«Θετική» η Ρωσία σε κυρώσεις για το Ιράν

Το Ιράν οφείλει να βελτιώσει τη συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, άνευ της οποίας δεν αποκλείονται οι νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Νατάλια Τιμακόβα.

Το Ιράν οφείλει να βελτιώσει τη συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, άνευ της οποίας δεν αποκλείονται οι νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Νατάλια Τιμακόβα.

«Η Ρωσία εξακολουθεί να πιστεύει πως το Ιράν οφείλει να συνεργασθεί πιο ενεργά και ευρύτερα με την ΙΑΕΑ και άλλες χώρες», τόνισε η εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, προσθέτοντας πως η θέση της Μόσχας ως προς τις κυρώσεις παραμένει αμετάβλητη.

«Εάν οι υποχρεώσεις της δεν τηρηθούν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Το μήνυμα αυτό διαβιβάσθηκε από τον Μεντβιέντεφ στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στη Μόσχα χθες με τον ρώσο πρόεδρο.

Την Τρίτη ο Νετανιάχου είχε επαφές με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους, ζήτησε για μία άλλη φορά να εφαρμοσθούν κυρώσεις κατά του Ιράν: «η Ρωσία κατανοεί πολύ καλά το πρόβλημα με το ιρανικό οπλοστάσιο», τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός Πούτιν δήλωσε σαφώς πως το συμφέρον της Ρωσίας υπαγορεύει την γαλήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, και βεβαίως σε καμμία περίπτωση την αποσταθεροποίηση της περιοχής», τόνισε ο Νετανιάχου, περιγράφοντας τη συνάντηση ως «άκρως ικανοποιητική».

Ιράν: Δεν είμαστε «ούτε λαϊκή, ούτε φιλελεύθερη» χώρα

Τα κράτη της Δύσης πρέπει να αποδεχθούν ότι το Ιράν δεν είναι «ούτε λαική, ούτε φιλελεύθερη» χώρα αν και πρόκειται για μία δημοκρατία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν Μοχαμάντ Τζαμπάντ Λαριτζανί.

«Η δημοκρατία μας δεν είναι ούτε λαική ούτε φιλελεύθερη, κάτι που μπορεί να μην εκτιμούν οι πολιτικοί αξιωματούχοι της Δύσης» ανέφερε σήμερα ο κ. Λαριτζανί, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Οι δηλώσεις του ιρανού αξιωματούχου αποτελούν απάντηση στην αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχουν προσπάθειες επιβολής στρατιωτικής δικτατορίας στο Ιράν.

«Οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της δημοκρατίας στην περιοχή» πρόσθεσε ο κ. Λαριτζανί.

«Από τη μια πλευρά, εκείνη (η Χίλαρι Κλίντον) ανησυχεί ότι το Ιράν θα γίνει μία στρατιωτική χώρα, από την άλλη προσφέρει μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στις χώρες της περιοχής» δήλωσε ακόμη ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν.

Οι δυτικές χώρες «μιλούν όλη την ώρα για αλλαγή του καθεστώτος, είναι μια πολύ παράξενη γλώσσα» σημείωσε ο κ. Λαριτζανί.

Ο αξιωματούχος του Ιράν βρίσκεται στη Γενεύη προκειμένου να υπερασπιστεί το Ιράν ενώπιον του Συμβούλιου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Λαριτζανί δεν απάντησε στις κατηγορίες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τις μαζικές συλλήψεις και τα βασανιστήρια αντιφρονούντων, εκφράζοντας μόνο τη λύπη του για τους θανάτους διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr