Η δικαστική απόφαση δεν θα «εκτροχιάσει» το Brexit

Τι σημαίνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου - Μπορεί η Τερέζα Μέι να μην βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ;

Νέο κεφάλαιο στο «μυθιστόρημα» του Brexit «δημοσιεύεται» μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να παραπέμψει στο βρετανικό κοινοβούλιο οποιαδήποτε απόφαση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την οποία έχει ήδη εφεσιβάλει η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, έχει ήδη προκαλέσει χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο με κάποια βρετανικά ταμπλόιντ όπως η Daily Mail να εξαπολύουν προσωπικές επιθέσεις στους συγκεκριμένους δικαστές που ερμήνευσαν το σχετικό νόμο.

Η πιο γνωστή βρετανική εφημερίδα δεν δίστασε να κατονομάσει τρεις ανώτατους δικαστές της χώρας χαρακτηρίζοντας έναν εξ αυτών συνιδιοκτήτη ευρωπαϊκής νομικής φίρμας με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ για έτερο δικαστή αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή και δη στο γάμο του με άνδρα.

Τι σημαίνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της χώρας, το κοινοβούλιο πρέπει να έχει λόγο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ διότι στην αιτιολόγηση της αποφάσεώς του αναφέρει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα έχει «σημαντικές απώλειες».

Συνεπώς οι ανώτατοι δικαστές ζητούν από τους αντιπροσώπους της παλαιότερης αστικής τάξης του κόσμου, τη βρετανική, να αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές, το βρετανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να απορρίψει την απόφαση των Βρετανών πολιτών για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, καθώς στη Μεγάλη Βρετανία τα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν από καμία άλλη εξουσία.

Αυτό που πρόκειται να συμβεί κατά τη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο θα έχει να κάνει με εσωτερικά ζητήματα με τους βουλευτές των Εργατικών να εξαπολύουν επίθεση κατά της Τερέζα Μέι και κατά των υποστηρικτών του Brexit, υπογραμμίζοντας ότι ο «σημαιοφόρος» της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, Νάιτζελ Φάρατζ, δεν είναι καν βουλευτής, συνεπώς δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σχεδόν όλα τα όργανα της ΕΕ από την Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50. 

Γνωρίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν τολμά να αναλάβει την ευθύνη της εξόδου της χώρας από την ΕΕ και κυρίως τις συνέπειες που θα έχει για την βρετανική οικονομία οποιαδήποτε απόκλιση από την κοινή αγορά. 

Την ίδια στιγμή, από την ηπειρωτική, πλέον, Ευρώπη ακούγονται φωνές κυρίως από τις γαλλόφωνες χώρες της ΕΕ ότι η έξοδος της Βρετανίας θα πρέπει να έχει τόσο σκληρούς όρους ώστε καμία άλλη χώρα να μην διανοηθεί να επαναλάβει το βρετανικό πείραμα.

Ευρωβουλευτές, κυρίως των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) όπως και πολιτικές δυνάμεις και μερίδα του Τύπου από τη Γαλλία ζητούν την άμεση έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ώστε να προχωρήσουν πλέον χωρίς το αγγλικό «βαρίδι» σε μία αρμονικότερη συνεργασία.

Το μόνο που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι η εσωτερική κόντρα που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο της Βρετανίας που δεν θα αφορά κανέναν άλλο πέρα από τους Βρετανούς.

Σύμφωνα με το βρετανικό Δίκαιο (case law) τόσο η εκτελεστική κυβέρνηση όσο η νομοθετική δεν δεσμεύονται από την απόφαση του δημοψηφίσματος. Στο βρετανικό Δίκαιο το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύμφωνα με νομικούς και με αναλυτές της Μεγάλης Βρετανίας, να τολμήσει οποιαδήποτε από τις εξουσίες να απορρίψει τη λαϊκή βούληση.

Φυσικά, υφίσταται πάντα η περίπτωση που προκαλεί φόβο στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες , το Λονδίνο να καθυστερήσει όσο μπορεί την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και ενδεχομένως να επαναλάβει ένα δημοψήφισμα, κάτι το οποίο για την αξιοπιστία της ΕΕ θα αποτελέσει όλεθρο, διότι ζητείται η άμεση έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Παράλληλα, στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν αποκλείουν η Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ επισημαίνουν πως το πλάνο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί.

«Η πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρη και αποφασισμένη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού και θα μας βγάλει από την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το σχέδιό μας, να προετοιμάσουμε τις διαπραγματεύσεις και να παραμείνουμε στο χρονοδιάγραμμα όπως έχει οριστεί», δήλωσε μέλος των Συντηρητικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε αυτή η απόφαση να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50».

Φάρατζ: Οδεύουμε σε «προδοσία» 


Βέβαια, ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP και πρωτεργάτης της καμπάνιας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, Νάιτζελ Φάρατζ, αντέδρασε στην είδηση της απόφασης του δικαστηρίου με ανάρτησή του στο Twitter να προειδοποιεί για «προδοσία».

Με τρία μηνύματά του στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Φάρατζ τόνισε: «Ανησυχώ ότι η προδοσία μπορεί να βρίσκεται κοντά», συμπληρώνοντας: «Το περασμένο βράδυ στα βραβεία Spectator είχα ένα προαίσθημα ότι η πολιτική μας τάξη δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Τώρα φοβάμαι ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπλοκαριστεί ή να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Δεν έχουν καμία ιδέα για το μέγεθος της οργής του λαού που θα προκαλέσουν».




Κέρδη για τη λίρα


Η απόφαση του δικαστηρίου έφερε μίνι ράλι για τη βρετανική λίρα που έχει «χτυπηθεί» το τελευταίο διάστημα.  Την ίδια στιγμή και οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές κάνουν ράλι έως και 3,5%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr