Πέφτουν σε ανασφάλεια οι αγορές όσο... σηκώνει κεφάλι το Brexit

Στη δέσμευση ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε θα στηρίξει τις αγορές σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στη Βρετανία που θα κρίνει την ευρωπαϊκή «τύχη» της χώρας με τα δύο στρατόπεδα - «Leave» και «Remain»- να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, τους αναποφάσιστους να παίζουν ρόλο κλειδί, το Brexit να σηκώνει «κεφάλι», τους  επενδυτές να κυριεύονται από ανασφάλεια και τις διεθνείς αγορές να εμφανίζουν έντονη νευρικότητα.
 
Κι ενώ στην Ευρώπη κορυφώνεται η ανησυχία για την έκβαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal», από τότε που άρχισε να λαμβάνει προβάδισμα το Brexit
, οι επενδυτές άρχισαν να διακατέχονται από άγχος για το τι μέλλει γενέσθαι. Όταν όμως  άρχισε να παγιώνεται το προβάδισμα έναντι της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε, τότε οι επενδυτές άρχισαν να κυριεύονται από φόβο και ανασφάλεια.

Στη δέσμευση ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε θα στηρίξει τις αγορές σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Δημοσκοπική κεφαλή του Brexit με τις γυναίκες να δίνουν το ρυθμό της αποχώρησης


Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο στρατόπεδο του Brexit ένα προβάδισμα που κυμαίνεται από μία έως επτά μονάδες. Η μέτρηση της YouGov για τους Times του Λονδίνου δίνει στο «Leave» την ψήφο για την έξοδο από την Ε.Ε  στο 46% και το «Remain» στο 39% με ποσοστό των αναποφάσιστων στο 11% και όλων όσοι δηλώνουν αποχή στο 4%.

Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο τολμηρές καθώς η πλειοψηφία των γυναικών, ηλικίας 25 με 49 ετών, τάσσονται υπέρ της αποχώρησης. Η εταιρεία ORB για την Telegraph δίνει 49% στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε και 48% στην παραμονή  ενώ στην τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα της ICM για την εφημερίδα «Guardian», η έξοδος προηγείται με 53% έναντι 47% της παραμονής.
   
Αναποφάσιστοι και Εργατικοί θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Το ποσοστό των Βρετανών αναποφάσιστων παραμένει υψηλό και κυμαίνεται στο 13%, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές διευκρινίζοντας πως, όσοι δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν οκτώ ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα «ηνία» της προσπάθειας προσεταιρισμού ψηφοφόρων στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε έχουν αναλάβει αυτή την εβδομάδα στελέχη των Εργατικών της αντιπολίτευσης, υπό τη σκιά δημοσκοπήσεων που δείχνουν να προηγείται το Brexit. Αυτό συμβαίνει διότι, περισσότεροι του αναμενόμενου ψηφοφόροι των Εργατικών τάσσονται υπέρ του Brexit ή δηλώνουν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι υποστηρίζει η ηγεσία του κόμματός τους.

Οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να στείλουν ένα πιο θετικό μήνυμα για την ΕΕ, καθώς η εσωκομματική αντιπαράθεση στους κόλπους των Συντηρητικών πιστεύεται ότι έχει αποξενώσει τους Εργατικούς ψηφοφόρους και ότι υπονομεύει τη στήριξη στην ΕΕ, γράφει η εφημερίδα «Independent».  

Εκτός του Γκόρντον Μπράουν,  ομιλίες και εμφανίσεις μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν η νυν ηγεσία του κόμματος, οι αδερφοί Μίλιμπαντ, ο λόρδος Μάντελσον και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Πού καταγράφoνται τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ και κατά του Brexit - Η Ουαλία υπέρ της Ευρώπης
 
Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ερευνών «YouGove»,  στο Haverings κοντά στην Ουαλία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του «LEAVE», της αποχώρησης από την ΕΕ, ενώ αντιθέτως στο Ceredigion εντοπίζεται το υψηλότερο ποσοστό για το «REMAIN», την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Την ίδια ώρα, η Ουαλία θεωρείται υπέρμαχος της Ε.Ε. «Η ΕΕ έχει επενδύσει στην Ουαλία περισσότερα χρήματα από κάθε αγγλική κυβέρνηση. Γρήγορο Ίντερνετ, συγκοινωνίες, επιδοτήσεις για τα πανεπιστήμια, όλα αυτά έχουν συμβάλει θεαματικά στην ανάπτυξη της περιοχής μας», επισημαίνει ένας από τους πολίτες. 

Οι Ουαλοί είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη γλώσσα τους, εξηγεί ένας άλλος.  «Η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειες για την προστασία των ουαλικής γλώσσας» υπενθυμίζει με εμφανή ικανοποίηση η Άνγουεν Έλιας, ερευνήτρια στο τοπικό πανεπιστήμιο. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, ότι το εθνικό κόμμα της Ουαλίας Plaid Cymru συμμετέχει στην καμπάνια StrongerIn.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr