Τουρκία: 150 νέα εντάλματα σύλληψης κατά εκπαιδευτικών

Κατηγορούνται για «παραβίαση του Συντάγματος», «απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης» και «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση»

 Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα σχεδόν 150 εντάλματα σύλληψης κατά εκπαιδευτικών που είναι ύποπτοι ότι χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχε χρησιμοποιηθεί από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Περίπου 400 αστυνομικοί ξεκίνησαν μια επιχείρηση στην πόλη Καισάρεια (Κάισερι), στην κεντρική Τουρκία, για να συλλάβουν 147 εκπαιδευτικούς που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ByLock, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορούνται για "παραβίαση του Συντάγματος", "απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης" και "συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ορισμένοι συνελήφθησαν, προσθέτει το Anadolu, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Η Τουρκία κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος τις ΗΠΑ, ότι διοργάνωσε από την κατοικία του στην Πενσιλβάνια το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αφού είχε δημιουργήσει ένα παρακράτος στους κόλπους των κορυφαίων θεσμών της χώρας. Ο Γκιουλέν απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η εφαρμογή ByLock εξυπηρέτησε στον συντονισμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Τον Ιούλιο ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT) άρχισαν να αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μέσω ByLock ήδη από τον Μάιο του 2015. Σύμφωνα με αυτόν, δεκάδες χιλιάδες ονόματα συμπαθούντων του κινήματος του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, αναγνωρίστηκαν κατ'αυτόν τον τρόπο.

Η εφαρμογή ByLock (όμιλος Facebook) προτείνει από φέτος μια "απόλυτη" κρυπτογράφηση των επικοινωνιών. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν κι άλλοι μεγάλοι του Ίντερνετ (Apple, Google), καθώς θέλουν να ενισχύσουν τα συστήματά τους για να αποφεύγουν οποιαδήποτε παρακολούθηση.

Περίπου 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και περισσότεροι από 70.000 έχουν απολυθεί από τον στρατό, το δικαστικό σύστημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ακόμη και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr