ΟΗΕ: Η σουδανική αεροπορία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς παρά το εμπάργκο

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Νταρφούρ είπαν πως είχε αποδείξεις πως η αεροπορία του Σουδάν είχε πρόσφατα διακινήσει βόμβες διασποράς RBK-500 μέσω του χώρου φόρτωσης πυρομαχικών στη βάση Νιάλα

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι παρακολουθούν την εφαρμογή κυρώσεων επιβεβαίωσαν στην τελευταία έκθεσή τους την πρόσφατη παρουσία βομβών διασποράς στην εμπόλεμη περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, κατά παράβαση ενός εμπάργκο του ΟΗΕ, καθώς, όπως είπαν, οι ομάδες ανταρτών κερδίζουν ρευστό χρήμα από την παράνομη εξώρυξη χρυσού.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Νταρφούρ είπαν πως είχε αποδείξεις πως η αεροπορία του Σουδάν είχε πρόσφατα διακινήσει βόμβες διασποράς RBK-500 μέσω του χώρου φόρτωσης πυρομαχικών στη βάση Νιάλα.

"Παρότι το Σουδάν δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη για Πυρομαχικά Διασποράς, έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι κατέχει ή χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς", είπε η επιτροπή στην εμπιστευτική αναφορά της, την οποία είδε το Ρόιτερς χθες. Η έκθεση συμφωνεί με τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ που ασχολείται με το θέμα των ναρκών αλλά δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα λόγω του βέτο που ασκεί η Ρωσία.

Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα και διασπείρουν μικρότερες βόμβες σε μια ευρεία περιοχή οι οποίες επίσης εκρήγνυνται όταν τις πατήσει ή σηκώσει κάποιος.

Οι ειδικοί εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την παράνομη εισαγωγή χρυσού στην περιοχή. Η Μόσχα, που διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση στο Χαρτούμ, εξέφρασε τη δυσφορία της για την αναφορά. Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Πιότρ Ίλιτσεφ είπε ότι η χώρα του διαφωνούσε με την έκδοση της αναφοράς γιατί "οι ειδικοί δεν συμπεριφέρονται όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν".

(Για να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση, πρέπει να συναινέσουν τα μέλη της επιτροπής του ΟΗΕ.)

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι περίπου 48.000 κιλά χρυσού έχουν εισαχθεί παράνομα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τη Νταρφούρ μεταξύ του 2010 και του 2014 και ότι "το εξαγωγικό αυτό επίπεδο ισούται με πρόσθετο εισόδημα περίπου 108 εκατομμυρίων ευρώ (123 εκατ. δολάρια, σε σημερινές τιμές) στις ένοπλες ομάδες στη Νταρφούρ αυτό το διάστημα".

Οι ειδικοί επισκέφθηκαν τα μη-βιομηχανοποιημένα χρυσωρυχεία της Τζεμπέλ Αμίρ τον Ιούνιο του 2015 και είπαν πως είναι βέβαιοι ότι η πολιτοφυλακή από μέλη της φυλής των Αμπάλα, που υποστηρίζει την κυβέρνηση, ελέγχει τουλάχιστον 400 χρυσωρυχεία. Η ομάδα κερδίζει περίπου 47,5 εκατ. ευρώ (54 εκατ. δολάρια) το χρόνο από εισφορές χρυσοθήρων και σχετικών επιχειρήσεων εξώρυξης και παράνομης εξαγωγής του χρυσού.

Η ομάδα εργασίας είπε ότι το Νότιο Σουδάν παραβίασε τις κυρώσεις επειδή δεν σταμάτησε την εκπαίδευση στα εδάφη του Νότιου Σουδάν της επαναστατικής ομάδας στη Νταρφούρ που ονομάζεται Κίνηση Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM) ούτε την μεταφορά από την ομάδα όπλων στη Νταρφούρ, ενώ η κυβέρνηση της Τζούμπα γνώριζε πολύ καλά την παρουσία της Κίνησης.

Ο εμφύλιος στη Νταρφούρ ξεκίνησε το 2003 όταν επαναστάτησαν κυρίως μη-αραβικές φυλές εναντίον της κυβέρνησης στο Χαρτούμ, της οποίας ηγούνται Άραβες, κατηγορώντας την για διακρίσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι και 300.000 άτομα έχουν σκοτωθεί ή χάσει τα σπίτια τους στη Νταρφούρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr