Μοσούλη: Ξεκίνησε «η μητέρα των μαχών» μεταξύ Ιρακινών και τζιχαντιστών

Με επιθέσεις αυτοκτονίας απαντά το Ισλαμικό Κράτος - Ερντογάν: «Μπαίνουν άλλοι και δεν θα μπω εγώ που είμαι 350 χλμ από την απειλή;» - Φόβοι ότι χιλιάδες άμαχοι θα χρησιμοποιηθούν σαν «ανθρώπινες ασπίδες» 

Για «επιχειρήσεις νίκης και απελευθέρωσης από τη βία και την τρομοκρατία στη Μοσούλη», έκανε λόγο ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι, στο τηλεοπτικό μήνυμά του μετά την έναρξη της προσπάθειας ανακατάληψης της ιρακινής πόλης που εδώ και περίπου δύο χρόνια αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Η στιγμή της νίκης έφτασε και οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης ξεκίνησαν. Σήμερα κηρύσσω την έναρξη αυτών των νικητήριων επιχειρήσεων για να απελευθερωθείτε από τη βία και την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ιράκ. 

Πράγματι, ιρακινές, ξένες δυνάμεις και τοπικές ένοπλες πολιτοφυλακές έθεσαν σε εφαρμογή το «πλάνο» ανακατάληψης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που σχεδιαζόταν τους τελευταίους μήνες.








Βέβαια, οι ειδικοί προειδοποιούν για την «αβεβαιότητα» της έκβασης της μάχης στη Μοσούλη, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στον Διεθνή Συνασπισμό, Μπρετ ΜακΓκουρκ, να κάνει λόγο για «πολύ αβέβαιη επιχείρηση», επισημαίνοντας πως «δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να κάνει το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη».

Οι φόβοι του ΜακΓκουρκ επιβεβαιώθηκαν, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση απάντησε με επιθέσεις αυτοκτονίας κοντά στην πόλη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τουλάχιστον 12 «χτυπήματα» μέσα σε μόλις πέντε ώρες.

Από την άλλη, ο στρατός του Ιράκ ανακοίνωσε πως κατάφερε «βαρύ πλήγμα» σε μέλη και εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους σε συνοικία νοτιοανατολικά της Μοσούλης.

Την ίδια ώρα, ο Στίβεν Ο' Μπράιεν, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχία για τους αμάχους.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια των περίπου 1,5 εκατ. πολιτών που ζουν στη Μοσούλη, οι οποίοι ενδέχεται να επηρεαστούν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης από το ΙΚ. Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εγκλωβιστούν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά ή να τεθούν στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών. Δεκάδες χιλιάδες αγόρια, κορίτσια, γυναίκες και άνδρες μπορεί να τεθούν υπό καθεστώς ομηρίας ή να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε ο Ο’ Μπράιεν. 

Ο ΟΗΕ, λοιπόν, επισημαίνει την πιθανότητα χιλιάδες ανθρώπων να «παγιδευτούν» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, διευκρινίζοντας πως παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρία είναι ευάλωτοι. 

«Σύμφωνα με την ένταση και την έκταση των μαχών, περίπου ένα εκατ. ανθρώπων μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο χειρότερο σενάριο», τόνισε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο ώστε οι άμαχοι να μην χάσουν τη ζωή τους.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, πάντως, η μετακίνηση των αμάχων εκτός της Μοσούλης αναμένεται να ξεκινήσει ενός της εβδομάδας. 

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ καλωσόρισε την επιχείρηση κάνοντας λόγο για «αποφασιστική στιγμή» στο πλαίσιο της καμπάνιας για την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους. 

Άμαχοι πληρώνουν 1.000 δολάρια για να φύγουν από τη Μοσούλη 

Την ίδια στιγμή, απελπισμένοι Ιρακινοί πληρώνουν ακόμα και 1.000 δολάρια για να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη. Όπως αναφέρει ο Independent, άμαχοι είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν ακόμα και 1.000 δολάρια σε δουλέμπορους για να φύγουν από την πόλη, την ώρα που δεν υπάρχει καμία ασφαλής διαδρομή για την έξοδο από την περιοχή. Παράλληλα, διοικητές του στρατού καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να τοποθετήσουν λευκές σημαίες στο εξωτερικό των κτιρίων, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να εκμεταλλευτούν τη σημαία ως κάλυψη.

Πάντως, ένας άνδρας που κατάφερε να φύγει από την Μοσούλη με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά, μιλώντας στην Deutsche Welle, υποστήριξε ότι πλήρωσε 600 δολάρια για κάθε μέλος της οικογένειάς του σε δουλέμπορους ώστε να βρει ασφαλές καταφύγιο μακριά από την περιοχή των μαχών. Επισήμανε ωστόσο, ότι το ποσό έχει αυξηθεί στα 1.000 δολάρια. 

Τακτική
 
Με ποιον τρόπο να γίνει η ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές; Στις τελευταίες της φάσεις η μάχη θα γίνεται δρόμο το δρόμο εναντίον 3.000-4.500 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς συνασπισμού, σε μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων για τους οποίους ο ΟΗΕ φοβάται ανθρωπιστική τραγωδία.

Οι ιρακινές δυνάμεις, εάν ακολουθήσουν την τακτική που ακολούθησαν στο Τικρίτ και στο Ραμάντι, τον Μάρτιο 2015 και τον Φεβρουάριο 2016 αντίστοιχα, θα περικυκλώσουν την πόλη πριν από την τελική επίθεση. Οι επίλεκτες δυνάμεις των αντιτρομοκρατικών μονάδων του Ιράκ πιθανόν να βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Πριν εισχωρήσουν για να καταλάβουν το κέντρο της Μοσούλης, οι ιρανικές δυνάμεις θα πρέπει να διεισδύσουν σε έδαφος υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού θα έχουν να αντιμετωπίσουν δυνάμεις των τζιχαντιστών που είχαν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να προετοιμάσουν την άμυνά τους στο τελευταίο τους προπύργιο. Είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρησιμοποιήσουν ελεύθερους σκοπευτές, παγιδευμένα αυτοκίνητα και ότι θα ναρκοθετήσουν το έδαφος για να καθυστερήσουν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.

Κατά των επιθέσεων του συνασπισμού, το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανόν ότι θα χρησιμοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr