Τούρκος ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα μας επιστρέψει τους οκτώ πραξικοπηματίες

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά - Τι έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τι αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ - Αύριο στον εισαγγελέα οι οκτώ - Επεστράφη το τουρκικό ελικόπτερο

Στην Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, θα επιστρέψουν οι οκτώ πραξικοπηματίες που, μετά το αποτυχημένη στρατιωτικό πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο από την Κωνσταντινούπολη στην Αλεξανδρούπολη.

Οπως αρχικά μετέδωσε η Daily Sabbah και στη συνέχεια έγραψε και στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά (σ.σ. αμέσως μόλις ο κ. Κοτζιάς επέστρεψε από το ταξίδι του στη Μογγολία), ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία -οι οκτώ «προδότες», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

To tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επικοινωνία με Κοτζιά (στα τουρκικά και τα αγγλικά)





Μιλώντας, δε, σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου είπε πως το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου, του εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, δεν ήταν ακόμη γνωστό το ζήτημα με το ελικόπτερο, διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός.

Αργότερα, οι δύο υπουργοί είχαν νέα τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Τσαβούσογλου ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης των οκτώ.

Στις δηλώσεις που έκανε, ο Τσαβούσογλου είπε πως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία, θα γίνει η έκδοση». 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από απαίτηση των Τούρκων, όπως ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει, και την οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, είχε νωρίτερα αφήσει να εννοηθεί ότι η Αθήνα σκόπευε να ικανοποιήσει.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκππρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους οκτώ επιβαίνοντες του τουρκικού Black Hawk, που θεωρούνται στασιαστές και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα».

Σε μια λιτή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται σχετικά ότι «ο Νίκος Κοτζιάς, είχε προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία σε εγκάρδιο κλίμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, στον οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».

Σε νεώτερη, δε, ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέρονται τα εξής: «Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός κ. Mevlüt Çavuşoğlu συζήτησαν, προ ολίγου, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη».

»Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».


Η «κωλοτούμπα» της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί μεν να δηλώνει ότι οι διαδικασίες που θα γίνουν, θα ακολουθούν τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο η απόφαση για έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών στην Τουρκία είναι στην ουσία ειλημμένη.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι, σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των οκτώ συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θεωρητικά, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 15-16 μέρες, αναμένεται ωστόσο αυτό το χρονικό διάστημα να είναι σημαντικά μικρότερο, λόγω του επείγοντος και της σημασίας της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ, με... κινηματογραφική ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επιστροφή, στην Τουρκία, του ελικοπτέρου τύπου Blackhawk του τουρκικού στρατού, με το οποίο οκτώ πραξικοπηματίες έφτασαν από την Κωνσταντινούπολή στην Αλεξανδρούπολη.

Ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο, επίσης τύπου Blackhawk, και με δεύτερο πλήρωμα, απογειώθηκε από τη βάση της Καλλίπολης και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να παραλάβει το πρώτο ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν οι πραξικοπηματίες.

Αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τα δύο τουρκικά πληρώματα πέταξαν και πάλι με τα δύο Blackhawk από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρύπολης, με κατεύθυνση τη βάση της Καλλίπολης.


Αύριο στον εισαγγελέα οι οκτώ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, οι οκτώ πραξικοπηματίες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης ασύλου στη χώρα μας, το οποίο υπεβαλαν.

Κατά πληροφορίες, νωρίτερα σήμερα, περίπου 200 μουσουλμάνοι από τη Μουσουλμανική Μειονότητα Ροδόπης διαδήλωσαν στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο με τους οκτώ πραξικοπηματίες, ζητώντας την έκδοσή τους στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr