«Έσβησε» την αναφορά στο βραβείο Νόμπελ από τον ιστότοπό του ο Μπομπ Ντίλαν

Ο 75χρονος τραγουδοποιός φαίνεται να... μετάνιωσε για την ανάρτηση που ερμηνεύτηκε ως η πρώτη «ένδειξη αναγνώρισης» της τιμητικής διάκρισης - «Αγενής και αλαζονικός» ο Μπομπ Ντίλαν, σύμφωνα με έναν Σουηδό ακαδημαϊκό

Ολοένα και πιο παράξενη είναι η στάση που κρατάει ο Μπομπ Ντίλαν σε σχέση με την πρόσφατη βραβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ειδικότερα, ο 75χρονος τραγουδοποιός φαίνεται να... μετάνιωσε για την ανάρτηση που ανέβηκε τις περασμένες μέρες στον επίσημο ιστότοπό του, η οποία ερμηνεύτηκε από τα media ως η πρώτη ένδειξη πως το είδωλο της φολκ αναγνωρίζει και αποδέχεται τη μεγάλη αυτή διάκριση.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, μετά από μια άνευ προηγουμένου σιωπή και αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες από τη σουηδική ακαδημία να επικοινωνήσει με τον  Ντίλαν, εμφανίστηκε επιτέλους η πρώτη «ένδειξη αναγνώρισης» της βράβευσης από τον ακριβοθώρητο καλλιτέχνη.  Σε μια ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπό του για την προώθηση ενός βιβλίου με στίχους του, ο 75χρονος τραγουδοποιός αναφερόταν για πρώτη φορά ως «Τιμηθείς με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας» και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα, στην κορυφή της σελίδας.

Σήμερα. ωστόσο, η εν λόγω αναφορά στη βράβευση έχει διαγραφεί, αναζωπυρώνοντας ξανά τις φήμες για την πρόθεση του θρύλου της αμερικάνικης μουσικής να απορρίψει το βραβείο.



 
«Αγενής και αλαζονικός» ο Μπομπ Ντίλαν, σύμφωνα με έναν Σουηδό ακαδημαϊκό

Ένα εξέχων μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας επέκρινε δριμύτατα σήμερα την «αλαζονική» στάση του Μπομπ Ντίλαν ο οποίος τηρεί απόλυτη σιωπή αφότου ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 13 Οκτωβρίου.

Ο 75χρονος Ντίλαν δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις της Ακαδημίας, ούτε αντέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο στη βράβευσή του. «Είναι αγενής και αλαζονικός. Είναι αυτός που είναι», είπε ο ακαδημαϊκός Περ Περ Βέστμπεργκ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVT.

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου ο Ντίλαν έδωσε μια συναυλία στο Λας Βέγκας: τραγούδησε αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο βραβείο. Έκλεισε τη συναυλία εκείνη με ένα τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα, το Why try to change me now («Γιατί να με αλλάξεις τώρα;»), ίσως για να δώσει μια απάντηση στα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτή η κατάσταση είναι ανήκουστη, όμως μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι τη γιορτή», πρόσθεσε ο Βέστμπεργκ αναφερόμενος στην παραδοσιακή τελετή απονομής των βραβείων, στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.
Στο μπλογκ του ο Άντερς Μπάρανι, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, ανέφερε ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σνόμπαρε επίσης τους ακαδημαϊκούς όταν τον βράβευσαν με το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Το 1964 ο συγγραφέας και φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr