Ώρα Brexit; Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ

Ώρα Brexit; Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ

Στο νήμα η μάχη - Καθώς ένας στους 10 Βρετανούς παραμένει αναποφάσιστος οι δύο τελευταίες μετρήσεις είναι αντιφατικές - Το ένα γκάλοπ δίνει 45% στο Brexit και 44% στο Bremain και το άλλο 51% στην παραμονή έναντι 49% στην έξοδο από την ΕΕ

Ώρα Brexit; Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ
Λίγες μόνο ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία στις οποίες θα προσέλθουν οι πολίτες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη διαφορά στις δύο ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα σύμφωνα με την ιστοσελίδα WhatUKThinks.

Αναλυτικότερα, η ιστοσελίδα δημοσιεύει κοινή σφυγμομέτρηση τεσσάρων εταιριών δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 49%.

Όπως εξηγεί η WhatUKThinks, οι έξι συνολικά δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως τις 20 Ιουνίου και διεξήχθησαν διαδικτυακά για την YouGov, τηλεφωνικά για την Survation, τηλεφωνικά για την ORB και τηλεφωνικά για την Opinium.

Εντούτοις, πριν λίγη ώρα η Opinium έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα της δημοσκόπησής της που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.000 ερωτηθέντων, σύμφωνα με την οποία το 45% τάσσεται υπέρ της εξόδου και το 44% υπέρ της παραμονής, με διαφορά μόνο μίας ποσοστιαίας μονάδας. 
Κλείσιμο

Όλα αυτά, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον
, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αστέρες του κινηματογράφου και του αθλητισμού καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, σε μία προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους που πιθανώς να αλλάξουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να δίνουν την τελευταία μάχη τους πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, οι βρετανικές εφημερίδες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, δηλώνοντας τη θέση τους, χωρισμένες σε εκείνες που υποστηρίζουν το «Bremain» και όσες το «Brexit».

Οι σημαντικότερες εφημερίδες, λοιπόν, καθώς και πολιτικά περιοδικά της χώρας έχουν ήδη κυκλοφορήσει με πηχυαίους τίτλους είτε υποστηρίζοντας την παραμονή, είτε την έξοδο επιχειρώντας να αναπτύξουν τους λόγους για τους οποίους στηρίζουν το «Bremain» ή το «Brexit».

Ανάμεσα στις εφημερίδες που τάσσονται υπέρ της παραμονής είναι οι Times, που κυκλοφόρησαν το περασμένο Σάββατο με το κύριο άρθρο να εξηγεί «Γιατί η παραμονή είναι καλύτερη για τη Βρετανία». Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα ανέφερε πως «η Βρετανία θα είναι καλύτερα να ηγηθεί μιας ανανεωμένης προσπάθειας για μεταρρύθμιση μέσα στην ΕΕ αντί να ξεκινήσει από την αρχή έξω από αυτήν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Mail On Sunday με το κυριακάτικο φύλλο να τονίζει πως η Βρετανία θα είναι πιο ασφαλής, πιο ελεύθερη και θα ευημερήσει περισσότερο μέσα στην Ένωση. 

«Προκειμένου το σύγχρονο Ηνωμένο Βασίλειο να ευδοκιμήσει και να ευημερήσει θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και όχι εναντίον τους∙ πρέπει να κρατήσουμε τη θέση μας στο υψηλό τραπέζι της Ευρώπης και να βοηθήσουμε να διαμορφωθεί το πεπρωμένο της∙ η δυνατή, καθαρή φωνή μας πρέπει να ακουστεί μέσα στην Ευρώπη, όχι να ακούγονται κραυγές από το περιθώριο», ανέφερε η εφημερίδα. 

Την ίδια στιγμή, η Daily Mirror κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, κάνοντας λόγο «για μέλλον της μεγάλης χώρας μας … θα πρέπει να ηγηθούμε όχι να φύγουμε».

Από την άλλη, η ναυαρχίδα των οικονομικών εφημερίδων της χώρας οι Financial Times, υποστήριξε την παραμονή λέγοντας πως «μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης θα ήταν αμετάκλητη, ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη μετά το 1945». 

Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα πρόσθεσε ότι «δεν είναι ώρα να επιστρέψουμε στη Μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Θα πρέπει να συμβάλουμε σε έναν πιο κόσμο με μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής». 

Η εφημερίδα Observer, που ανήκει στον αριστερό όμιλο Guardian Media Group, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, γράφοντας βέβαια πως η ΕΕ δεν είναι τέλεια, αλλά συνολικά είναι μια δύναμη για το καλό. 

«Η παραμονή στην ΕΕ δεν θα εξαλείψει με μαγικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Αλλά αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, θα κρατήσουμε τη Βρετανία στην καρδιά της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου έτσι ώστε τα κράτη της Ευρώπης να είναι μαζί καλύτερα εφοδιασμένα για να τις αντιμετωπίσουν», έγραψε η Observer.
 
Η κυριότερη κεντροαριστερή εφημερίδα της Βρετανίας, ο Guardian, υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας στους αναγνώστες της ότι πρέπει να «μείνουν ενταγμένοι και περιεκτικοί, όχι θυμωμένοι και απομονωμένοι».

Ο Guardian κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «για μια ενωμένη χώρα η οποία απευθύνεται στον κόσμο και ψηφίστε κατά ενός διχασμένου έθνους που στρέφεται στον εαυτό του. Ψηφίστε να παραμείνουμε». 

Στο αντίπαλο στρατόπεδο τάσσονται υπέρ της εξόδου, η σκανδαλοθηρική Sun, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Βρετανία, κάλεσε τους αναγνώστες να ψηφίσουν υπέρ της «εξόδου» στο πρωτοσέλιδο της 14ης Ιουνίου. «Πρέπει να απελευθερωθούμε από τη δικτατορία των Βρυξελλών», ανέφερε η ταμπλόιντ, που η κυκλοφορία της φθάνει τα 1,7 εκατομμύρια φύλλα, της οποίας οι αναγνώστες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν ήδη το Brexit.

Σε αντίθεση με την κυριακάτικη έκδοση της, η Daily Mail τάσσεται υπέρ της εξόδου, καλώντας τους αναγνώστες να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου με πρωτοσέλιδο που τόνιζε: «Αν πιστεύετε στη Βρετανία, ψηφίστε υπέρ της “εξόδου”. Ψέματα, άπληστες ελίτ και μια διχασμένη, ετοιμοθάνατη Ευρώπη – αυτός είναι ο λόγος που θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σπουδαίο μέλλον εκτός μιας διαλυμένης ΕΕ».







Η εφημερίδα The Daily Telegraph τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, δηλώνοντας τη θέση της με το κύριο άρθρο της το οποίο φέρει τον τίτλο: «Ψηφίστε έξοδο για να εκμεταλλευθούμε έναν κόσμο ευκαιριών».

Αντιστοίχως, η κυριακάτικη Telegraph επιχειρηματολόγησε υπέρ της εξόδου αναφέροντας πως η ΕΕ ανήκει στο παρελθόν και πως φεύγοντας από την Ένωση η Βρετανία θα μπορεί να αποφασίσει ποιος μπορεί να έλθει για να δουλέψει στη χώρα. «Από τη στιγμή που θα έχουμε φύγει και δεν θα υπαγόμαστε πλέον στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, οι ανησυχίες των πολιτών για τη μετανάστευση θα γίνουν ένα θέμα για τη βρετανική κυβέρνηση και για το κοινοβούλιο», ανέφερε η εφημερίδα. 

Την ίδια ώρα, οι κυριακάτικοι Times κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης ώστε να ασκήσουν πίεση για μια βαθύτερη μεταρρύθμιση της Ένωσης.«Ναι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες, όμως θα πρέπει να κρατήσουμε τη δύναμή μας. Αυτή η ψήφος μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε ποτέ να σταματήσουμε την πορεία ενός συγκεντρωτικού ευρωπαϊκού σχεδίου», ανέφερε η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.




Πότε αναμένεται η ετυμηγορία;

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή. Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του «Remain».











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης