Η Σλοβενία υποδέχτηκε τους πρώτους 28 πρόσφυγες και μετανάστες

Ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες συμπεριλαμβάνονται οικογένειες και πρόσωπα από το Ιράκ και τη Συρία

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η χώρα υποδέχθηκε σήμερα τους πρώτους 28 μετανάστες
και πρόσφυγες, βάσει του σχεδίου μετεγκατάστασης της
Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο πολλά άλλα κράτη της ΕΕ εφαρμόζουν με χαρακτηριστική βραδύτητα ή απορρίπτουν απερίφραστα.

Ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες συμπεριλαμβάνονται οικογένειες και πρόσωπα από το Ιράκ και τη Συρία. Αρχικά θα τους προσφερθεί στέγη σε ένα κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Βέσνα Μίτριτς.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι περισσότεροι από τους ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν τη μετεγκατάσταση περίπου 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία -τις χώρες όπου οι περισσότεροι εισήλθαν στην ευρωπαϊκή επικράτεια- σε άλλα κράτη ώστε να υπάρξει κατανομή του βάρους.

Όμως μέχρι τώρα λιγότεροι από 2.000 έχουν πράγματι μετεγκατασταθεί, λόγω της αντίστασης που προβάλλουν ειδικά χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, οι κυβερνήσεις των οποίων διατείνονται πως φοβούνται πως οι κατά πλειονότητα μουσουλμάνοι μετανάστες και πρόσφυγες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στις χριστιανικές κοινωνίες τους.

Η Σλοβενία, το μικροσκοπικό κράτος της νοτιοανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεσμεύτηκε να υποδεχθεί συνολικά 587 μετανάστες, ή έως και 50 σε μηνιαία βάση, ως τον Αύγουστο του 2017.

Από τον Οκτώβριο του 2015 ως τον Μάρτιο, σχεδόν 500.000 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν διαμέσου της Σλοβενίας -της μικρότερης χώρας στον λεγόμενο Βαλκανικό διάδρομο- αλλά μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτούς υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου. Η μεγάλη πλειονότητά τους συνέχισε την πορεία της προς πλουσιότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Περίπου 1,2 εκατομμύριο μετανάστες έχουν μπει στην ΕΕ, με τη μεγάλη πλειονότητά τους να υποβάλει αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία και στη Σουηδία, από τις αρχές του 2015. Ωστόσο ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε δραματικά φέτος, λόγω του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, το πλήρες κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που θεωρείται ότι έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τον διάπλου του Αιγαίου προς την ελληνική επικράτεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr