«Το κλείσιμο των συνόρων κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία», αναφέρει η αντιπρόεδρος της ΕΕ

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, υποστήριξε ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση επιβάλλει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη που πλήττονται

"Το κλείσιμο των συνόρων συμβάλει μεν στη μείωση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά εν τέλει το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς η ΕΕ στο σύνολό της χάνει σε ανταγωνιστικότητα, ενώ πλήττεται και η λειτουργία της ενιαίας αγοράς".

Αυτά τονίζει σε συνέντευξή της στη βελγική εφημερίδα L' Echo η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα στα κράτη μέλη που πλήττονται. Η Αντιπρόεδρος επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ έχει ήδη αναπτύξει ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ο οποίος όμως έχει τα όριά του και ότι η παρούσα κρίση καταδεικνύει εκ του μεγέθους της την ανάγκη αποτελεσματικότερων εργαλείων. Η μόνη απάντηση σύμφωνα με την ίδια, είναι τα κράτη μέλη να εξοπλιστούν καλύτερα οικονομικά και θεσμικά, καθώς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει εκ νέου κρίσεις αντίστοιχου μεγέθους, οφειλόμενες λ.χ. στην κλιματική αλλαγή.

Η ίδια αναφέρει ότι το 2016 ο προϋπολογισμός για τη μεταναστευτική πολιτική είχε αρχικά προβλεφθεί στα 4,5 δις ευρώ, ενώ τώρα το πόσο αυτό έχει αυξηθεί στα 10,3 δις, ήτοι περισσότερο από το διπλάσιο. Εφιστά ωστόσο την προσοχή, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ έχει ορισμένα όρια και ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι πιο δημιουργικά.

Αναφερόμενη στο θέμα των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η ίδια εφιστά την προσοχή στο ζήτημα της ασφάλειας προς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σημειώνει ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με τη λαϊκιστική ρητορική ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη δημιουργούν συνθήκες ισλαμοφοβίας, που εμποδίζουν την ομαλή προσαρμογή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ.Η Ευρώπη, κατά την ίδια, γηράσκει και συντηρητικοποιείται, απαιτείται συνεπώς χρόνος και συντονισμένες πολιτικές προσαρμογής της κοινής γνώμης στην αλλαγή.

Τέλος, σε σχέση με την πολιτική μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη της ΕΕ, η ίδια τονίζει ότι πράγματι η διαδικασία κινείται αργά, αλλά ότι «όσο το σύστημά μας δεν λειτουργεί σωστά, θα είναι δύσκολο, καθώς, τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι μια οικογένεια που στέλνεται σε μια χώρα θα παραμείνει εκεί, εφόσον δεν το επιθυμεί;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr