Όχι στο Sch-exit για την Ελλάδα λέει η Μέρκελ - Όμως εννιά χώρες ετοιμάζονται...

Σε πορεία ευθείας σύγκρουσης με τις Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, τη λεγόμενη Ομάδα του Βίζεγκραντ, η οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη Διαδρομή των Βαλκανίων - Αυστρία, Κροατία, Σερβία, Σκόπια και Σλοβενία ετοιμάζουν το δικό τους «μέτωπο»

Σε πορεία ευθείας σύγκρουσης βαδίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την αντιμετώπιση του μείζοντος προσφυγικού ζητήματος, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν επικρατήσει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις. Από τη μία η Γερμανία καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως θα υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της τη συνθήκη Σένγκεν και τα σύνορα της ζώνης, τα οποία βρίσκονται στα όρια της Ελλάδας με την Τουρκία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα των Σκοπίων και από την άλλη η λεγόμενη Ομάδα του Βίζεγκραντ, δηλαδή οι Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, οι οποίες έλαβαν την απόφαση να σκληρύνουν τη στάση τους και να προβούν στο μπλοκάρισμα της λεγόμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, ώστε να ανακόψουν την πορεία των προσφύγων προς τα εδάφη τους, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα. Το κλίμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους, ενόψει της σύσκεψης κορυφής για το προσφυγικό την Πέμπτη, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται αποφασισμένη να ασκήσει έντονες πιέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση είναι η Άνγκελα Μέρκελ, όπως η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε την Τρίτη,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κυρία Μέρκελ είπε ότι θα πιέσει για να εφαρμοστεί η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, τονίζοντας πως η εναλλακτική λύση του κλεισίματος των συνόρων ώστε να περιοριστούν οι ροές προσφύγων προς την Ευρώπη, «θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την ΕΕ».

«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή υπέρ του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας διότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να γίνει καμιά προσπάθεια να υπάρξει νέα συμφωνία για τις ποσοστώσεις ανακατανομής προσφύγων, κρίνοντας πως αυτό θα ήταν «γελοίο» με δεδομένο ότι ως σήμερα έχουν ανακατανεμηθεί λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Αντ' αυτού, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό που θα επιδιώξει είναι να δει εάν η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας θα μπορέσει να συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης και τη «βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» ή εάν η ΕΕ θα «εγκαταλείψει» την προσπάθεια και αντί γι' αυτό θα κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας "με όλες τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, για την ΕΕ και για τη ζώνη Σένγκεν».

Από την άλλη, η «ομάδα του Βίζεγκραντ», δηλαδή Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, φαίνεται να επιλέγουν στο προσφυγικό μία γραμμή αντιπαράθεσης στον κύκλο των «28», όπως διαπιστώνεται από τη συνάντησή τους στην Πράγα, τη Δευτέρα (15/2). Στόχος τους είναι ο αποκλεισμός της λεγόμενης «Διαδρομής των Βαλκανίων» απέναντι στους πρόσφυγες, με ένα «Σχέδιο Β», που φθάνει μέχρι και σε ένα κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, στις οποίες υποσχέθηκαν πρακτική υποστήριξη, δηλαδή τη φύλαξη με αστυνομία και στρατό των συνόρων τους, ενώ ήδη διεξάγονται κοινές περιπολίες.

Ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του στην προσφυγική κρίση, ήδη ακόμη από την έναρξή της, Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επιμένει σε μία «δεύτερη γραμμή άμυνας» στα νότια της χώρας του, διατεινόμενος πως η πολιτική «καλωσορίσματος» όχι μόνον έχει αποτύχει, αλλά υπέθαλψε τρομοκρατία και δημιούργησε φόβους, ενώ από την πλευρά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, που βρίσκεται στο μέσο προεκλογικού αγώνα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποστείλει στην ΠΓΔΜ 300 Σλοβάκους αστυνομικούς.

Ως αντιστάθμισμα των παραπάνω, η Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να υιοθετήσει ένα «Σχέδιο Α», το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα, γι’ αυτό και οι αποφάσεις στη συνάντηση της Πράγας πρέπει να εξόργισαν το Βερολίνο και όχι μόνον. Και τούτο, διότι κατά τις γερμανικές εκτιμήσεις,  οι αποφάσεις της Πράγας θα είχαν δύο θύματα: το ένα είναι η υπονόμευση του στόχου να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και στην Ιταλία λειτουργικά κέντρα κατανομής των προσφύγων. Το δεύτερο θύμα, κατά τους παρατηρητές, θα είναι η ίδια η Ελλάδα, όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν από την Τουρκία χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι με το κλείσιμο των συνόρων στα βόρεια, θα εγκλωβίζονταν κατά δεκάδες χιλιάδες μέσα στο έδαφός της, προκαλώντας ένα χάος στην χώρα που πλήττεται ήδη εδώ και πάνω από έξι χρόνια από την τεραστίων διαστάσεων οικονομική και κοινωνική κρίση.

Όμως, κάτι τέτοιο φαίνεται πως θέλουν να αποτρέψουν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο υπουργός της των Εξωτερικών, Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος φέρεται να είχε δώσει εντολή στους επικεφαλής των γερμανικών διπλωματικών αποστολών στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ομάδας Βίζεγκραντ, να αποσαφηνίζουν στις εκεί ηγεσίες πως το Βερολίνο απορρίπτει ξεκάθαρα τον «άλλο δρόμο» που αυτές επιλέγουν. Τόσο ο Στάινμαϊερ όσο και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, φέρονται σε επιστολές τους προς όλους τους σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κυβερνήσεων, υπουργούς Εξωτερικών και αρχηγούς σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην ΕΕ, να εκφράζουν προς τους Ανατολικοευρωπαίους εταίρους την προθυμία για τη λήψη επιπλέον μέτρων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης που θα καθιστούν εφικτό τον καλύτερο έλεγχο και μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Πράγας, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν αναφέρθηκε σε «καθαρό κυνισμό» και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν οι χώρες αυτές να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να μπλοκάρουν με τη στάση τους μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων και να προκαλούν μία καθυστέρηση στα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος».

«Αυτή η ομάδα δεν πρέπει τώρα να πανηγυρίζει, ότι συμφωνούμε σε μία διασφάλιση των συνόρων στην ΠΓΔΜ, γιατί αυτό δεν πρόκειται να γράψει μία ένδοξη σελίδα στα βιβλία της ιστορίας», σημειώνει ο Βέρνερ Φάιμαν, διερωτώμενος στη συνέχεια για το «τί θα γίνει όταν τον Μάιο θα πεινούν στο συνοριακό φράχτη της ΠΓΔΜ 100.000 πρόσφυγες, άραγε θα πανηγυρίζουμε και τότε ακόμη τη σκληρότητα του Ούγγρου πρωθυπουργού».

Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών γίνεται σαφέστερος και απέναντι στο εσωτερικό του κόμματός του -το οποίο έχει διατυπώσει επιφυλάξεις ως προς την αυστηροποίηση της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της υποδοχής προσφύγων στη χώρα-, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν ένας καπετάνιος έχει ένα παγόβουνο μπροστά στο καράβι του, δεν ωφελεί να κρατήσει την πορεία του, γι' αυτό πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, και αυτό γίνεται σε μία δημοκρατία, ότι δηλαδή μερικές φορές κανείς, πρέπει να κάνει κάτι, το οποίο σίγουρα δεν το θέλει».


Σύσκεψη των επικεφαλής της αστυνομίας πέντε κρατών την Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και των Σκοπίων δρομολογούν ένα συμπαγές μέτωπο, προετοιμάζοντας τις αντιδράσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πέντε αυτά κράτη έχουν οριστικοποιήσει σύσκεψη των αρχηγών της αστυνομίας, στις 18 Φεβρουαρίου (Πέμπτη), στο Ζάγκρεμπ, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό και να αποφασίσουν τις λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους. Οι εξελίξεις φαίνεται να λαμβάνουν καταιγιστική ροή το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη διεξάγονται κοινές περιπολίες στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη τοποθετήσει και δεύτερο συρμάτινο φράκτη κατά μήκος των συνόρων. 

Η αστυνομία της Κροατίας ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα με τη Σερβία, ακολουθώντας την τακτική της Αυστρίας, η οποία επέβαλλε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της. Στόχος είναι ο καλύτερος  έλεγχος, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κροατικής αστυνομίας, την ίδια στιγμή που η Αυστρία, επιμένει ότι μία λύση στο ζήτημα μπορεί να βρεθεί με το κλείσιμο των συνόρων Σκοπίων – Ελλάδας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr