Λήξη «συναγερμού» στις Βρυξέλλες: Φοιτητής ο ύποπτος για τρομοκρατία

Φορούσε χειμερινό πανωφόρι από το οποίο διακρίνονταν καλώδια - Λέγεται πως πραγματοποιούσε μετρήσεις για εργασία του στη Φυσική 

Έληξε ο «συναγερμός» που είχε σημάνει στις Βρυξέλλες, όταν άνδρας με χειμερινό πανωφόρι από το οποίο διακρίνονταν «καλώδια» εμφανίστηκε κοντά στην Πλας ντε λα Μονέ.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και ειδικοί πυροτεχνουργοί καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι έφερε εκρηκτικό μηχανισμό.

Για περισσότερες από δύο ώρες οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν αποκλείσει την περιοχή και συνομιλούσαν με τον ύποπτο.

Νωρίτερα, ακούγονταν σειρήνες περιπολικών και σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα,  αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μεγάφωνο λέγοντας στην αγγλική γλώσσα : «Βγείτε έξω με τα χέρια ψηλά».

Αρχικά, οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες καθώς αναφορές ήθελαν τον ύποπτο να έχει συλληφθεί, εντούτοις σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ο άνδρας «περικυκλώθηκε» από τους αστυνομικούς.

Εντούτοις, σύμφωνα με δημοσιεύματα τελικά ο ύποπτος είναι φοιτητής Φυσικής, ο οποίος πραγματοποιούσε ειδικές μετρήσεις για την εργασία του.

«Ο τρόπος που αντέδρασε αρχικά δεν ήταν φυσιολογικός, και για αυτό έπρεπε να λάβουμε τέτοια μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στις Βρυξέλλες, Κριστιάν ντε Κονίκ.

Ο ντε Κονίκ πρόσθεσε πως ο άνδρας κινείτο ύποπτα, καθώς «κάποιος με βαρύ χειμερινό πανωφόρι με αυτή τη θερμοκρασία είναι πολύ ύποπτος» και συμπλήρωσε πως «καλώδια έβγαιναν από το παλτό. Δεν διακινδυνεύσαμε. Σταμάτησαν τον άνθρωπο και τον κράτησαν σε απόσταση».  




Νωρίτερα, η Europol είχε προειδοποιήσει ότι, μετά τις επιθέσεις της Νίκαιας και του Βίρτσμπουργκ, θα υπάρξουν νέα τρομοκρατικά κτυπήματα  στη γηραιά ήπειρο.

«Οι επιθέσεις από μεμονωμένους δράστες , όπως στη Νίκαια και το Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας, είναι πλέον μία αγαπημένη τακτική του Ισλαμικό Κράτους ( ISIS ), καθώς και της Αλ Κάιντα», σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στη Χάγη για τις πρόσφατες επιθέσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών.

Λίγες ώρες πριν την προειδοποίηση της Europol,  και η Γερμανία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα κτυπήματα στο έδαφός της.

«Η χώρα της Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιθέσεων από μοναχικούς λύκους  αντίστοιχη με αυτή που που πραγματοποίησε ο 17χρονος με τσεκούρι κατά επιβατών τρένου το βράδυ της Δευτέρας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.  

«Όπως σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η Γερμανία είναι επίσης στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας. Κατά συνέπεια, έχω πει εδώ και καιρό, ότι η κατάσταση είναι σοβαρή» δήλωσε στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης της επίθεσης στο γερμανικό τρένο καταγόταν μάλλον από το Πακιστάν, παρά από το Αφγανιστάν, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr