Περιπλέκει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις η συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα

O Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποδέχτηκε τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας και διακινδυνεύοντας περαιτέρω επιδείνωση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

O Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποδέχτηκε τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας και διακινδυνεύοντας περαιτέρω επιδείνωση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε την πρώτη προεδρική συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα για να πιέσει την Κίνα, που δέχεται ήδη κριτική για την πολιτική της στο Θιβέτ, ζητώντας την προστασία της ταυτότητας των Θιβετιανών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Δαλάι Λάμα, τον οποίον οι Κινέζοι θεωρούν επικίνδυνο αυτονομιστή, σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου, με αφορμή τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, τις επικρίσεις που δέχεται η κινεζική ηγεσία για τη νομισματική πολιτική της και τη λογοκρισία στο Ίντερνετ.

Αν και αγνόησε το αίτημα του Πεκίνου να μην γίνει η συνάντηση και στη συνέχεια καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, με την απαγόρευση των τηλεοπτικών συνεργείων στον χώρο όπου ο Ομπάμα υποδέχτηκε τον Δαλάι Λάμα, ο Λευκός Οίκος τελικά έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία των δύο ανδρών από τη συνάντησή τους.

Το Πεκίνο εξέφρασε "την έντονη δυσαρέσκειά του " για τη συνάντηση και διεμήνυσε ότι αναμένει από την Ουάσινγκτον να κάνει βήματα για να επιστρέψουν οι διμερείς σχέσεις σε υγιή δρόμο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Μα Ζαουζού, δήλωσε ότι η συνάντηση
"παραβιάζει την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ την αρχής ότι το Θιβέτ είναι μέρος της Κίνας και δεν υποστηρίζει την θιβετιανή ανεξαρτησία".

Ωστόσο την ώρα που γινόταν η συνάντηση Ομπάμα- Δαλάι Λάμα, μοναχοί που ζουν στην περιοχή Τονγκρέν, στην επαρχία Κινγκάϊ, της βορειοδυτικής Κίνας, άναψαν πυροτεχνήματα για να εκφράσουν τη χαρά τους.
"Αυτά είναι σπουδαία νέα για τους Θιβετιανούς", δήλωσε ένας μοναχός στο Ρόιτερς. "Δεν μας νοιάζει που εξοργίζεται η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ευτυχείς που ο Ομπάμα τον συνάντησε", πρόσθεσε ο ίδιος μοναχός.

Το Πεκίνο δεν απείλησε με αντίποινα και η απάντησή του ήταν ανάλογη με απαντήσεις που είχε δώσει στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ωστόσο θεωρείται πιθανό η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον να περιπλέξει τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να εξασφαλίσει την βοήθεια της Κίνας σε βασικά θέματα, όπως η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και η επίτευξη νέας διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα διήρκεσε 70 λεπτά και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα "επιδοκίμασε την δέσμευση του Δαλάι Λάμα στη μη βια και την επιδίωξη του διαλόγου με την κινεζική κυβέρνηση".

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα και ο Δαλάι Λάμα "συμφώνησαν στη σημασία θετικής και εποικοδομητικής σχέσεης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr