Ο Τούρκος πρωθυπουργός κλείνει την αεροπορική βάση που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής από τον Τσαβούσογλου

Την απόφαση να κλείσει η αεροπορική βάση Ακιντζί βορειοδυτικά της Άγκυρας, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε από πραξικοπηματίες
την 15η Ιουλίου.

Μιλώντας στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Γιλντιρίμ εξήγησε πως πέραν της βάσεως θα κλείσουν και στρατώνες σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα που χρησιμοποιήθηκαν από «προδότες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα κλείσουμε όλους τους στρατώνες από όπου εστάλησαν τα άρματα μάχης και απογειώθηκαν τα ελικόπτερα», συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ, επισημαίνοντας πως «
ο εχθρός δεν βρίσκεται στην Άγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη».

Όλα αυτά, ενώ η «εκκαθάριση» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται με ολοένα περισσότερες συλλήψεις, ο οποίες έχουν φτάσει σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών στις 9.677, ενώ υπό κράτηση βρίσκονται 18.044 άνθρωποι, οι οποίοι εικάζεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και βρίσκονται πίσω από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και 49.211 είναι όσων τα διαβατήρια έχουν ακυρωθεί. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραχωρώντας συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες.

Μάλιστα, τόνισε πως η απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί εν βρασμώ, επομένως όπως είπε, ίσως μπορεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, καθώς «είναι σοβαρό ζήτημα».

Πάντως, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κλείνει την πόρτα για την ένταξη της χώρας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» αν εφαρμοστεί η εσχάτη των ποινών.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε προειδοποιήσει πως θα διακοπούν οι ενταξιακές διαδικασίες της χώρας άμεσα αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή συμπληρώνοντας: «Πιστεύω ότι η Τουρκία όπως είναι σήμερα δεν είναι σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον».

Ο Τσαβούσογλου, λοιπόν, στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι η ΕΕ «δεν έχει το δικαίωμα να μας δίνει μαθήματα για το ζήτημα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr