Προσφυγικό: Σηκώνουν φράχτες ακόμα και στη Βαλτική - Τάφρο ανοίγει η Ουγγαρία!

Προσφυγικό: Σηκώνουν φράχτες ακόμα και στη Βαλτική - Τάφρο ανοίγει η Ουγγαρία!

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, φοβούμενες ότι οι μετανάστες θα αναζητήσουν εναλλακτικές διόδους - Η Βουδαπέστη μετατρέπει σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη τα σύνορα με τη Σερβία - Νέοι περιορισμοί από τη Σλοβενία

Προσφυγικό: Σηκώνουν φράχτες ακόμα και στη Βαλτική - Τάφρο ανοίγει η Ουγγαρία!
Διαστάσεις «χιονοστιβάδας» λαμβάνει η προσφυγική κρίση και, καθώς οι χώρες της Ευρώοης εξακολουθούν να σηκώνουν φράχτες για να αντιμετωπίσουν τις ροές, το πρόβλημα φτάνει και «αγγίζει» ακόμα και τις χώρες της Βαλτικής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εντείνουν τους ελέγχους και εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε, αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.
Κλείσιμο

«Μέχρι και πέρυσι, ούτε η Νορβηγία ούτε η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία» είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, Ρενάτας Ποζέλα. «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί» συμπλήρωσε.

Οι τρεις χώρες εκτιμούν ότι, καθώς ενισχύονται οι έλεγχοι για τη μετάβαση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη, θα καταστεί πιο δημοφιλής ο διάδρομος που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική.

Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράνομη μετανάστευση.

«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε (έναν φράχτη στα σύνορα)» δήλωσε ο Όγιαρς Έρικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λετονίας. «Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο» προσέθεσε.

Η Φινλανδία είχε επικρίνει τον Ιανουάριο τη Ρωσία, επειδή επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο να διασχίσουν τα σύνορα, καθώς ο αριθμός τους στη μεθοριακή διάβαση Σάλα έφτασε τους 20 ημερησίως.

Από τους 31.000 πρόσφυγες που δέχτηκε πέρυσι η Νορβηγία, περίπου 5.000 έφτασαν στη χώρα μέσω Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν -που, σημειωτέον, άσκησε βέτο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το προσφυγικό- ανοίγει τάφρο, αλλά και σηκώνει νέο φράχτη, ενισχύοντας παράλληλα την στρατιωτική και αστυνομική της παρουσία στη μεθόριο.

Οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας αποδεικνύουν ότι η Βουδαπέστη είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει ούτε καν σαν... ενδεχόμενο, το να εισέλθουν πρόσφυγες στο έδαφός της.





Και νέοι περιορισμοί στην υποδοχή προσφύγων από τη Σλοβενία - Αντιδρά η Σερβία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για "ανθρωπιστικούς λόγους".

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Σλοβενίας, η Σερβία ανακοίνωσε αμέσως ότι θα εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνην των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Λιουμπλιάνα σημαίνουν ότι "ο διάδρομος των Βαλκανίων για τους μετανάστες κλείνει".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης