Πρώτη πολιτική δύναμη η ακροδεξιά στην Αυστρία

Οι "Ελεύθεροι" είναι το μεγαλύτερο από τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, και εμφανίζονται ήδη ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από 30%

Ως το μεγαλύτερο κόμμα, δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε άλλους την καγκελαρία, καθώς "είναι αυτονόητο ότι η ισχυρότερη και καθοριστική πολιτική δύναμη, έχει αξίωση να αναλάβει το αξίωμα του καγκελάριου
", διαμήνυσε ο αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε ομιλία του για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή τους.

Οι "Ελεύθεροι" είναι το μεγαλύτερο από τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, και εμφανίζονται ήδη ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από 30%. Ασκώντας δριμεία κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, ιδίως για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση, ο Στράχε δήλωσε πως "
θα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους": Η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί, αλλά πριν απ’ αυτό, "θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που δυσφήμησε τους Ελευθέρους ότι υποδαυλίζουν μίσος", καθώς η ίδια, "
έχει υιοθετήσει όλες μας τις απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα την κατασκευή ενός συνοριακού φράχτη ή την αποπομπή προσφύγων".
 
Στην ομιλία του ο Στράχε επισήμανε πως το κόμμα του συχνά θεωρήθηκε νεκρό, όμως πάντα ζούσε πάλι μία ανάσταση - και αυτό είναι συμβολικά το σύνθημα σε όλα αυτά τα 60 χρόνια της πορείας του: "Ποτέ δεν εγκαταλείπουμε".
 
Το ιδρυτικό συνέδριο των "Ελεύθερων", που προέκυψαν απ’ τη συνένωση της Ένωσης των Ανεξάρτητων και του Κόμματος της Ελευθερίας, είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου του 1956 και σε αυτό εξελέγη ως πρώτος πρόεδρός του, ο Αντον Ράινταλερ, ο οποίος είχε διατελέσει κατά τη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής, βοηθός υφυπουργός του ναζιστικού καθεστώτος.
 
Δύο χρόνια αργότερα, τον Ράινταλερ είχε διαδεχθεί ο Φρίντριχ Πέτερ, που είχε υπηρετήσει στα εγκληματικά SS, ο οποίος παρέμεινε στην αρχηγία των Ελεύθερων επί 20 χρόνια και υπήρξε ως εκ τούτου ο μακροβιότερος αρχηγός του κόμματος στην 60χρονη ιστορία του, ακολουθούμενος από τον Γεργκ Χάιντερ που ήταν 14 χρόνια αρχηγός. Ο σημερινός επικεφαλής τους, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συμπληρώνει φέτος ένδεκα χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας τους.
 
Η εκλογική δύναμη των Ελευθέρων, ανερχόταν κατά την ίδρυση τους στο 6,5%, παρουσιάζοντας καθοδική τάση, για να περιοριστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο χαμηλότερο έως τώρα ποσοστό του 5 % και να γνωρίσει κατόπιν, με την ανάληψη της αρχηγίας από τον Γεργκ Χάιντερ, πρωτοφανή άνοδο τον Σεπτέμβριο του 1986, φτάνοντας το 26,9% στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1999.
 
Ως δεύτερο σε δύναμη, το Κόμμα των Ελευθέρων σχημάτισε τον Φεβρουάριο του 2000 κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ο αρχηγός, ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ανέλαβε ελέω Χάιντερ, ομοσπονδιακός καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης μεταπολεμικής κυβέρνησης στην Αυστρία, που επέσυρε αρχικά κυρώσεις από τις κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το Δεκέμβριο του 2006.
 
Τον Απρίλιο του 2005, ο Γεργκ Χάιντερ διέσπασε το Κόμμα των Ελευθέρων, ιδρύοντας την Συμμαχία "Μέλλον της Αυστρίας", η οποία ουσιαστικά διαλύθηκε μετά το θάνατό του τον Οκτώβριο του 2008 (σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε ο ίδιος οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ), ενώ το σχετικά συρρικνωμένο τότε, Κόμμα των Ελευθέρων, ανέλαβε ο σημερινός αρχηγός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
 
Έπειτα από προσωρινή πτώση του στο 10% στις εκλογές του 2006, το ποσοστό των Ελευθέρων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008 βρέθηκε στο 17,5%, για να ανέλθει σε ένα 20,5% στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2013 - και σήμερα να εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό 32%. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, τα δύο συγκυβερνώντα σήμερα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, περιορίζονται σε ποσοστά κάτω του 25%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr