Υπουργική συνάντηση στη Μόσχα για τη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία προτείνει να φιλοξενήσει μια υπουργική συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή στη Μόσχα, το Φεβρουάριο, προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Η Ρωσία προτείνει να φιλοξενήσει μια υπουργική συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή στη Μόσχα, το Φεβρουάριο, προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Στο Κουαρτέτο μετέχουν ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

"Η Ρωσία προτείνει να διοργανώσει το Φεβρουάριο, στη Μόσχα, μια σύνοδο του Κουαρτέτου σε υπουργικό επίπεδο ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες για να ξεπεραστεί η κρίση στον ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο", επισήμανε ο Τσούρκιν.

Η Ρωσία από καιρό έχει προτείνει να διοργανώσει διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας τόνισε ότι η απουσία ειρηνευτικών συνομιλιών σημαίνει ότι δεν μπορεί να οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιου είδους διάσκεψης. Ωστόσο είπε ότι η προτεινόμενη υπουργική σύνοδος του Κουαρτέτου μπορεί να αποτελέσει "σημαντικό βήμα για τη διοργάνωση της διάσκεψης στη Μόσχα".

Ο Τσούρκιν προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την ομιλία του στη μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Σε μια εισαγωγική αναφορά, ο αναπληρωτής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις Οσκαρ Φερνάντες-Ταράνκο εξέφρασε πικρία για το "εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο" στο οποίο έχουν περιέλθει οι προσπάθειες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η απουσία της επανάληψης συνομιλιών μετά την ισραηλινή επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι" στη Λωρίδα της Γάζας πριν από ένα χρόνο, έχει προκαλέσει ασταθείς συνθήκες διαβίωσης και απελπισία στον παλαιστινιακό λαό, υπογράμμισε ο Φερνάντες-Ταράνκο.

Ο ΟΗΕ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στην αρχή και στη λήξη της στρατιωτικής αυτής ισραηλινής επιχείρησης, ενώ έχει εκφράσει ανησυχία που σημειώθηκε κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό ένα χρόνο αργότερα.

Η Χαμάς συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας στην οποία κατοικούν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Εκλογές δεν διεξήχθησαν τη Δευτέρα, όπως είχε προγραμματιστεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αποφάσισε να παραιτηθεί.

"Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ενοποίηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης εντός του πλαισίου μιας νόμιμης Παλαιστινιακής Αρχής", δήλωσε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο Φερνάντες-Ταράνκο, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο το οποίο συγκροτούν 15 χώρες μέλη, τόνισε ότι υπήρξε "σημαντική αύξηση της βίας τον Ιανουάριο ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ. Εβδομήντα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους, 19 από τις οποίες έπληξαν στόχους στη χώρα αυτή. Από την πλευρά του, το Ισραήλ πραγματοποίησε 20 επιδρομές και εξαπέλυσε 11 αεροπορικές επιχειρήσεις στη Γάζα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr