Οι Γερμανοί το… ξανασκέφτονται για τους πρόσφυγες

Οι Γερμανοί το… ξανασκέφτονται για τους πρόσφυγες

Για «τζιχάντ του βιασμού» κάνουν λόγο οι σκληροπυρηνικοί - Ψυχραιμία συνιστούν οι μετριοπαθείς - Πορεία οργανώνουν ακροδεξιοί μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις

Οι Γερμανοί το… ξανασκέφτονται για τους πρόσφυγες
Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν δεκάδες Γερμανών είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου για να υποδεχθούν θερμά τους πρόσφυγες που έφταναν έπειτα από το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους μέσω Ουγγαρίας και Αυστρίας. Τότε οικογένειες, παιδιά, γυναίκες και άνδρες γίνονταν δεκτοί με ανοιχτές αγκαλιές, χαριτωμένα πλακάτ που «φώναζαν» αλληλεγγύη και πολύχρωμα μπαλόνια που έδιναν μία νότα χαράς.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, το σκηνικό τείνει να διαφοροποιηθεί με τους Γερμανούς να είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό, έπειτα από το σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μετά τις εκατοντάδες καταγγελίες από γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από περίπου 1.000 άνδρες «αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής», η Γερμανία μοιάζει πιο επιφυλακτική απέναντι στις ροές μεταναστών.

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, να τονίζει πως κάποιοι από τους δράστες, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες που αιτούνταν άσυλο, έχουν χάσει το δικαίωμα φιλοξενίας στη χώρα και να στηρίζει το ενδεχόμενο απέλασης στους καταδικασμένους πρόσφυγες των οποίων οι ποινές έχουν ανασταλεί, ωστόσο οι δηλώσεις της είναι προσεκτικές.

Μιλώντας, λοιπόν, σε εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μάιντς, εξέφρασε την κατανόησή της για όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις για κάθε αλλαγή νομοθεσίας, αλλά επισήμανε πως «
Κλείσιμο
πρέπει να εξετάσουμε πότε χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία μας».

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η νέα κατάσταση που επικρατεί πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση, αν και σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Μέρκελ επιθυμεί να ψηφιστεί νόμος που θα προβλέπει την γρήγορη απέλαση αλλοδαπών κακοποιών.

Όσο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κάλεσε εκ νέου για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ προειδοποίησε πως το ενδεχόμενο της κατάργησης της
συνθήκης Σένγκεν θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, τονίζοντας ότι πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς, όμως, η Ευρώπη μπορεί να δείξει και πάλι το αλληλέγγυο πρόσωπό της, την ώρα που οι φόβοι για ανάλογα περιστατικά βίας όπως αυτά που σημειώθηκαν σε Κολωνία, Στουτγάρδη, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Βερολίνο, ακόμα και στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στη Ζυρίχη της Ελβετίας και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, είναι παραπάνω από έντονοι.

Οι σκληροπυρηνικοί κάνουν λόγο για μία «τζιχάντ του βιασμού» που αλλάζει το πρόσωπο της Γερμανίας και ενδέχεται να αλλάξει και την υπόλοιπη Ευρώπη, απειλώντας τις αξίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι μετριοπαθείς καλούν σε ψυχραιμία και υποστηρίζουν πως ανεξαρτήτως της καταγωγής των δραστών των σεξουαλικών επιθέσεων, την ευθύνη φέρουν οι αστυνομικές δυνάμεις που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να επαναφέρουν την τάξη και να προστατεύσουν τους πολίτες και δη τις νεαρές γυναίκες που έπεσαν θύματα των ορέξεων του όχλου.

Ωστόσο, όταν αποκαλύπτεται ότι ανάμεσα στους 31 συλληφθέντες οι 18 έχουν αιτηθεί άσυλο από τη Γερμανία, με Αλγερινούς, Μαροκινούς, Σύρους, Ιρανούς, Ιρακινούς, Σέρβους να δηλώνουν «πρόσφυγες», τότε η οργή των πολιτών απέναντι στην ηγεσία της χώρας που άνοιξε τις πύλες της Γερμανίας είναι παραπάνω από έκδηλη.





Όταν δε, γίνεται γνωστό πως οι συλληφθέντες έφεραν πάνω τους σημειώματα στα γερμανικά και τα αραβικά με φράσεις, όπως «Ωραία στήθη», «Θέλω να κάνουμε σεξ» και «Θα σε σκοτώσω», ο φόβος για αυτά που ενδέχεται να ακολουθήσουν είναι παραπάνω από έντονος.

Πέρα από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες διαδηλωτών που ζητούσαν εξηγήσεις από την καγκελαρία για όσα ανατριχιαστικά συνέβησαν, η ακροδεξιά οργάνωση Pegida ήδη ετοιμάζει πορεία στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας.

Με αφορμή τις σεξουαλικές επιθέσεις ξενοφοβικές οργανώσεις ασκούν κριτική στην πολιτική της Μέρκελ που επέτρεψε σε 1,1 εκατ. ανθρώπων να ζητήσουν άσυλο από τη χώρα το περασμένο έτος, τονίζοντας πως η κατάσταση θα βυθίσει τη Γερμανία στο απόλυτο χάος.

Ο συνιδρυτής του Pegida, Λουτς Μπάκμαν, δεν έχασε ευκαιρία και ανήρτησε φωτογραφία του στο Διαδίκτυο με λεζάντα που ανέφερε: «Οι βιαστές πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι».

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 10% στις προτιμήσεις των πολιτών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, προειδοποιεί πως τα περιστατικά της Πρωτοχρονιάς «είναι μία γεύση της απειλητικής κατάρρευσης της κουλτούρας και του πολιτισμού».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης