Συγκλονιστικές εικόνες: Σοροί μεταναστών στις ακτές της Λιβύης

Συγκλονιστικές εικόνες: Σοροί μεταναστών στις ακτές της Λιβύης

Γροθιά στο στομάχι οι φωτογραφίες - «Είναι φωτογραφίες πολέμου και πρέπει να δημοσιεύονται», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Συγκλονιστικές εικόνες: Σοροί μεταναστών στις ακτές της Λιβύης
Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μικρά παιδιά, όπως ο Αϊλάν, αλλά για ενηλίκους που με την ελπίδα να προσεγγίσουν ευρωπαϊκές ακτές πήραν τη δύσκολη απόφαση να επιβιβαστούν σε ένα από τα δεκάδες πλοιάρια, ξεκινώντας το ταξίδι τους προς το άγνωστο…

Οι σοροί τους ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης, έπειτα από ένα ακόμα ναυάγιο που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, με το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου να έχει περισυλλέξει 117 άψυχα κορμιά από τις ακτές της Ζουγουάρα.

Κλείσιμο
Ένας κάτοικος της περιοχής περπατώντας στο σημείο εντόπισε μερικές από τις σορούς, ειδοποιώντας τις τοπικές αρχές.

«Όδευα προς τα σύνορα με την Τυνησία σήμερα το πρωί όταν είδα τρεις σορούς να έχουν ξεβραστεί στην παραλία και μία ακόμα να επιπλέει στη θάλασσα. Ήμουν με το μικρό μου γιο, επομένως ήταν φρικτό», δήλωσε ο κάτοικος της Ζουγουάρα στον ιστότοπο Migrant Report.
Σύμφωνα με το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε οι άτυχοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο οι σοροί τους ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Όλα αυτά, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως μόνο την περασμένη εβδομάδα πνίγηκαν στη Μεσόγειο περίπου 880 άνθρωποι, ενώ συνολικά οι νεκροί υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.500 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη από την αρχή του 2016.

Σχετικά με τις συγκλονιστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τους νεκρούς στην Ζουγουάρα, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι, τόνισε πως είναι φωτογραφίες πολέμου και πρέπει να δημοσιεύονται.

«Μοιάζουν με φωτογραφίες άγριας μάχης κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Είναι απίστευτες. Είναι φωτογραφίες που βλέπουμε εδώ και χρόνια. Συχνά ερωτούμαστε για τη δυνατότητα να τις δείξουμε. Από τη μία σε να δεν τις δείξεις, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται, από την άλλη, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος της υπερβολής. Αλλά εντέλει, πιστεύω ότι πρέπει να τις δείχνουμε.
Είναι καλό που δημοσιεύονται γιατί αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Είναι σαν να πεθαίναμε εμείς σε εκείνες τις βάρκες, είναι σαν να πεθαίναμε εμείς σε εκείνες τις παραλίες
», δήλωσε η Σάμι.

Αναφερόμενη στην τραγωδία με τον μικρό Αϊλάν που έγινε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, η Σάμι τόνισε ότι μετά το θάνατο του αγοριού, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

«Φέτος έχουμε φτάσει σε περισσότερους από 2.500 νεκρούς, ανάμεσα σε ενηλίκους και ανηλίκους, ενώ την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο είχαμε φτάσει στους 1.800 νεκρούς, επομένως, υπάρχουν ήδη 700 επιπλέον νεκροί», είπε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι τα θύματα αυτά «είναι το αποτέλεσμα των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί».

Συγκεκριμένα για τα παιδιά-πρόσφυγες που προσπαθούν να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές, η Σάμι εξήγησε πως έχει σημειωθεί αύξηση κατά 170% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

«Συχνά καταλήγουν σε κέντρα υποδοχής μαζί με ενηλίκους, αλλά αυτό δεν είναι καλό. Χρειάζεται να αυξηθούν τα σημεία που είναι αποκλειστικά για εκείνα. Είμαστε ανήσυχοι για την παρουσία τόσων πολλών ανηλίκων. Πολλά από τα παιδιά είναι από την Ερυθραία, από την Αίγυπτο, και πολλά είναι πολύ μικρά, ηλικίας μόλις 11-12 ετών. Αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι πίσω υπάρχει ένα εγκληματικό δίκτυο εκμετάλλευσης», συμπλήρωσε η Καρλότα Σάμι.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης