Ρέντσι: Η πολιτική της λιτότητας «σκοτώνει» την Ευρώπη

Σε δραματικούς τόνους ήταν η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ματέο Ρέντσι για το τέλος της χρονιάς, ο οποίος επισήμανε ότι η εσφαλμένη οικονομική πολιτική οδηγεί την Ευρώπη σε μαρασμό

Με την οικονομική πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται στην ΕΕ τα έβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το τέλος της χρονιάς που διανύουμε τόνισε ότι η Ευρώπη αναπτύσσεται λιγότερο απ' ότι θα μπορούσε γιατί έχει επιλεγεί ένα εσφαλμένο μοντέλο οικονομικής πολιτικής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Εξέφρασα αυτή την άποψη και στην πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο όπου είπα ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όμως θεωρούμε την ίδια στιγμή ότι αυτό το μοντέλο πολιτικής δεν θα έχει αποτελέσματα».

Ως παράδειγμα ο Ιταλός πρωθυπουργός έφερε στην συνέχεια τις ΗΠΑ: «Με την πολιτική που ακολούθησε ο Ομπάμα από το 2008 και μετά, μειώθηκε η ανεργία και αυξήθηκε το ΑΕΠ. Στην Ευρώπη αντίθεταη αυξήθηκε η ανεργία και το ΑΕΠ είναι σχετικά σταθερό. Η Αμερική βγήκε από την ύφεση, η ευρωπαϊκή πολιτική δεν είχε αντίστοιχο αποτέλεσμα. Ο σωστός δρόμος είναι αυτός που τονίζει την ευελιξία, ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά μεγέθη κάθε κράτους, αλλά θα πρέπει ο προσανατολισμός να είναι προς την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα. Μόνο με λιτότητα μία ολόκληρη ήπειρος πεθαίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι.

«Αυτή η διαφορά οπτικής» συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός «ήταν το σημείο που έφερε την σύγκρουση στην συζήτηση της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ» στην οποία ο Ρέντσι είπε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα η οποία μπορεί να υποστηρίξει ότι έγινε δωρητής αίματος προς όφελος των άλλων λαών. Πάντως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «Η προσωπική μου σχέση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είναι άριστη, αλλά εγώ αντιπροσωπεύω, πρέπει να αντιπροσωπεύω την Ιταλία. Και είμαι συγχρόνως και ο πρωθυπουργός της πολιτικής δύναμης η οποία έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές του 2014. Όμως αν η Ευρώπη οδηγηθεί σε κάποιου είδους κατάρρευση αυτό δεν θα γίνει λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά λόγω της απώλειας των αξιών της. Γι' αυτό το 2016 θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις πνευματικές αξίες και τον πολιτισμό και όχι μόνο στις αξίες οικονομικής τάξεως».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, τέλος, ο 40χρονος Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κατά το 2015, το θέμα των αποβιβάσεων μεταναστών μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό πρόβλημα» και πως «η Ιταλία, αν γύριζε πίσω, δεν θα άλλαζε ποτέ την όλη ανθρώπινη προσέγγισή της, έστω κι αν αυτή μπορεί να επέφερε κάποιο σχετικό κόστος στην κυβέρνηση, στα γκάλοπ που μετρούν την δημοτικότητα και την αποδοχή από μέρους των πολιτών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr