Σε συναγερμό η Ευρώπη για το ντέρμπι Bremain - Brexit

Η Ε.Ε. προγραμματίζει σειρά έκτακτων συνόδων και συσκέψεων σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση - Δραματική έκκληση Κάμερον - Προειδοποιήσεις οικονομολόγων για τις επιπτώσεις στην αγορά από ένα Brexit

Αναβρασμός επικρατεί στη Βρετανία με την ημέρα της κάλπης να πλησιάζει και τα δύο στρατόπεδα  -το Bremain και το Brexit
- να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αν και καταγράφεται ελαφρύ προβάδισμα του στρατοπέδου των ένθερμων υποστηρικτών της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Mετά το σοκ της εν ψυχρώ δολοφονίας της πολιτικού Τζο Κοξ
, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον διχασμό της βρετανικής κοινής γνώμης με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να απευθύνει δραματική έκκληση στους συμπολίτες του δηλώνοντας ότι η απόφαση για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στους «28» είναι μη αναστρέψιμη. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα όχι όμως με σταυρωμένα τα χέρια. 

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις θα έχουν οι ιθύνοντες των Βρυξελλών σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Ζeitung» ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα συνεδριάσει εκτάκτως.  

Σε απόσταση αναπνοής το Βremain και το Brexit
 
Η ανάκαμψη του Bremain και η η μικρή υποχώρηση του Brexit αποτυπώνονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παραμένοντας σημαντικό το ποσοστό των αναποφάσιστων. Η προεκλογική εκστρατεία εξακολουθεί να είναι παγωμένη, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, μία μέρα με την ειδική συνεδρίαση της βουλής των Κοινοτήτων  στην οποία θα τιμηθεί η μνήμη της πολιτικού των Εργατικών. Ο δολοφόνος της, Τόμας Μέιρ, ο οποίος προχθές κατά την παρουσία του στον ανακριτή αναφώνησε: «Θάνατος στους Προδότες, Ζήτω η Βρετανία» αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου στο Old Bailey, στο οποίο θα καταθέσει αίτημα αποφυλάκισής του με χρηματική εγγύηση. 

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ε.Ε.
 
Η Ε.Ε. προγραμματίζει σειρά έκτακτων συνόδων και συσκέψεων σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της «The Wall Street Journal». 

Oι ιθύνοντες των Βρυξελλών έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεργασίες των συνόδων, καταστρώνοντας ένας ειδικό σχέδιο με στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές  προκειμένου να αποφευχθεί τόσο η χρηματοπιστωτική αστάθεια, όσο και ένα φαινόμενο «ντόμινο» το οποίο θα έπληττε τη συνοχή της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν περισσότερο για τις χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη Βρετανία, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία. Σε κίνδυνο όμως, βρίσκεται και η Πορτογαλία καθώς η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, σε περίπτωση Brexit, ενδεχομένως να στερήσει από τις πορτογαλικές τράπεζες, τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή το πρωί, εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.», δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. Την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, αναμένεται να συναντηθούν και οι επικεφαλής των επίσημων οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να συζητήσουν για το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και να συντάξουν μία κοινή ανακοίνωση.

Έκτακτη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε μέσω της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ότι σε περίπτωση που την ερχόμενη Πέμπτη επικρατήσει το Brexit θα συγκαλέσει σε λίγα 24ωρα έκτακτη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων με αντικείμενο τον προσδιορισμό του χρονικού «οδικού χάρτη» των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία που θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια. 

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Tagesspiegel» του Βερολίνου ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου,΄Ασελμπορν προειδοποίησε ότι τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να ενδυναμώσει τους εχθρούς της ενωμένης Ευρώπης και να παρασύρει στην έξοδο και χώρες της ανατολική Ευρώπης. 

Δραματική έκκληση Κάμερον - Προειδοποιήσεις οικονομολόγων για τις επιπτώσεις στην αγορά από ένα Brexit

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πληθαίνουν οι δηλώσεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις επιπτώσεις τυχόν Brexit. Για απόφαση μη αναστρέψιμη, κάνει ο λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον επισημαίνοντας ότι ο αγώνας για την Ε.Ε μοιάζει με τον με τον αγώνα του Τσόρτσιλ κατά του Χίτλερ. 

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών,Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «ITV», υποστήριξε ότι,  σε περίπτωση εξόδου αναμένεται να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 5 ή και 6 ποσοστιαίες μονάδες. 

Υπέρ του Brexit τάσσεται το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Βρετανία, εκτός ΕΕ και με λιγότερη γραφειοκρατία, θα είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, Γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών με καταγωγή από τη Σκωτία, σχολιάζει την αντιφατική εικόνα των δημοσκοπήσεων, αλλά και το προβάδισμα που δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων για το Βremain, την παραμονή, απέναντι στο Brexit, την αποχώρηση. Ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος γιατί, όπως λέει, πιστεύει στην υπέρτατη βρετανική αξία που είναι το «common sense», δηλαδή, η κοινή λογική. 

«Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το common sense. Όλα τα επιχειρήματα, και όχι μόνο όσα αφορούν την οικονομία, υποδεικνύουν ότι η Βρετανία θα βρισκόταν σε καλύτερα χέρια ως πλήρες μέλος της Ε.Ε.», υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Οι χώρες της Ε.Ε με τον μεγαλύτερο πληθυσμό ψηφίζουν «ναι» στο Bremain

Δημοσκόπηση στις χώρες της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο πληθυσμό δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίζει υπέρ της παραμονής του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μόνο μία χώρα, η Γαλλία, εμφανίζεται λίγο πιο... χαλαρή στο ενδεχόμενο Brexit, καθώς όλοι έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην  βρετανική κάλπη. Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα της δημοσκόπησης στην οποία λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν πως θέλουν παραμονή της Βρετανίας. 

Η έρευνα, που διεξήχθη από το ίδρυμα «Berterlsmann» σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία, έδειξε πως την παραμονή του Λονδίνου στους «28» επιθυμεί το 54% των Γερμανών, το 55% των Ιταλών, το 61% των Πολωνών και το 64% των Ισπανών. Για τους Γάλλους το αντίστοιχο ποσοστό είναι 41%. 

Επιπλέον, σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό των πολιτών που επιθυμεί ξεκάθαρα Brexit είναι το 25% στη Γαλλία, το 20% στη Γερμανία, το 22% στην Ιταλία, το 14% στην Πολωνία και το 15% στην Ισπανία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr