Λίστα 22.000 τζιχαντιστών «ξεψαχνίζουν» οι βρετανικές και οι γερμανικές αρχές

Ανάμεσά τους ένας ράπερ από το Λονδίνο, ένας χάκερ από το Μπέρμιγχαμ, ένας μαχητής από το Κάρντιφ - Από 51 διαφορετικές χώρες οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους - Ενεργοί ακόμα αρκετοί τηλεφωνικοί αριθμοί των τρομοκρατών

Στα χέρια των βρετανικών και γερμανικών αρχών έχει περάσει αρχείο με τα στοιχεία, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τις διευθύνσεις 22.000 τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία διέρρευσε στην συντακτική ομάδα του δικτύου Sky News ένας πρώην μαχητής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Από τους 22.000 τρομοκράτες που κατάγονται από 51 διαφορετικές χώρες, 16 είναι Βρετανοί, τέσσερις Αμερικανοί και έξι Καναδοί, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί Γάλλοι και Γερμανοί.

Σύμφωνα με το Sky News, μάλιστα, οι Βρετανοί είναι γνωστοί στις βρετανικές αρχές, ενώ μεταξύ τους συγκαταλέγεται ο 26χρονος Αμπντέλ Μπάρι, ράπερ από το Λονδίνο, ο οποίος το 2013 εντάχθηκε στους κόλπους της οργάνωσης ταξιδεύοντας στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Τουρκία κι έκτοτε αγνοείται.

Την ίδια ώρα, στη λίστα βρίσκονται και οι Ρειγιάντ Κχαν από το Κάρντιφ, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά των ενόπλων δυνάμεων τον περασμένο Αύγουστο.

Ένας ακόμα τζιχαντιστής είναι ο 21χρονος χάκερ από το Μπέρμιγχαμ Τζουνάιντ Χουσείν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαδικτυακής προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους πριν σκοτωθεί, και μαζί με την σύζυγό του, Σάλι Τζόουνς είχαν σχεδιάσει επιθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Η Τζόουνς δεν είναι γνωστό πού μπορεί να βρίσκεται.

Παρά την αποκάλυψη των στοιχείων των Βρετανών, ωστόσο, αυτό που αναφέρει το Sky News ως «στοιχείο-κλειδί» είναι η αποκάλυψη των ταυτοτήτων άγνωστων στις αστυνομικές αρχές Βρετανών τζιχαντιστών, αλλά και τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο εντοπισμός τους είναι σημαντικός για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να καταφέρει να διαλύσει την οργάνωση και να αποτρέψει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, πολλοί από τους παραπάνω πέρασαν από την Υεμένη, το Σουδάν, την Τυνησία, τη Λιβύη, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά παρά τις μετακινήσεις τους δεν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και ενδέχεται να έφτασαν στη Συρία για να πολεμήσουν δίπλα στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ πιθανολογείται ότι επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους.

Την ίδια στιγμή, στο αρχείο, το οποίο δόθηκε στη συντακτική ομάδα του βρετανικού δικτύου σε USB, αναφέρεται ενότητα με τίτλο «Μάρτυρες», όπου συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των τζιχαντιστών που είχαν εκπαιδευτεί και σκόπευαν να γίνουν καμικάζι αυτοκτονίας.

Παράλληλα, συμπεριλαμβάνονται 23 ενότητες με ερωτήσεις σχετικά με το όνομα, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, την πατρίδα, τον τηλεφωνικό αριθμό, την μόρφωση και την ομάδα αίματος του επίδοξου, τότε, τζιχαντιστή, αλλά και αν ο… υποψήφιος έχει εμπειρία στον ιερό πόλεμο, ή αν είναι προετοιμασμένος να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας.

Κάποιοι από τους τηλεφωνικούς αριθμούς, μάλιστα, είναι ενεργοί, ενώ εκτιμάται πως παρότι πολλοί μπορεί να ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα των τρομοκρατών, αρκετοί ενδέχεται να χρησιμοποιούνται ακόμα από τους ίδιους τους τζιχαντιστές.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται πως το USB διέρρευσε ο Αμπού Αχμέντ, ο οποίος είχε ταχθεί κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και στη συνέχεια πέρασε στο μέτωπο του «χαλιφάτου», αλλά απογοητευμένος αποχώρησε αποφασίζοντας να «προδώσει» τους άλλοτε συντρόφους του.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος που συνάντησε τον Αχμέντ, όταν ο τελευταίος του έδωσε το USB εξέφρασε την ελπίδα η οργάνωση να καταρρεύσει προσθέτοντας «Θεού θέλοντος».

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σχολίασε πως το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί «σοβαρή απειλή» και τόνισε πως είναι σημαντικό να «συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr