Ολική επαναφορά από Ερντογάν και Πούτιν για τον αγωγό Turkish Stream

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τη σταδιακή άρση των κυρώσεων - «Έσφιξαν τα χέρια» για την αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων - Κοινό «μέτωπο» κατά της τρομοκρατίας - Την ώρα που η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

Την αναβίωση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ανακοίνωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πρώτη επίσκεψή του στη Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να «σφίξει τα χέρια» με τον Ρώσο ηγέτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

Οι δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν ότι το σχέδιο για την κατασκευή του Turkish Stream «θα προχωρήσει και θα εφαρμοστεί γρήγορα», με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει λόγο για «προτεραιότητα» και να επισημαίνει πως το έργο θα αποτελείται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, τόνισε πως οι δύο χώρες πρόκειται να επαναφέρουν τον κοινό στόχο για διμερείς εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Σε θερμό κλίμα οι δύο επικεφαλής κρατών ανακοίνωσαν πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα αρθούν σταδιακά, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, απάντησε πως ο περιορισμός φέρνει δυσκολίες, αλλά ότι η χορήγηση ελευθέρου καθεστώτος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Η ζωή προχωράει και περνάει γρήγορα. Αλλαγές έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο των επαφών μας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που θέλουμε είναι ένα μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο καιρό γιατί επιθυμούμε να σημειωθεί σύντομα
», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. 

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια με τη Ρωσία και επιβεβαίωσε τη συνεργασία για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, καθώς και τόνωση της διακρατικής συνεργασίας σε θέματα άμυνας.

«Ο λαοί των δύο χωρών αναμένουν την αποκατάσταση των σχέσεων σε πολλά επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε πόσο σημαντική ήταν η τηλεφωνική κλήση του Πούτιν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. 

Μάλιστα, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την ηθική και ψυχολογική στήριξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν», χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «αγαπητό φίλο».

Ερωτηθείς για τη συριακή κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος, απάντησε πως οι απόψεις του δεν συγκλίνουν με εκείνες του Ερντογάν, αλλά τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινά σημεία» καθώς όπως είπε είναι απαραίτητη η δημοκρατική επίλυση.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως ο στόχος και των δύο πλευρών είναι κοινός, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του πολέμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μία ωφέλιμη επίλυση της κρίσης.

Ο Ερντογάν από την άλλη, εξήγησε πως θα υπάρξει νέα, ειδική συνάντηση για το συριακό ζήτημα.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί σημείο-κλειδί για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ενώ τόνισε πως δέχθηκε εγγυήσεις από τον Ερντογάν για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε έτοιμος ώστε να επανέλθουν οι δεσμοί με την Άγκυρα στο επίπεδο προ της κρίσης, αναγνωρίζοντας βέβαια πως οι σχέσεις των δύο χωρών βίωσαν αρκετές διακυμάνσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πάντα υπήρχε σεβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Ολοκληρώνοντας, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «φίλους» τους Τούρκους και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους καθώς αυτό θα αποδειχθεί ωφέλιμο και για τα δύο κράτη.

Νωρίτερα, ο Πούτιν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τάχθηκε κατά κάθε είδους τέτοιων «αντισυνταγματικών ενεργειών». 

Τουρκία σε ΕΕ: Δώστε ημερομηνία για τη βίζα ή δεν ισχύει η συμφωνία για το προσφυγικό

Ευθεία απειλή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτόξευσε η τουρκική κυβέρνηση, πιέζοντας ασφυκτικά τις Βρυξέλλες να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διευθέτηση του θέματος της βίζας των Τούρκων πολιτών για τις χώρες που υπάγονται στη συνθήκη Σένγκεν.

Σε περίπτωση που δεν προσδιοριστεί η ημερομηνία παροχής της ελεύθερης βίζας, η Άγκυρα απειλεί ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό, όπως δήλωσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τσελίκ υποστήριξε, επίσης, πως το αίτημα προς την Τουρκία να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, μια βασική προϋπόθεση της ΕΕ για να οριστικοποιήσει την κατάργηση της βίζας, σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Επί της ουσίας, δηλαδή, η Τουρκία απορρίπτει μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την παροχή ελεύθερης βίζας στους Τούρκους πολίτες. Πρόσφατα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική για την τακτική της Ευρώπης απέναντι στην τρομοκρατία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο στη χώρα του και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά της. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr