Brexit: Το 10% των αναποφάσιστων κρίνει το αποτέλεσμα

Εκεί ρίχνουν το βάρος και τα δύο «στρατόπεδα» - Υπέρ του Bremain 1.280 Βρετανοί επιχειρηματίες και 103 πανεπιστημιακοί - Ποιοι ψηφίζουν υπέρ και ποιοι κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

Λιγότερες από 24 ώρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες στη Βρετανία προκειμένου οι πολίτες της χώρας να διαλέξουν την παραμονή τους ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
.

Με τις δημοσκοπήσεις να είναι μοιρασμένες ανάμεσα στο Bremain και το
Brexit τα δύο στρατόπεδα ρίχνουν τις τελευταίες ώρες το βάρος τους στο 10% των αναποφάσιστων, οι οποίοι ως φαίνεται θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστική του αγώνα που δίνουν τόσο οι θιασιώτες της παραμονής όσο και της εξόδου της Βρεατνίας από την ΕΕ η εικόνα του Μπόρις Τζόνσον - από το στρατόπεδο του Brexit - ο οποίος έφτασε στο σημείο να φιλήσει στο στόμα ένα ψάρι προκειμένου να συνταχθούν στο πλευρό του οι παραδοσιακά αντιευρωπαϊστές Βρετανοί ψαράδες.

Τον τόνο υπερ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έδωσε την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian όπου δηλώνει ότι αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του».

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, πόσο και πώς θα επηρεάσει η διαρροή που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην εφημερίδα Telegraph από βιογράφο της βασίλισσας Ελισάβετ ότι εκείνη τάσσεται εμμέσως υπέρ του Brexit όταν φέρεται να ζήτησε, υπό μορφήν ρητορικού ερωτήματος, από συνδαιτυμόνες της να της αναφέρουν «τρεις καλούς λόγους για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Μπορεί το Παλάτι να προσπάθησε να τονίσει εκ νέου την πολιτική ουδετερότητα της Βασίλισσας ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν τελικά αυτή η διαρροή θα αποδεχθει καθοριστική.

Θρίλερ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Την αμφίρροπη εικόνα σχετικά με το ποια άποψη θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα της Πέμπτης επιβεβαίωσαν και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις με τους πολιτικούς αναλυτές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ιστοσελίδας "YouGov", το 44% των Βρετανών ψηφίζει υπέρ του Brexit ενώ το 42% τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. 

H ίδια δημοσκόπηση επισημαίνει, πάντως, ότι τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μία δυναμική υπέρ του Remain, όπως συνέβη με το σκωτσέζικο δημοψήφισμα γεγονός που μπορεί να αλλάξει δραματικά το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου. Επισημαίνει, ωστόσο, πως μπορεί αυτή η δυναμική υπέρ της παραμονής να μην είναι τόσο ισχυρή. 



Την ίδια ώρα μελέτη του "What Uk Thinks" με βάση τις έξι τελευταίες δημοσκοπήσεις - που έχουν διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 20 Ιουνίου - δείχνει ότι το 51 % των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στους "28" ενώ το 49% θέλει την ανεξαρτησία του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες. 



Citi: Θα επικρατήσει το Bremain

Αναλυτές της Citi δήλωσαν την Τετάρτη ότι πιστεύουν πως η Βρετανία θα ψηφίσει την Πέμπτη οριακά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τέτοια οριακή ψήφος μπορεί να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα και στη Βρετανία και στην Ένωση των 28 χωρών μελών.

"Βλέπουμε 60% πιθανότητα η πλειοψηφία των βρετανών ψηφοφόρων να επιλέξει την "παραμονή" στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σημειώνει έρευνα της Citi προς τους πελάτες της. Μια 'οριακή παραμονή' (το βασικό μας σενάριο) μπορεί να συνεχίσει να υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα στη Βρετανία και την ΕΕ".

"Μια ψήφος υπέρ της εξόδου μπορεί να έχει μείζονες συνέπειες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, την οικονομία, την πολιτική, προκαλώντας σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω των βρετανικών και ευρωπαϊκών προβλέψεων για ανάπτυξη", επισημαίνει η Citi.

Κατά του Brexit 1.280 Βρετανοί επιχειρηματίες

Στο πλευρό των οπαδών της παραμονής της Βρετανίας της ΕΕ τάχθηκαν την Τετάρτη 1.280 Βρετανοί επιχειρηματίες με επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times.

Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι στις επιχειρήσεις τους απασχολούν 1,75 εκατομμύρια εργαζομένους στο γράμμα τους ότι οι λόγοι που το κάνουν αυτό είναι ξεκάθαρο.

«Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους ωφελούνται πολύ από το να μπορούν να κάνουν εμπόριο στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου χωρίς σύνορα. Ως άνθρωποι των επιχειρήσεων κοιτάζουμε πάντα στο μέλλον - και ένα μέλλον μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκεί που βλέπουμε τις περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» αναφέρεται στην επιστολή που μεταξύ άλλων υπογράφουν επιχειρηματίες όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι γαλακτοπαραγωγοί στο Ντέβον και οι παραγωγοί ουίσκι στα σκοτσέζικα Χάιλαντς.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα η επιστολή 103 πανεπιστημιακών που προειδοποιούσαν για τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει η αποχώρηση απο την ΕΕ γράφοντας ότι «η εθελοντική αποκοπή μας από το μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ θα υπονομεύσει τη θέση μας ως παγκόσμιος ηγέτης στη στην επιστήμη και την καινοτομία και θα περιορίσει τις ευκαιρίες για τον βρετανικό λάο»

Το προφίλ των ψηφοφόρων που ψηφίζουν "Remain" και "Leave"  

Μορφωμένος, νέος σε ηλικία , με καλό εργασιακό πόστο και ψηφοφόρος των κομμάτων της βρετανικής αντιπολίτευσης, κυρίως των Εργατικών, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων είναι ο ψηφοφορος του Bremain.

To προφίλ των Βρετανών που ζητούν την παραμονή της χώρας τους στην ευρωπαική οικογένεια σκιαγραφεί έρευνα του yougov.co.uk. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, τα δύο φύλα εμφανίζονται μοιρασμένα:  το 50% των ανδρών και το 50% των γυναικών ψηφίζουν "Remain". 

Με βάση την ηλικιακή κατηγορία, το 73% των ένθερμων υποστηρικτών της παραμονής του Λονδίνου στις Βρυξέλλες είναι 18 έως 29 ετών, το 62%  30 έως 39 ετών, το 48% 40 έως 49 ετών, το 45% 50 έως 59 ετών και το 37% είναι άνω των 60 ετών. 

Από πλευράς πολιτικών πεποιθήσεων, το 44% που ψηφίζουν δαγκωτό "Bremain" ψηφίζουν Συντηρητικούς (το κυβερνών κόμμα), το 80% το κόμμα των Πρασίνων, το 79% τους Φιλελεύθερους, το 75% τους Εργατικούς, το 75% το σκωτσέζικο  κόμμα SNP και το 3% τους ευρωσκεπτικιστές "UKIP". 

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, το 70% έχουν πτυχίο ανωτάτης ή ανωτέρας σχολής. Το 55% κατέχει υψηλές εργασιακές θέσεις - είτε είναι διευθυντές είτε ανώτερα στελέχη -  το ίδιο ποσοστό (55% ) είναι εργαζόμενοι και το 45% είναι ειδικευμένοι εργάτες. 

Αντιθέτως ο μέσος ψηφοφόρος του Brexit είναι προχωρημένης ηλικίας, κυρίως ψηφοφόρος των Συντηρητικών ή του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος "UKIP" , εργαζόμενος ή ειδικευμένος εργάτης . 

Συγκεκριμένα, το 56% των ψηφοφόρων που ζητούν την "απόσχιση" της Βρετανίας από την Ε.Ε ψηφίζουν Τόρις, το 20% το κόμμα των Πρασίνων, το 21% το κόμμα των Φιλελευθέρων, το 25% το κόμμα των Εργατικών, το 25% το σκωτσέζικο σκωτσέζικο κόμμα SNP και το 97% τo κόμμα των ευρωσκεπτικιστών "UKIP".
  
Mε βάση την ηλικιακή κατηγορία, το 27% των ψηφοφόρων είναι 18 έως 29 ετών, το 38% είναι από 30 έως 39 ετών, το 52% από  40 έως 49 ετών, το 55% από 50 έως 59 ετών και το 63% άνω των 60 ετών. 

Μόλις το 30% είναι απόφοιτοι ανωτάτης ή ανωτέρας σχολής ενώ από εργασιακής πλευράς, το 45% κατέχουν διευθυντικές ή ανώτερες θέσεις, το 45% είναι εργαζόμενοι και το 60%  ειδικευμένοι εργάτες.   

Ποιο είναι το ερώτημα που τίθεται;

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: "Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;"
Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: "Remain a member of the European Union" (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή "Leave the European Union" (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.
 
Ποιος ψηφίζει;

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης ψηφίζουν και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό.

Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.
Μια προσφυγή που είχε γίνει στη δικαιοσύνη ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα χρόνια από 15 απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.

Πότε αναμένεται η ετυμηγορία;

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή. Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave".

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του "Remain".


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr