Χέρι-χέρι Πούτιν-Ορμπάν για το μεταναστευτικό

Πλαφόν στην είσοδο των προσφύγων από την Αυστρία – Για κλείσιμο συνόρων ετοιμάζονται πολλές χώρες - Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν εγγυάται ότι θα υπάρξει συμφωνία

Βαριά σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ένα μόλις 24ωρο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό και τον κίνδυνο ενός πιθανού Brexit. Οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών  κρατών δείχνουν αδύναμες να ξεπεράσουν τις μεμονωμένες απόψεις και τα συμφέροντά τους, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό «διάσπασης» και «έντονων αντιθέσεων», οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις, ενισχύοντας το σενάριο ακόμη και της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τόνισε σε δραματική του ομιλία την Τρίτη (16/2), από το Βουκουρέστι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς πολλές χώρες ετοιμάζονται να προβούν στο κλείσιμο των συνόρων τους.

Σε νέο μήνυμά του την Πέμπτη (17/2), στο twitter, ο κ. Τουσκ παρουσιάστηκε αρκετά συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του, λέγοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία στα δύο φλέγοντα αυτά ζητήματα, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, γνωστός για τις ακραίες θέσεις που εκφράζει στο προσφυγικό ζήτημα, πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον  Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, βάζοντας, επί της ουσίας και τη Ρωσία στο «παιχνίδι», τουλάχιστον σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο κ. Πούτιν, σε μία κίνηση τακτικής, αλλά ενδεχομένως και ενδεικτική των προθέσεών του, δήλωσε ότι «η Μόσχα συμμερίζεται τις απόψεις της ουγγρικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της χώρας» και τόνισε ότι η λύση στο προσφυγικό βρίσκεται στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και στην αποκατάσταση των διαμελισμένων κρατών της Μέσης Ανατολής, ώστε να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Βίκτορ Ορμπάν επανέλαβε τις απόψεις του αναφορικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η προσφυγικές ροές διαβρώνουν την εθνική ταυτότητα των κρατών και ενισχύουν την τρομοκρατία. Ο Ορμπάν επανέλαβε ότι διαφωνεί με την άποψη που εκφράζει μία μερίδα (με επικεφαλής τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η φιλοξενία όλων αυτών των προσφύγων και εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του να προστατεύσει την εθνική ταυτότητα της Ουγγαρίας και τους χριστιανούς, από τις ανεξέλεγκτες ροές των προσφύγων.


Πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων από την Αυστρία

Την ίδια μέρα, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας της αποφάσισε να βάλει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται καθημερινά στο έδαφός της και έχουν προορισμό τους άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά και στον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο που θα εγκρίνει για την ίδια.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία θα επιτρέπει ανά ημέρα την είσοδο μόνο σε 3.200 άτομα, εφόσον είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να ζητήσουν άσυλο σε κάποια άλλη χώρα. Ο αριθμός θα είναι ακόμα μικρότερος για πρόσφυγες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Αυστρία, καθώς η Βιέννη θα επιτρέπει την είσοδο μόνο σε 80 αιτούντες ανά ημέρα. Η Αυστρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δεχτεί να εξετάσει μόνο 37.500 αιτήσεις ασύλου φέτος, τη στιγμή που πέρυσι είχε δεχτεί 90.000.


Παραμένουν οι διαφωνίες του ανατολικού μπλοκ για τους όρους της Βρετανίας

Παράλληλα με το προσφυγικό, οι αντιθέσεις των Ευρωπαίων παραμένουν σημαντικές και στο θέμα των νέων όρων για την ανανέωση της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πιθανότητα ενός Brexit (αποχώρηση της Αγγλίας από την ΕΕ), κάθε άλλο παρά έχει αποκλειστεί, ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ με δηλώσεις του, έθεσε σε δραματικό τόνο τα γεγονότα, λέγοντας πως ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρώπης δεν είναι θεωρητικός, αλλά υπαρκτός και πρόσθεσε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες.
Η Γερμανία, δια στόματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι θα ήταν καταστροφή ένα ενδεχόμενο Brexit, αλλά δεν μπορεί να συναινέσει στην παροχή ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βρετανίας.
Οι δε λεγόμενες χώρες του ανατολικού μπλοκ, όπως είναι η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή τους στο αίτημα της κυβέρνησης Κάμερον να επιλέγει η Βρετανία σε ποιους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρέχει τα εργασιακά πλεονεκτήματα που προβλέπονται βάσει των συνθηκών για την ελεύθερη διακίνηση και δραστηριοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr