Σύνοδος Κορυφής: Οι... Σέρπα των Ιμαλαϊων και η συζήτηση για το Brexit

Πότε θα βγει λευκός καπνός για τις σχέσεις των 27 με την Βρετανία - Η εισήγηση Τσίπρα - Τι ζητούν οι χώρες του Βίζεγραντ - Οι «φόβοι» για... english breakfast το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες

Πληροφορίες πως ο λευκός καπνός για τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να φανεί στις Βρυξέλλες, μέχρι αύριο το πρωί, κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην βελγική πρωτεύουσα.

Παρόλο που οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν διαφωνούν καταρχάς, αλλά ούτε και καταρχήν με τις απαιτήσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, οι “28” είναι για ακόμα μια φορά μοιρασμένοι σε πολλά στρατόπεδα. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και σχεδόν όλες οι Σκανδιναβικές, υποστηρίζουν τις θέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού ενώ τα κράτη μέλη της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως η Πολωνία αντιδρούν στην κατάργηση των προνομιών και των κοινωνικών παροχών για πολίτες των κρατών τους που ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία. Χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως  Γερμανία, η Γαλλία, και αυτές της Benelux εκφράζουν αντιρρήσεις σχετικά με το μέλλον της στενότερης συνεργασίας των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, αλλά σε αυτό το “στρατόπεδο” εντοπίζονται και εσωτερικές διαφορές.

Η Γαλλία εκφράζει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, θεωρώντας πως  η διαπραγμάτευση με την Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να δυναμιτίσει την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης ή να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές απαιτήσεις και εξαιρέσεις άλλων κρατών – μελών, ενώ η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία υποστηρίζουν πως η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν στο αποψινό δείπνο θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δώσουν τη θέση τους στους «Σέρπα», όπως αποκαλούνται οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών στην Ε.Ε., οι οποίοι ονομάστηκαν έτσι από τον ομώνυμο λαό των Ιμαλαΐων που ανοίγει τον δρόμο προς την κορυφή του Έβερεστ στους ορειβάτες, καθώς και οι ίδιοι αυτοί τεχνοκράτες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Θα καταφέρουν οι «Σέρπα» να καταλήξουν σε συμφωνία απόψε; ή το πρωί της Παρασκευής; Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε...


Η εισήγηση Τσίπρα για το Brexit
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης διεργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την παρέμβαση του στους Ευρωπαίους ηγέτες εστιάζοντας, την επιχειρηματολογία του για τη συμβιβαστική πρόταση σε τέσσερα σημεία.
Καθώς η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε την αντίθεση της προς το δόγμα της «όλο και πιο στενής Ευρώπης», δηλαδή την ενίσχυση της κοινής λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προτιμώντας την μεγαλύτερη αυτονομία της, ο πρωθυπουργός τόνισε την αντίφαση της Ευρώπης στην έκκληση της προς ενότητα σε άλλα ζητήματα, όταν στην ανατολική Ευρώπη γίνονται μονομερείς ενέργειες.

Έπειτα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη βοηθηθεί η Μεγάλη Βρετανία, χωρίς όμως να λαμβάνει άδικα πλεονεκτήματα, καταστρατηγώντας το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των διεργασιών του πρώτο τμήματος της Συνόδου, όπου το κάθε κράτος μέλος εξέφραζε τις ενστάσεις του σε σχέση με τη συμβιβαστική πρόταση για τη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν πρέπει το κάθε μέλος να βλέπει μόνο το ατομικό συμφέρον του, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Τέλος, αναφερόμενος στις χώρες του Βίζεγκραντ, που έχουν πρόβλημα με τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας για την κατάργηση των επιδομάτων που δίδονται στους μετανάστες τους, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η δράση αυτή από τη πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί έναν «φράχτη», όμως δεν πρέπει τα κράτη του Βίσενγκραντ να έχουν κάποια ένσταση, όταν τα ίδια υψώνουν αλλεπάλληλους φράχτες προς τους μετανάστες.  

Με το τέλος της εισήγησης του, ο  πρωθυπουργός εισηγήθηκε πως υπάρχει ανάγκη για συλλογική λύση και πρότεινε να μην βγάλουν κείμενο συμπερασμάτων εάν δεν φτάσουν σε συμφωνία. Με το τέλος της συζήτησης για τη Μεγάλη Βρετανία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας όπου θα εξεταστεί το θέμα της μετανάστευσης και έπειτα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση μεταξύ των Τούσκ και Κάμερον έτσι ώστε να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr