Στο «φως» σαρκοφάγος άγνωστης μέχρι σήμερα βασίλισσας της Αιγύπτου
Την ανέπαφη σαρκοφάγο της βασίλισσας της Αιγύπτου Μπαχνού, η οποία ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι μέσα στον 4.000 ετών ταφικό θάλαμο της κοντά στην πυραμίδα της Σακάρα.
Την ανέπαφη σαρκοφάγο της βασίλισσας της Αιγύπτου Μπαχνού, η οποία ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι μέσα στον 4.000 ετών ταφικό θάλαμο της κοντά στην πυραμίδα της Σακάρα.
«Πρόκειται για μία από τις βασίλισσες της έκτης δυναστείας, που βασίλευσε στην Αίγυπτο από το 2.374 έως το 2.192 π.Χ. Αλλά δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα αν ήταν σύζυγος του Φαραώ Πέπι του πρώτου (2354-2310) ή του Πέπι του δεύτερου (2300-2206)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA) Ζάχι Χαουάς.
Σύμφωνα με τον Φιλίπ Κολομπέρ, επικεφαλής της γαλλικής αρχαιολογικής ομάδας, που πραγματοποίησε τις ανασκαφές, η «άγνωστη» βασίλισσα ήταν πιθανώς σύζυγος του Πέπι του δεύτερου.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε μία άγνωστη μέχρι σήμερα βασίλισσα στην ιστορία της Αιγύπτου», σημείωσε ο κ. Κολομπέρ, ο οποίος είναι διευθυντής της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής της Σακάρα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Ο ταφικός θάλαμος της βασίλισσας ήταν άσχημα κατεστραμμένος εκτός από τους δύο εσωτερικούς τοίχους του που περιέβαλλαν τη σαρκοφάγο μήκους 2,6 μέτρων και οι οποίοι είναι καλυμμένοι με ξόρκια που βοηθούν την ψυχή να ταξιδεύψει στη μεταθανάτιο ζωή.
«Είναι μία καλά διατηρημένη σαρκοφάγος από γρανίτη σκαλισμένη με τους διάφορους τίτλους της βασίλισσας αλλά δεν λέει κάτι για την ταυτότητα του συζύγου της», πρόσθεσε ο Γάλλος αρχαιολόγος.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Γκαλάλ Μουαουάντ, έναν επιθεωρητή αρχαιοτήτων που εργαζόταν με τη γαλλική ομάδα, πρόκειται για μία «πολύ σπάνια» ανακάλυψη.
«Η σπανιότητα της σαρκοφάγου οφείλεται στο γεγονός ότι το κύριο μέρος της είναι από ροζ γρανίτη, ενώ η κάλυψη είναι από μαύρο βασάλτη. Αυτό είναι πολύ σπάνιο», δήλωσε ο κ. Μουαουάντ.
Από τη μία πλευρά της σαρκοφάγου, τα ιερογλυφικά δείχνουν ότι η βασίλισσα είναι «η σύζυγος του βασιλιά και η αγαπημένη του».
Η αρχαιολογική αποστολή πραγματοποίησε ανασκαφές στην πυραμίδα η οποία αποδείχθηκε ότι είναι της βασίλισσας Μπαχνού και βρίσκεται ανάμεσα σε μία ομάδα από πυραμίδες των βασιλισσών στην περιοχή του Φαραώ Πέπι του πρώτου, νότια του Καΐρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr