«Τορπιλίζονται» οι σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας από την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέβη του Ιράν, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας κατά του Ριάντ για την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ

Στην «αντεπίθεση» περνά η Σαουδική Αραβία, μετά το «πυρ ομαδών» που δέχθηκε από μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής για την ενέργειά της να εκτελέσει μαζί με 46 άλλους θεωρούμενους τρομοκράτες, τον σιίτη κληρικό Νιμρ αλ Νιμρ.

Μετά την επίπληξη του πρέσβη της από την Τεχεράνη και την σειρά εμπρηστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Ιράν κατά της ενέργειάς της, κάλεσε τον πρέσβη της χώρας στο Ριάντ για εξηγήσεις για τις «εχθρικές επισημάνσεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «δυσαρέσκεια του βασιλείου και την ολοκληρωτική απόρριψη αυτών των εχθρικών δηλώσεων, που αποτελούν κατάφορη παρέμβαση στα εσωτερικά του βασιλείου».

«Επίσης, καθιστά υπεύθυνη την ιρανική κυβέρνηση για την προστασία των αντιπροσωπειών του βασιλείου στο Ιράν και του προσωπικού τους απέναντι σε κάθε επίθεση».

Ο Νιμρ αλ-Νιμρ πέρασε δέκα χρόνια στο Ιράν μελετώντας θεολογία και περιλαμβάνεται στους 47 σιίτες και σουνίτες που εκτελέστηκαν σήμερα στη Σαουδική Αραβία καταδικασμένοι για «τρομοκρατική δράση».

Η Σαουδική Αραβία «θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τις πολιτικές της αυτές», προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζαμπέρ Ανσάρι.
Από την πλευρά της, η φοιτητική πτέρυγα της πολιτοφυλακής Μπασιτζί, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, κάλεσε σε διαδήλωση αύριο το απόγευμα μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Νωρίτερα, το Ιράν είχε καλέσει σαουδάραβα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη και κατηγόρησε την υπερσυντηρητική σουνιτική μοναρχία του Κόλπου ότι χρησιμοποιεί κατασκευασμένες κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης για να καταστείλει το ειρηνικό κίνημα των σιιτών που διαμαρτύρονται για συστηματική διακριτική μεταχείριση στη Σαουδική Αραβία.

Εικόνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενώνει τη φιγούρα ενός σαουδάραβα δήμιου με την εικόνα του περιώνυμου δήμιου του Ισλαμικού Κράτους "Jihadi John" κάτω από τον τίτλο «Υπάρχουν διαφορές;».

Ιρανοί ιερωμένοι, αξιωματούχοι, σπουδαστές επιτέθηκαν στη σουνιτική Σαουδική Αραβία για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, που καταδικάζει οριστικά όποια ελπίδα είχε διαφανεί για προσέγγιση ανάμεσα στις δύο ιδεολογικά αντίπαλες ισλαμικές περιφερειακές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr