Πρόστιμο - μαμούθ στην Apple: Η αρχή του τέλους στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ;

«Βόμβα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις φοροελαφρύνσεις και την φοροδιαφυγή πολυεθνικών - Η οργισμένη αντίδραση του Τιμ Κουκ - Γιατί δε θέλει τα λεφτά της Αpple η Ιρλανδία

Ιστορική καμπή, αλλαγή σελίδας στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ ή απλά ένα ατυχές διεθνές δεδικασμένο στην φορολογική πολιτική;

Όπως και να έχει το πρόστιμο – μαμούθ των 13 δισ. ευρώ που αποφάσισε να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό κολοσσό Apple ήρθε να ταράξει το "πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης" προκαλώντας πονοκεφάλους τόσο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, που φιλοξενούσαν πολυεθνικές λειτουργώντας ως οι φορολογικοί παράδεισοί τους.. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ξεκάθαρη. Η Ιρλανδία χορηγούσε στην Apple αδικαιολόγητα τα τελευταία χρόνια φορολογικά πλεονεκτήματα, ύψους 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις.

Αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ξεκάθαρο: "Οι ενέργειες της Επιτροπής απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Το Δουβλίνο ανακοίνωσε αμέσως ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Το ίδιο έκανε η Apple, η οποία κατήγγειλε μια απόφαση για την οποία υποστήριξε πως θα έχει "επιζήμια" επίδραση στις επενδύσεις και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τον ξένο τύπο ήρθαν από τον αρθρογράφο της Κορριέρε ντέλα Σέρρα. Η σημερινή ημέρα, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική από εκείνη του λανσαρίστηκε το iPhone, στις 9 Ιανουαρίου 2007. Η 30η Αυγούστου του 2016 θα μείνει στην ιστορία ως το "ηλιοβασίλεμα" του Itax, την "καινοτόμο" μέθοδο με την οποία η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Steve Jobs, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πληρώνει ελάχιστους έως μηδενικούς φόρους επί των κερδών της.  
Η οργισμένη αντίδραση του Τιμ Κουκ
Στην είδηση του προστίμου από την Κομισιόν, δεν άργησε να έρθει η απάντηση του CEO της Apple, Τιμ Κουκ. 

Σε επιστολή του προς τους πελάτες της εταιρείας, ο Τιμ Κουκ αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοώντας τους φορολογικούς κανόνες της Ιρλανδίας και παρακάμπτοντας τη διεθνή φορολογική νομοθεσία».

Συνεχίζοντας ο ίδιος σημειώνει ότι «η απόφαση που ανακοινώθηκε στις 30 Αυγούστου υποστηρίζει ότι η Ιρλανδία παρείχε ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Apple. Αυτή η άποψη δεν έχει καμία νομοθετική βάση. Ποτέ δεν ζητήσαμε, ούτε λάβαμε, κάποια ειδική συμφωνία. Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε αναδρομικούς φόρους σε μια κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει ότι δεν τους χρωστάμε τίποτα κι ότι έχουμε εξοφλήσει όλες τις οφειλές μας».
Γιατί η Ιρλανδία δεν θέλει τα λεφτά της Apple
Τα δισεκατομμύρια που καλείται να πληρώσει η Apple θα μπορούσαν να καλύψουν τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ιρλανδίας που διαθέτει για την Υγεία, να βοηθήσουν τα χτιστούν 100.000 σπίτια για τους φτωχούς της χώρας ακόμα και να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι από το δημόσιο χρέος. Κι όμως η κυβέρνηση δεν θέλει τα χρήματα αυτά με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι θα κάνει έφεση κατά της απόφασης. 

Η φορολογική πολιτική της Ιρλανδίας είναι αυτή που έχει καταφέρει να την κρατήσει ζωντανή, προσελκύοντας εταιρείες όπως η Google και η Facebook. Ακόμα και όταν πριν από 6 χρόνια ζητούσε τη βοήθεια των δανειστών για να μην χρεοκοπήσει, κατάφερε να μην αλλάξει πολύ τους νόμους ως προς τη φορολόγηση των εταιρειών. 

Το να δεχθεί τα 13 δισ. από την Apple όχι μόνο θα χαλάσει τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες πολυεθνικές αλλά θα πλήξει το “ονομά” της για πιθανούς νέες επενδυτές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr