Εκρηκτικό το κλίμα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Ευρώπης - Εντάσεις σε Ισπανία, Βουλγαρία και Ελλάδα

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μόρια με φωτιές σε hotspot - Πάνω από 300 Αφγανοί διαδήλωσαν σήμερα στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βουλγαρίας - Απεργία πείνας μεταναστών στη Βαρκελώνη 

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
στην Ευρώπη, όπου εκδηλώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα εντάσεις και επεισόδια, τόσο εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου όσο και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν σε πολλά από αυτά τα μέρη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το hot spot της Μόριας, όπου σήμερα το πρωί σημειώθηκε εξέγερση, με εκατοντάδες
μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν, να διαμαρτύρονται για τον «εγκλωβισμό» τους στο νησί. 

Μετά την εκδήλωση της εξέγερσης, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους οι οποίοι στη συνέχεια πυρπολήθηκαν από τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Στο  hot spot επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία -η οποία έσβησε τη μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να καούν τουλάχιστον 8 κοντέινερ- ενώ διμοιρία των ΜΑΤ μπήκε μέσα στο κέντρο καταφέρνοντας να αποκαταστήσει την τάξη.

Όπως ενημέρωσε μέσω Twitter η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, τα γραφεία της στον καταυλισμό καταστράφηκαν από τη φωτιά, οι εργαζόμενοι σε αυτά όμως είναι ασφαλείς.

Διαδήλωση Αφγανών στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βουλγαρίας


Και στη Βουλγαρία όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Περίπου 300 Αφγανοί μετανάστες διαδήλωσαν σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της χώρας, ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη δυτική Ευρώπη, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή του Ελσίνκι.

«Διαμαρτύρονται γιατί κρατούνται στη Βουλγαρία παρά τη θέλησή τους και ζητούν να φύγουν για τη Σερβία και από εκεί για τη δυτική Ευρώπη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της οργάνωσης Ιλιάνα Σάνοβα. Όπως διευκρίνισε, «περίπου 300 Αφγανοί» διαδήλωσαν στο κέντρο του Χαρμανλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται «ένταση» στο κέντρο αυτό, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι μετανάστες διαμαρτύρονται μόνο για «τις συνθήκες διαβίωσης».
Το Χαρμανλί, το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Βουλγαρία, στεγάζει σήμερα 3.800 ανθρώπους. Από αυτούς οι μισοί είναι Αφγανοί. Σήμερα δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να μπουν στο Χαρμανλί.
Η Βουλγαρία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Τουρκία και τη Σερβία από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περισσότεροι από τους 16.000 ανθρώπους που πέρασαν στη Βουλγαρία από τις αρχές του έτους έχουν μπλοκαριστεί στη χώρα αυτή. Η Σόφια σχεδιάζει την κατασκευή τριών νέων καταυλισμών κοντά στα σύνορά της με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσάροβα.

Σε απεργία πείνας 68 μετανάστες σε κέντρο κράτησης στη Βαρκελώνη


Περίπου 50 μετανάστες που διαμένουν σε ένα κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Βαρκελώνη ξεκίνησαν από σήμερα απεργία πείνας, λίγες ημέρες μετά την «εξέγερση» που σημειώθηκε σε ένα άλλο κέντρο φιλοξενίας, στη Μαδρίτη.

«Χθες το απόγευμα 68 άνθρωποι αρνήθηκαν να μπουν στην καντίνα για να φάνε και κατόπιν να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους. Σήμερα το πρωί, 47 από αυτούς τηρούν την ίδια στάση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό αυτό οι μετανάστες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους κατάγονται από την Αλγερία, αρνούνται να τραφούν και πέρασαν τη νύχτα τους στην αυλή του κέντρου κράτησης, στην περιφέρεια της Βαρκελώνης.

Οι μετανάστες ζητούν «να τους αφήσουν ελεύθερους», ανέφερε το δίκτυο «Να κλείσουμε τα CIE» (σ.σ. τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών), πολλά μέλη του οποίου επισκέφθηκαν σήμερα τους απεργούς πείνας. «Πρόκειται για ανθρώπους που έφτασαν εδώ με πλοιάρια (...) Αναρωτιούνται γιατί να βιώνουν αυτήν την κατάσταση αφού διακινδύνευσαν τη ζωή τους» είπε στους δημοσιογράφους ο νομικός εκπρόσωπος του δικτύου, ο Αντρές Γκαρθία Μπέριο.

Την περασμένη εβδομάδα περίπου 40 μετανάστες εξεγέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης στη Μαδρίτη και πέρασαν τη νύχτα στη στέγη του κτιρίου όπου διαμένουν. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κόμματα της Αριστεράς έχουν καταγγείλει τις κακές συνθήκες διαμονής στα κέντρα αυτά και ζητούν το κλείσιμό τους. «Τους κλείνουν στην απομόνωση, σε αντίποινα για μικροπράγματα, πρόκειται για εξευτελιστική μεταχείριση», ανέφερε ένας δικαστής σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αριστερή, διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es. Ο δικαστής αυτός, ο Ραμίρο Γκαρθία δε Ντιός, εκτίμησε ότι τα κέντρα κράτησης είναι «χειρότερα από τις φυλακές».

Σύμφωνα με μια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, 6.930 άνθρωποι πέρασαν το 2015 από διάφορα κέντρα κράτησης και το 41% από αυτούς τελικά απελάθηκε.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr