Panama Papers: Το μεγαλύτερο πλυντήριο χρήματος η Μοσάκ Φονσέκα

Την διευθύνουν ένας γιος ναζιστή κι ένας δικηγόρος που ήθελε να γίνει ιερέας 

Η εταιρεία "Mossack Fonseca" που βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς των
Panama Papers ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1977 κι έχει την έδρα της στον Παναμά. Το όνομά της το έχει πάρει από τα επίθετα των δύο ιδρυτικών στελεχών της. Ανέλαβε να στήσει προς όφελος των πελατών της offshore  προκειμένου να κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το πελατολόγιό της να αποφύγει κυρώσεις και φόρους. Η εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών ιδρύθηκε από τον Γερμανό Γιούργκεν Μοσάκ και τον Ραμόν Φονσέκα από τον Παναμά, δικηγόροι και οι δύο στο επάγγελμα. H νομική εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 500 υπαλλήλους και συνεργάτες σε περισσότερα από 40 γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Τα ιδρυτικά στελέχη της εταιρείας έχουν ενδιαφέρον παρελθόν... Ο ένας είναι γιος ναζιστή και ο άλλος στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας είχε βιώσει μία τεράστια απογοήτευση με αποτέλεσμα να θέλει να γίνει ιερέας. Τυχαία γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους...  

O Γιούργκεν Μοσάκ  γεννήθηκε στη Γερμανία το 1948, πριν μεταναστεύσει στον Παναμά με την οικογένειά του, όπου σπούδασε νομικά. Ο πατέρας του ήταν ναζιστής (είχε υπηρετήσει στα SS κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. O άλλος ήθελε να γίνει ιερέας. Ο Ραμόν Φονσέκα  γεννήθηκε το 1952 στον Παναμά. Έκανε τις νομικές σπουδές του στο περίφημο London School of Economics. Σε μια συνέντευξή του είχε δηλώσει πως κάποια στιγμής της ζωής του που βίωσε μεγάλη απογοήτευση, ήθελε να γίνει ιερέας. 

Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας το μέγα σκάνδαλο, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας την οποία διευθύνουν οι Μοσάκ - Φονσέκα και αφορούν την περίοδο 1977-2015, από το έτος ίδρυσης της δηλαδή, μέχρι τον περασμένο χρόνο.

Τα έγγραφα προδίδουν τους τρόπους με τους οποίους η Mossack Fonseca βοήθησε τους πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα και να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους.

Η Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά, διαθέτει υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ, Μαϊάμι, Ζυρίχη καθώς και σε 35 ακόμη μέρη σε όλο τον κόσμο. Η νομική εταιρεία συνεργαζόταν με ένα διεθνές δίκτυο τραπεζών και λογιστών που έψαχναν τρόπους για το πώς οι διάσημοι ς πελάτες τους θα μπορούσαν να ξεφεύγουν από την εφορία της πατρίδας τους και να "ξεπλύνουν" χρήμα. 
 
Από την πλευρά της, η εταιρεία αποποιήθηκε των ευθυνών της και ανακοίνωσε πως ήδη έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε πέντε από τους υπαλλήλους της στη χώρα, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο.Η διεύθυνση της εταιρείας έσπευσε επίσης να αρνηθεί τη διάπραξη οποιασδήποτε μη σύννομης ή παράνομης πράξης στον Παναμά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr