«Κανείς δεν με γνώριζε στην Τουρκία...» λέει στο protothema.gr η Oλλανδή δημοσιογράφος που συνελήφθη με εντολή Ερντογάν

Τι λέει για τους Ολλανδούς τουρκικής καταγωγής - Η περίεργη διάρρηξη στο διαμέρισμά της λίγες ώρες αφότου συνελήφθη στο Κουσάντασι - «Παιχνίδι εξουσίας» του Ερντογάν που θέλει να δείξει στον κόσμο ποιος είναι το αφεντικό - «Η ελευθερία του λόγου πεθαίνει εδώ και καιρό», λέει η Εμπρού Ουμάρ

Την περασμένη Πέμπτη,με ανακοίνωσή του, το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ κάλεσε τους Τούρκους πολίτες της Ολλανδίας να «καταδώσουν» όσους εντοπίζουν να προσβάλλουν την Τουρκία ή τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα αντανακλαστικά των Τούρκων υπηκόων αποδείχθηκαν εξαιρετικά, καθώς μία ημέρα μετά την οδηγία συνελήφθη στο Κουσάντασι της Τουρκίας η Ολλανδή δημοσιογράφος Εμπρού Ουμάρ με την κατηγορία ότι πρόσβαλε τον πρόεδρο της χώρας.

Η Ουμάρ, η οποία παραμένει στην Τουρκία καθώς δεν της επιτρέπεται να αναχωρήσει για την Ολλανδία, μίλησε στο protothema.gr για την περιπέτειά της και «αποκάλυψε» εκείνους που βρίσκονται πίσω από τη σύλληψή της.

Όπως είπε, οι τοπικές αρχές δεν της έχουν ανακοινώσει πότε μπορεί να επιστρέψει στη χώρα της, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της είναι πιθανό να καταφέρει να ταξιδέψει για Άμστερνταμ την ερχόμενη εβδομάδα.

Βέβαια, άγνωστο είναι αν η τουρκική αστυνομία θα της επιτρέψει την είσοδο στη χώρα όταν θα θελήσει να την επισκεφθεί εκ νέου, ενώ όπως επισήμανε είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, παρά τα συχνά ταξίδια της στο Κουσάντασι, όπου από το 2008 διαθέτει διαμέρισμα.

«Ταξιδεύω πολύ συχνά μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας. Από το 2008 έχω διαμέρισμα και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κανείς δε με γνώριζε στην χώρα
», δήλωσε η Ολλανδή δημοσιογράφος, η οποία εξήγησε πως οι αστυνομικοί της είπαν ότι ο λόγος της σύλληψής της ήταν κάποιες αναρτήσεις της στο Twitter για τον Ερντογάν δίχως ωστόσο να διευκρινίζουν ποια ήταν ακριβώς τα... ένοχα «τιτιβίσματα».

Η ίδια εκτιμά πως πίσω από τη σύλληψή της «κρύβονται» Ολλανδοί πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι ακολούθησαν κατά γράμμα την εντολή του προξενείου και την ανέφεραν στη διπλωματική αρχή.

Η Ουμάρ, μάλιστα, συνέδεσε τη σύλληψή της και με την διάρρηξη που σημειώθηκε στο διαμέρισμά της στο Άμστερνταμ ενώ εκείνη τελούσε υπό κράτηση στο Κουσάντασι.

«Στην Ολλανδία μετά τη σύλληψή μου κάποιοι διέρρηξαν το σπίτι μου στο Άμστερνταμ. Δεν είναι καθόλου περίεργο που συνέβη. Ήταν εσκεμμένο. Είμαι σίγουρη ότι τα παράπονα για εμένα έγιναν από Ολλανδούς τουρκικής καταγωγής γιατί η τουρκική πρεσβεία στην Ολλανδία είχε εκδώσει οδηγία καλώντας τους πολίτες να αναφέρουν όποιον μιλάει άσχημα για την Τουρκία ή τον πρόεδρο. Είμαι σίγουρη, λοιπόν, ότι τα παράπονα έγιναν από την Ολλανδία. Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη ημέρα της οδηγίας με συνέλαβαν και εισέβαλαν στο σπίτι μου», είπε η Ουμάρ συνδέοντας τα δύο περιστατικά.

Πώς, όμως, αιτιολόγησε την απόφαση των Τούρκων υπηκόων να την αναφέρουν στο προξενείο;

«Και οι δύο μου γονείς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Τουρκία, ενώ εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ολλανδία. Οι Ολλανδοί τουρκικής καταγωγής με μισούν γιατί ταυτοποιούμαι ως Ολλανδή αλλά εκείνοι ως Τούρκοι και αυτό είναι ανόητο γιατί έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στην Ολλανδία. Εντούτοις, εκείνοι  δηλώνουν Τούρκοι και μισούν εκείνους που δεν το κάνουν», πρόσθεσε η Ουμάρ.

Εξάλλου, τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος πίσω από τη σύλληψή της καθώς διευκρίνισε πως τα κείμενά της στην εφημερίδα Metro δεν αφορούν στην Τουρκία, αλλά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ολλανδία.

«Η διεθνής πολιτική και η τουρκική πολιτική δεν αποτελούν αντικείμενο της δουλειάς μου. Γράφω για την πολιτική στην Ολλανδία. Αναφέρομαι στην Τουρκία μόνο όταν σχετίζεται με την Ολλανδία», τόνισε.

Όσο για την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν ενάντια στους… ενοχλητικούς δημοσιογράφους, η Ολλανδή δημοσιογράφος τόνισε πως πρόκειται για «παιχνίδι εξουσίας» του προέδρου, ο οποίος επιθυμεί να «δείξει στον κόσμο ποιος είναι το αφεντικό και τα καταφέρνει».

Όπως είπε, ο Ερντογάν «δεν απευθύνεται στον τουρκικό λαό, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο. Ο λαός δεν νοιάζεται για τους δημοσιογράφους που συλλαμβάνονται, αντιθέτως μας στηρίζει. Με όσους έχω μιλήσει βρίσκονται στο πλευρό μου. Δεν μιλούν άσχημα για εμένα».

Η δημοσιογράφος που ήταν φίλη με τον Ολλανδό σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2004 από έναν Μαροκινό, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ένιωσε προσβεβλημένος» από ταινία του που αναφερόταν στο Ισλάμ, μίλησε για το θάνατο της ελευθερίας του λόγου, λέγοντας: «Μου αρνούνται την ελευθερία του λόγου, αλλά την διεκδικούν για τον εαυτό τους. Ζούμε σε έναν κόσμο που η ελευθερία του λόγου πεθαίνει εδώ και καιρό. Φοβάμαι ότι δε θα αλλάξει τίποτα γιατί όλα πάνε προς το χειρότερο. Αλλά έχω μια μικρή ελπίδα ότι ίσως κάτι αλλάξει με προσπάθεια. Όσα συμβαίνουν σε μένα και σε άλλους δημοσιογράφους μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για να δείξουμε ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι σημαντική και είναι μέρος της δουλειάς μας και δε μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κάποιον να κάνει τη δουλειά του επειδή δε του αρέσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr