίνουν αλκοόλ.

Από το 2013, που ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν ακόμα πρωθυπουργός στην Τουρκία, επέβαλε μια σειρά νέων νόμων εναντίον του κρασιού, μεταξύ αυτών απαγορεύονται τα μπαρ δίπλα στα τζαμιά και επιβάλλεται να τοποθετούνται επάνω στα μπουκάλια με κρασί ετικέτες που θα προειδοποιούν:
«Το αλκοόλ δεν είναι φίλος σου». Ο Τούρκος πρόεδρος λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία της χώρας σε ομιλία του τόνισε ότι οι αλλαγές στην νομοθεσία για το κρασί είναι για να προστατευθεί η κοινωνία και ειδικότερα οι νέοι «για να μην περιπλανώνται στους δρόμους σε κατάσταση μέθης».

Στην Οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ, αλλά, παρόλα αυτά ,ο γιος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς είχε το παρατσούκλι «Σελίμ ο Μέθυσος».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr