Παραιτήθηκε ο Ζουλφί Λιβανελί από πρέσβης καλής θέλησεως της UNESCO

Γιατί ο δημοφιλής Τούρκος συγγραφέας και μουσικοσυνθέτης χαρακτήρισε «υποκρισία» την συμπεριφορά της UNESCO - Διαβάστε την δήλωσή του

Ο Ζουλφί Λιβανελί, ο πιο δημοφιλής Τούρκος μουσικοσυνθέτης, όχι μόνο στην χώρα του, αλλά σε όλο τον κόσμο, παραιτήθηκε σήμερα από την θέση του ως πρέσβης καλής θελήσεως της Τουρκίας στην UNESCO, μια θέση που ο 69χρονος καλλιτέχνης κατέχει από το 1996.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο Λιβανελί υπέβαλε την παραίτησή του και χαρακτήρισε «υποκρισία» την πολιτική της UNESCO που, ενώ συμμετείχε πρόσφατα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, που διεξήχθη με την συμμετοχή 55 αρχηγών κρατών, παράλληλα, αδιαφορεί για την καταστροφή μεγάλων τμημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας του, η οποία γίνεται στο Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. 

Οι καταστροφές αυτές συντελούνται κατά την διάρκεια των συγκρούσεων του τουρκικού στρατού με τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το Ντιγιάρμπακιρ είναι μια αρχαία πόλη με βυζαντινά τείχη μήκους 5,8 χιλιομέτρων, το σελτζουκικό τζαμί του Μαλίκ Σαχ, εκκλησίες, όπως την συριακή εκκλησία της Παναγίας και συναγωγές. Η πόλη, της οποίας ο πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του Κούρδοι, τον Ιούλιο του 2015 ανακηρύχτηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά, μερικές εβδομάδες αργότερα ξεκίνησαν οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων του PKK.

«
Καθώς η καταστροφή της ιστορίας λαμβάνει χώρα στην Σουρ (ο δήμος όπου ανήκει το Ντιγιάρμπακιρ), η υποκρισία κυριάρχησε την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Λιβανελί την στιγμή που ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρέσβης καλής θελήσεως της Τουρκίας στην UNESCO και παράλληλα, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το να μιλάει κανείς σαν αυθεντία για την ειρήνη ενώ παραμένει σιωπηλός ενάντια σε τέτοιες παραβιάσεις (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), είναι μια αντίφαση των θεμελιωδών ιδανικών της UNESCO», δήλωσε ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας.

Ο Ζουλφί Λιβανελί υπήρξε και βουλευτής για τρία χρόνια με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα από το οποίο παραιτήθηκε το 2005, όταν κατηγόρησε το κόμμα για αυταρχικές πολιτικές.



Ο Τούρκος συνθέτης έχει γράψει μουσική για την Μαρία Φαραντούρη, για την Τζόαν Μπαέζ και για άλλους καλλιτέχνες εκτός Τουρκίας, ενώ έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Sabah» και «Milliyet».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr