Ήττα για τη Μέι: Μόνο με σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου μπορεί να γίνει Brexit

Τριγμοί στην Ντάουνινγκ Στριτ - Οι δικαστές απέρριψαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, η οποία όμως θα ασκήσει έφεση - Ανοδικά η λίρα

H βρετανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χρησιμοποιώντας το βασιλικό προνόμιο.

Θα πρέπει οι βουλευτές να ψηφίσουν για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έτσι ο λόγος δίνεται στο Κοινοβούλιο, το οποίο όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη διαπραγματευτική θέση της Μέι και των υπουργών της, αλλά θα απαιτήσει τακτικούς ελέγχους επί της διαδικασίας και θα είναι αυτό που θα αποφασίσει πότε τελικά θα επικαλεστεί η χώρα το άρθρο 50.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί τριγμούς στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ήδη οι επικρίσεις σχετικά με την έλλειψη στρατηγικής για το πολλά υποσχόμενο «επιτυχημένο Brexit» πληθαίνουν. 

«Οδεύουμε προς μίσο Brexit... Είμαι όλο και πιο ανήσυχος, είπε στο BBC ο Νάιτζελ Φάρατζ.

"Ακούω βουλευτές από όλα τα κόμματα να υποστηρίζουν πως θα πρέπει να παραμείνουμε τμήμα της ενιαίας αγοράς". Νομίζω ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία όπου υπάρχει σκόπιμη, ηθελημένη προσπάθεια από την πολιτική τάξη να προδώσει 17.400.000 ψηφοφόρους", είπε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP.

Κέρδη για τη λίρα

Η απόφαση του δικαστηρίου έφερε μίνι ράλι για τη βρετανική λίρα που έχει «χτυπηθεί» το τελευταίο διάστημα.  Την ίδια στιγμή και οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές κάνουν ράλι έως και 3,5%.



Το Λονδίνο μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit, δηλώνει ο συντάκτης του άρθρου 50


Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο BBC ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν μία χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να είναι πολύ θυμωμένοι που χάθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν για να αποχωρήσουμε», είπε ο Τζον Κερ.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε στο Ανώτερο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η επίκληση του Αρθρου 50, πιθανότατα μέσω μίας επιστολής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι αμετάκλητη.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίκληση του Αρθρου 50 θα γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr